Головна Новини Суспільство події Вже не в обіймах з Росією: як Києву ще більше заручитися підтримкою Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Вже не в обіймах з Росією: як Києву ще більше заручитися підтримкою Китаю

Китай може відіграти важливу роль у питанні якнайшвидшого завершення війни в Україні

11 травня 2022, 14:47 comments1085
Поділіться публікацією:

У телефонній розмові президент Франції Еммануель Макрон та голова Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін обговорили, серед іншого, ситуацію в Україні. У повідомленні Єлисейського палацу наголошується, що "лідери двох держав нагадали про свою прихильність до поваги територіальної цілісності та суверенітету України та погодилися щодо необхідності досягнення режиму припинення вогню". Чи можна говорити про зміну китайської позиції від початку широкомасштабної російської агресії? Що Західний світ може запропонувати Китаю, щоб той не лише дотримувався умовного нейтралітету в російсько-українській війні, а й натиснув на РФ з метою якнайшвидшого завершення агресії? Що війна в Україні означає для КНР? Видання "Коментарі" за допомогою експертів спробувало розібратися у ситуації.

Вже не в обіймах з Росією: як Києву ще більше заручитися підтримкою Китаю

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Прихильність КНР до боротьби з голодом в Африці можна спробувати використати з метою розблокування експорту зерна з українських портів

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що позиція Китаю не змінилася.

"Те, що зазначено у повідомленні Єлисейського палацу за підсумками переговорів Макрона та Сі Цзіньпіна – та сама позиція, якої дотримується офіційний Пекін від початку повномасштабної війни Росії проти України. А саме – повага до територіальної цілісності та суверенітету України, заклики до припинення вогню та переговорів. Китайська дипломатія традиційно тяжіє до загальних формулювань. Без деталізації. І ми бачимо саме таке загальне формулювання. Яке просто відобразили у прес-релізі Єлисейського палацу", – пояснює Володимир Воля.

За його словами, КНР з часів Мао Цзедуна дотримується нейтральної позиції у сенсі позаблоковості. У сучасну епоху, особливо останніми роками, Китай активно використовує антиблокову риторику в політичному протистоянні з колективним Заходом загалом та США зокрема. І війна РФ проти України, на жаль, розглядається китайським керівництвом у контексті цього протистояння, наголошує експерт.

"Що могло б схилити КНР на бік України, до варіацій антиросійських заяв та дій? Думаю, тут важлива низка моментів. По-перше, скасування США (поступове або одномоментне) торгових обмежень, запроваджених Трампом для Китаю. По-друге, припинення риторики Заходу, пов'язаної із Сіньцзяном та уйгурами. По-третє, припинення постачання озброєння Тайваню з боку Штатів. З цих трьох моментів найбільш реалістичним виглядає лише один – пом'якшення чи зняття торгових бар'єрів, встановлених при Трампі", – зазначає Володимир Воля.

Він звертає увагу, що Китай розвиває партнерство з багатьма державами Африканського континенту. І прихильність КНР до боротьби з голодом в Африці можна спробувати використати з метою розблокування експорту зерна з українських портів. Та й сам Китай, наголошує політолог, потребує постачання певних видів продовольства з України. І в цьому аспекті він міг би відійти від своєї нейтральності, чинячи тиск на РФ.

Голова Сі Цзіньпін раніше делікатно намагався пояснити російському лідеру порочність та безперспективність авантюристичних дій

Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик упевнений, що телефонна розмова лідерів Китаю та Франції, що відбулася 10 травня, є досить важливою подією у міжнародній дипломатії. На його думку, у ньому було розставлено найважливіші акценти у питаннях бачення кожної з цих великих держав сучасної геополітики та геоекономіки.

"Щодо конкретизації політики КНР щодо України, то Китай знову підкреслив свою принципову позицію, яка полягає у підтримці територіальної цілісності України, а також готовності продовжувати надавати українському народу гуманітарну допомогу та сприяти пошуку шляхів досягнення справедливого світу", – наголошує експерт.

Він наголошує, що КНР ніколи і жодною мірою не підтримувала вторгнення російських військ в Україну.

"Більш того, голова Сі Цзіньпін раніше делікатно намагався пояснити російському лідеру порочність та безперспективність авантюристичних дій. Але російський президент не готовий дослухатися до голосу розуму. Очевидно, що нинішнє російське керівництво не знайоме зі стародавньою китайською мудрістю і, зокрема, з основами принципів "Військового мистецтва" Сунь Цзи, і своєю кривавою авантюрою в Україні загнало свій народ і країну в смертельно небезпечну геополітичну та цивілізаційну пастку. У Китаї про це глибоко жалкують", – зазначає Валентин Якушик.

За його словами, нинішня війна в Україні та для Китаю є трагічним багатоаспектним процесом. І ось чому:

1) Україна була для Китаю реальним та перспективним партнером у економічній співпраці, у тому числі партнером-реципієнтом у програмах величезних китайських інвестицій;

2) війна підриває основи продовольчої безпеки у світі, веде до стрибка цін на сільськогосподарські товари, створює додаткові (не лише логістичні) труднощі для КНР у забезпеченні свого ринку сільгосппродуктами, загрожуючи дефіцитом щодо низки товарних позицій;

3) створюються несприятливі умови реалізації політики Китаю, спрямованої на зміцнення основ багатополярного світу.

Захід має свій погляд на те, що відбувається

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко зазначає:

"Макрон як переобраний французький президент, який після відходу німецького канцлера Меркель намагається взяти на себе більше геополітичних функцій, можливо, зайняти центральне місце ЄС у цьому (позиція нового канцлера Німеччини – Шольца – тут відверто слабка). У тому числі у ракурсі протистояння демократії авторитарним режимам. У тому числі у ракурсі підтримки України у протистоянні РФ. У тому числі – за допомогою включення Китай у цей процес".

За словами Катерини Одарченко, якщо послухати китайських аналітиків, ключових професорів університетів, там просувають два ключові меседжі. Перший – Захід має свою точку зору на те, що відбувається, але ситуація набагато складніша, ніж подає західна преса. КНР має свій погляд. Друга – на думку китайських аналітиків, Росія була нібито спровокована на агресивні дії.

"Відносини КНР та РФ досить тісні, як політичні, так і економічні, наголошують представники Китаю. Але наголошують, що хочуть, щоб насильство в Україні закінчилося. Не називаючи це військовими діями та агресією. Мовляв, просто сподіваємось, що "все це скоро закінчилося". Китай відіграв важливу роль у стабілізації російської економіки після перших хвиль санкцій. При цьому КНР не хоче сам стати жертвою санкцій, втратити ринки ЄС і США. Отже, його підтримка не буде настільки масштабною, як хотілося б РФ", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ розбили позиції окупантів під Ізюмом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини