Головна Новини Суспільство події Як Іран допомагає Путіну у війні: чи є можливість цьому перешкодити США та Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Іран допомагає Путіну у війні: чи є можливість цьому перешкодити США та Україні

США намагаються тиснути на Іран, відмовляючи від співпраці з Росією, але результату поки що немає

17 липня 2022, 13:25
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив зі своїм іранським колегою Хоссейном Аміром Абдоллахіаном питання неприпустимості військової допомоги з боку Тегерана росіянам (безпілотники) та продажу краденого українського зерна (здійснюється країною-агресором). За словами радника з національної безпеки Джейка Саллівана і, судячи зі супутникових зображень, ексклюзивно отриманих CNN, російська делегація відвідувала аеродром у центральному Ірані щонайменше двічі за останній місяць, щоб здійснити огляд бойових безпілотників для оснащення армії РФ. Яка ймовірність того, що Іран продасть безпілотники росіянам? Чи є шанс, що Заходу вдасться перетягнути Тегеран на свій бік? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як Іран допомагає Путіну у війні: чи є можливість цьому перешкодити США та Україні

Ібрахім Раїсі та Володимир Путін. Фото: із відкритих джерел

Угода Ірану та Росії з продажу безпілотників можлива, але не стовідсоткова

Політичний та економічний експерт, голова благодійного фонду "Нова дорога" Валерій Клочок розмірковує так:

"З огляду на те, що ситуація на Близькому Сході – вкрай складна (причому це проблема не дня сьогоднішнього, а десятиліть і навіть століть), певне перетікання інтересів тієї чи іншої країни в ті чи інші табори – мають місце постійно. Така собі міграція інтересів. Той же Іран, який нещодавно називали США провідною країною-спонсором тероризму, фактично підштовхують таким чином до зв'язків з Північною Кореєю (теж країна-спонсор тероризму), Сирією та Росією. Водночас є відчуття, що офіційний Тегеран намагається приєднатися до цивілізаційних процесів, розвивати відносини із європейським світом. У тому числі через торгівлю нафтою. Можна згадати ті самі переговори ЄС з Іраном щодо збільшення постачання іранської нафти".

Можна згадати, продовжує експерт, і візит президента США Джо Байдена на Близький Схід, що проходить цього тижня. І домовленості з представниками Саудівської Аравії щодо збільшення видобутку нафти – тому підтвердження.

"З огляду на весь цей клубок, ймовірність продажу Іраном безпілотників Росії дуже висока, але не стовідсоткова. Саме через вищезгаданий фактор перетікання інтересів. Я не виключаю, що Путін, який наступного тижня має намір відвідати Тегеран, намагатиметься домовитися про постачання БПЛА, нестачу яких явно відчуває армія агресора. Але ймовірність того, що Іран на це піде, наголошую, не стовідсоткова", – зазначає експерт.

За його словами, не варто забувати і про те, що тривають переговори щодо ядерної програми Ірану.

"Під час президентства Трампа так звана "ядерна угода" була зупинена. Байден, політика якого більш виважена і стратегічна в геополітичному сенсі, хотів би поновлення угоди, але Іран вимагає скасування санкцій. Переговори тривають і багато залежить від того, до чого врешті-решт прийдуть сторони", – вважає Валерій Клочок.

Він також наголошує, що заява про можливий продаж Іраном безпілотників росіянам виходять саме зі США.

Тим самим вони дають зрозуміти, що в курсі подій. І, що навіть кулуарна угода стане надбанням громадськості. З усіма сумними наслідками, що випливають для Тегерана. Ще й тому я вважаю таку угоду ймовірною, але не стовідсотковою", – резюмує експерт.

У цих умовах перетягнути Іран на свій бік американцям не вдасться

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик оцінює ймовірність операції з продажу іранських безпілотників для російських військ досить високо.

"Принципових проблем на шляху отримання росіянами БПЛА з Ірану немає. Річ у тім, що Росія та Іран уже багато років активно та успішно співпрацюють у військовій сфері. Щоправда, переважно раніше саме РФ постачала озброєння для Ірану. Зокрема, російські системи ППО прикривають іранські ядерні об'єкти, сприяючи таким чином руху країни аятол до отримання ядерної зброї. Саме з поставленого Росією зенітно-ракетного комплексу було збито український літак над Тегераном у 2020 році", – зазначає експерт.

За його словами, зараз уже російська армія дуже потребує поповнення озброєнь для подальших дій в Україні.

"Частково це вирішується за рахунок зняття техніки зі зберігання та власного виробництва. Однак нестача власних БПЛА може змусити РФ задіяти також іноземні безпілотники, – пояснює експерт. – Іран давно налагодив у себе виробництво різних типів дронів завдяки допомозі Китаю. Він також має успішний досвід їх застосування в Сирії, де воював пліч-о-пліч з російськими союзниками. Тепер же РФ може звернутися за допомогою до дружнього іранського режиму. Російські пропагандисти, які працюють на тему війни та військово-промислового комплексу, вже деякий час займаються адвокацією теми, щоб виправдати такі закупівлі перед аудиторією".

Денис Москалик зазначає, що також тут діє фактор Китаю, який має стратегічне партнерство та розвинене військове співробітництво з Іраном та РФ.

"Саме КНР постачає комплектуючі для іранських дронів та іншої військової техніки, – пояснює експерт. – І саме постачаннями з Китаю зараз заручилися російські сили в умовах західних санкцій".

На думку Дениса Москаліка, заява США має ще більш широкий політичний контекст – таким чином Вашингтон намагається використати цю тему для тиску на Тегеран.

"Це потрібно як елемент переговорів з Іраном, – вважає експерт. – США намагається вже тривалий час досягти збільшення видобутку нафти від Ірану та інших країн ОПЕК, щоб вирішити енергетичну кризу та послабити РФ. Проте переговори у цьому напрямі безплідні і незмінно провалюються. Іран сам по собі вже давно орієнтується у зовнішній політиці на Китай як головного суперника Сполучених Штатів у світі. У цих умовах перетягнути Іран на свій бік американцям не вдасться. Той продовжить купувати вкрадене українське зерно і продасть безпілотники РФ, якщо Москва цього захоче".

Читайте також на порталі "Коментарі" — спроба №2 – Путін наказав захопити всю Харківську область.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини