Головна Новини Суспільство події Ядерна зброя в Білорусі: навіщо це знадобилося Кремлю – як Путін вирішив підстрахуватися
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерна зброя в Білорусі: навіщо це знадобилося Кремлю – як Путін вирішив підстрахуватися

Кремль вирішив повернутися до теми ядерного шантажу, вимагаючи від Заходу розпочати прямий діалог із Москвою

21 червня 2023, 15:42 comments2530
Поділіться публікацією:

Щоб російська ядерна зброя була розміщена на території Республіки Білорусь (РБ), її керівництво змінило свою Конституцію, відмовившись від нейтралітету та без'ядерного статусу. Про що говорять танці навколо ядерки в РБ? До чого це може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Ядерна зброя в Білорусі: навіщо це знадобилося Кремлю – як Путін вирішив підстрахуватися

Володимир Путін та Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Ядерні загрози – скоріше пропозиція до діалогу, ніж озвучення реальних намірів

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко поділився таким коментарем:

"Росія вирішила підвищити ставки та повернутися до теми ядерного шантажу. З одного боку, вона робить дзеркальні кроки, подібні до тих, які роблять США: розміщують тактичну ядерну зброю біля кордонів НАТО (раніше США розміщували біля кордонів Росії). З іншого – запускають тезу про можливість превентивного застосування ядерної зброї і запускають із цими тезами Медведєва та Караганова".

У Росії, пояснює експерт, чітко усвідомлюють болючі реакції Заходу на ці тези.

"Швидше, це – пропозиція до діалогу, ніж озвучування реальних намірів", – констатує Костянтин Бондаренко.

Путін про всяк випадок створює ядерний статус РБ, щоб перебувати там під прикриттям ядерного щита

Глава Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш звертає увагу, що нещодавно Лукашенко заявив, ніби саме він просив ядерну зброю у Путіна.

"І Путін це підтвердив, – зазначає експерт. – Тим часом, міністр оборони РФ Шойгу уточнив, що ядерну зброю (ЯЗ) Росія просто розміщує на території Білорусі, але не передає їй, сама все контролюватиме. Але при цьому РФ модернізувала білоруські літаки, які можуть бути носіями ядерної зброї. І пілотами там будуть білоруси. За повідомленнями росЗМІ, вони проходили відповідне навчання. Тобто, незважаючи на заяви РФ, що вона лише розміщує в РБ свою зброю на кшталт того, як розміщували її в неядерних країнах НАТО ядерні члени блоку, постає питання – кому в результаті підпорядковуватимуться білоруські льотчики, які літають на білоруських літаках?".

По суті Путін, свідомо чи ні, передав Лукашенку ядерну зброю, вважає Сергій Гармаш. Мотивуючи це тим, що захід нібито першим порушив Будапештський меморандум, згідно з яким РБ відмовилася свого часу від ЯЗ.

"Таким чином у нас виникає ще одна ядерна держава, – констатує експерт. – Навіщо це може бути потрібне Путіну? У мене все більше з'являється думка, що він готує для себе в Білорусі запасний аеродром. Раніше ми звикли до думки, що Лукашенко, коли його, нарешті, скинуть, доживатиме старість десь у Росії. Але зараз виникає враження, що Путін про всяк випадок створює ядерний статус РБ, щоб перебувати там під прикриттям ядерного щита, у разі потреби тікати з РФ. Іншого сенсу у цій передачі Білорусі ядерної зброї я не бачу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Лондоні обговорюють відновлення України: чи є надія, що наші пропозиції почують.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини