Головна Новини Суспільство події Як нові карантинні обмеження позначаться на економіці, бізнесі та житті українців: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Як нові карантинні обмеження позначаться на економіці, бізнесі та житті українців: думки експертів

23 вересня Україна перейшла в "жовту" зону карантину

24 вересня 2021, 16:39
Поділіться публікацією:

В Україні посилили карантинні обмеження і ввели ряд нових правил. Наприклад, власникам бізнecу пропонується двa вapіaнти pобoти: Працювати без додаткових обмежень можливо, якщо 80% пepcoнaлу та всі відвідувачи  мають "жовтий" кoвід-cepтіфікaт, або посвідчення про отримання однієї дози  вакцини, або негативний ПЛР тест, який діє протягом 72-х годин. Перевіряти сертифікати та тест, підприємці повинні самостійно.

Як нові карантинні обмеження позначаться на економіці, бізнесі та житті українців: думки експертів

Як нові карантинні обмеження позначаться на економіці, бізнесі та житті українців - фото з відкритих джерел

Як посилення карантинних обмежень, яке знову почалося в Україні, може відбитися на споживчих настроях, на продажах, на бізнесі, на економіці? Експерти відповіли виданню "Коментарі" на ці питання, а також оцінили реакцію бізнесу на нововведення.

В таких умовах економіка не може мати шанси на розвиток

Економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат вважає, що млява реакція бізнес спільноти на перехід країни в "жовту зону" і введення нових обмежень, показує те, що український бізнес втомився.

"Підприємці видихнули від низки негативних змін, які давно стали перманентними — як в законодавчому полі, так і від дії офіційної влади. Зарегульованість, зростаюча частка держави в перерозподілі національного продукту,  апарат непотрібних (читай — шкідливих) чиновників, контролерів і перевіряючих, на сьогодні вже перейшли не тільки всі розумні рамки і межі, а й повністю позбулися здорового глузду. Звісно, в таких умовах економіка не може мати шанси на розвиток, — упевнений Андрій гарнати. — А значить, немає ніяких передумов до збільшення заробітні плат, соціальних гарантій та покращення умов праці, хіба що через уже традиційне директивне підвищення "мінімальної заробітної плати", яка так само відірвана від реальності, як і дії "зеленої" команди президента".

На думку експерта, з поточною економічною політикою немає у нашої країни шансів і вистрибнути з чотиризначною цифри ВВП на душу населення (зараз $ 3725).

"Ні кроків вийти у верхні позиції рейтингу "Doing business", тому як в українських реаліях, сформованих держчиновниками, цей рейтинг перетворився в "Доінг бізнес" всіма способами і формами. Втім і сам рейтинг уже припинив своє існування", — зазначає Андрій Гарнат. 

Однак, акцентує він, якого б дна не досягла наша економіка, завжди є точка, яка може стати стартом для зворотного руху вгору. І базові принципові кроки давно відомі.

1. Перехід до фінансування тільки основних функцій держави. Встановлення граничних показників для: дефіциту державного бюджету не більше 3%, витрати бюджету не більше 30% ВВП і державного боргу не більше 60% від ВВП.

2. Проведення радикальної податкової реформи. Оскільки в поточній ситуації, коли Україна відстала від країн сусідів на десятиліття, тільки неординарні сміливі кроки в економічній політиці, здатні призвести масштабний економічний ривок.

3. Ліквідація податкової міліції, відділу "К" СБУ, економічних підрозділів МВС, трудової, екологічної, МНС інспекцій (згодом, створення нових контролюючих органів, заснованих на інших принципах та несучих інші завдання).

4. Верифікація пенсійного та всіх соціальних фондів, з подальшою їх ліквідацією та організацією єдиної структури, яка відповідає за соціальне забезпечення громадян.

"Україна може і повинна стати першою у світі територією свободи для громадян, для бізнесу, для розвитку. І тоді до нас потягнуться інвестиції з усього світу, і детінізація економіки відбудеться не через збочені закони, а простим природним чином", — резюмує Андрій Гарнат.

Найкраще, що може зробити будь-яка влада в будь-якій країні — розмовляти з суспільством, аргументовано доносити свою позицію

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь сподівається, що "гібридні обмеження" , що вводяться в "жовтій зоні", серйозно на споживчих настроях не відобразаться.

"Все це буде потихеньку пригальмовувати споживчі настрої. Але не глобально. Якщо ж картинні заходи будуть посилюватися і реально почнуть зачинятися промислові магазини і торгові центри, заклади громадського харчування, кінотеатри, спортзали і так далі, зупинятися громадський транспорт, як у 2020 році, — це буде вже ударом. Розрив таких виробничо-споживчих ланцюжків серйозно може відбитися і на загальному стані економіки", — зазначає експерт.

Він також прогнозує зростання продуктового попиту. Люди будуть запасатися продуктами, щоб поменше виходити з дому. І, знову ж таки, побоюючись зростання цін, який прогнозують всі експерти практично у всіх позиціях.

"Так чи інакше — карантинні заходи, в залежності від зростання числа хворих, вводять по всьому світу. Але якщо для розвинених економік карантини і їх найжорсткіша версія — локдауни — мають менші наслідки, то для нашої, що розвивається, а місцями і нерозвинена, наслідки будуть набагато серйознішими, — попереджає Руслан Соболь. — Сподіваємося на краще. А найкраще, що може зробити будь-яка влада в будь-якій країні, щоб не робити помилок — розмовляти з суспільством, аргументовано доносити свою позицію. І слухати-розуміти суспільство з його тією чи іншій реакцією на ті чи інші ініціативи, обмеження, реформи і так далі".

З початку карантину порушень закону про захист прав споживачів стало значно більше

Виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов звертає увагу, що з початку карантину, який у нас раз у раз продовжують з весни 2020 року, порушень закону про захист прав споживачів стало значно більше.

"Через практичну відсутність дієвого контролю з боку держави, продаж підроблених товарів зріс в рази, — зазначає Максим Несміянов. — Нещодавній приклад. Продається ковбаса першого сорту по 75 грн кг. Ми поїхали в село Київської області, де її нібито виробляють. Але зазначеного м'ясопереробного заводу там немає і в помині! "

За словами експерта, український ринок зараз завалений підробками. Шахраї користуються тим, що народ бідніє, грошей на руках менше, люди починають економити і шукати щось дешевше. Ось йому і підсовують це саме "подешевше", вироблене не зрозумій ким і не зрозумій з чого.

"Масові підробки, але ніхто з цим не розбирається. Держава ж тільки і робить, що підвищує податки, — підкреслює Максим Несміянов. — З огляду на це, покупки краще робити тільки в серйозних торгових мережах, відомих виробників. Так менше шансів нарватися на підробку. Навряд чи маленькі магазини виживуть в ситуації, що склалася. Держава їм не допомагає. І сама ховається від відповідальності, і тих же творців підробок до відповідальності не притягає. А якщо потерпілі звертаються до поліції, їх відсилають до суду. Зрозуміло, що в суд ніхто не йде ".

Раніше видання "Коментарі" писало, що Ляшко розповів, коли в Україні можуть скасувати карантин .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини