Як розуміти рішення РФ змінити морські кордони: чому тепер вся увага на реакцію НАТО

Небажання колективного Заходу втягуватися у конфлікт із РФ розв'язує руки російському керівництву

Росія нібито вирішила в односторонньому порядку "змінити" морські кордони Росії з Литвою та Фінляндією у Балтійському морі. Відповідний проект з'явився 21 травня на сайті російського уряду, а потім був вилучений. Але галасу встиг наробити. Фінляндія нагадала про конвенцію ООН з морського права, а також зазначила, що внесення плутанини – це ще й гібридний вплив, який так любить РФ. У литовському МЗС заявили, що йдеться про свідому провокацію та ескалацію з боку Росії, на яку має бути тверда відповідь від НАТО та ЄС. Голова комітету із закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон закликав НАТО "прокинутися" - і довести здатність адекватно реагувати на загрози. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для порталу "Коментарі".

Для Кремля немає навіть гіпотетичних ризиків

На думку політолога, кандидата політичних наук Дениса Гороховського Путін, бачачи загальну пасивність Заходу, перевіряє – наскільки далеко можна зайти у своїх претензіях.

"Заяви на кшталт того, що Росія вирішила в односторонньому порядку "змінити" свої морські кордони з Литвою та Фінляндією в Балтійському морі, не несуть для Кремля навіть гіпотетичних ризиків. Якщо жорсткої реакції не буде, то Росія просто збільшить свою присутність у регіоні. Якщо ж реакція буде, то Кремль без проблем переведе дискусію в русло дипломатичного врегулювання – і поховає ініціативу так, що про неї навіть ніхто й не згадає", – пояснює експерт.

Він переконаний, що подібні претензії від Росії будуть звучати все частіше. І з кожним разом вони будуть зухвалішими.

"Оскільки небажання колективного Заходу втягуватися в конфлікт із РФ розв'язує руки російському керівництву", – констатує Денис Гороховський.

Росія атакує НАТО

Старший лейтенант, лицар ордена Богдана Хмельницького, колишній командир роти 47-ї бригади, експерт Аналітичної групи Левіафан Микола Мельник розмірковує так:

"Сталося те, що очікувалося досить давно. А саме – безпосередня атака РФ на теренах країн НАТО. А інакше назвати те, що творить зараз РФ, не можна. Вона атакує НАТО. Просто робить це юридично, використовуючи казуалістику".

Експерт упевнений – якщо країни Альянсу це проковтнуть чи ще гірше – спробують якось із Росією домовитися "посередині", це буде крах усієї безпекової системи всередині блоку.

"Бо всі зрозуміють – Росія вже завтра може заявити умовну Андору частиною РФ. І ніхто нічого не зробить", – наголосив Микола Мельник.

На його думку, ми опинилися на цікавому етапі розвитку світової кризи, біля своєрідного вододілу.

"Або зараз колективний Захід зрозуміє, що з росіянами не можна домовлятися – лише знищувати їх, лише перемагати, потужно протидіяти. Або ми побачимо чергові переговори, які заохочують росіян до подальших порушень міжнародного права, подальшого вбивства українців", – вважає експерт.

Країни демократичного світу мають зміцнювати обороноздатність

Слід розуміти, що РФ погрожує всьому світу, наголошує експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль. Так було завжди, бо Росія (і монарша, і радянська, і пострадянська) сповідувала та сповідує імперіалізм. А політика імперій базується на захопленні чужих територій.

"На жаль, Україна зараз платить найбільшу ціну за таку політику РФ – життям своїх людей, окупацією частини територій. При цьому наша країна проходить процес становлення як флагман глобальної безпеки. І той самий Північноатлантичний Альянс, який на фоні російської агресії проти України поповнився двома новими членами (Фінляндією та Швецією), значно зміцнив співпрацю з нами", – зазначає експерт.

Вона нагадує, що Фінляндія межує із північними кордонами РФ. Тепер це країна НАТО. Що, зрозуміло, дратує Росію. Звідси й такі гібридні атаки щодо перегляду морських кордонів. Ну, а волелюбні країни Балтії, які зуміли вирватися з лап радянської/російської імперії, завжди були для неї як червона ганчірка для бика.

"Виходячи з дій РФ, країни демократичного світу мають зміцнювати обороноздатність. І кожна – свою. І – колективну. Допомагаючи Україні перемогти Росію. Створюючи новий механізм глобальної безпеки, щоб подібні агресії не повторилися", – наголошує Катерина Коваль.

Примітним вона вважає, що Молдова нещодавно уклала угоду про свою безпеку з ЄС. Це підтверджує, що Захід розуміє виклики, упевнена експерт.

"Ну, а Україна продовжує вести дипломатичну роботу з Північноатлантичним Альянсом, сподіваючись розробити план вступу до цього блоку до 2028 року. І закликаючи НАТО до більшої підтримки нашої країни, тому що це не лише про нашу безпеку, а й про глобальну", – робить висновок Катерина Коваль.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що відбувається навколо саміту миру: чого хоче досягти РФ, загострюючи ситуацію на фронті.