Головна Новини Суспільство події Втікаючи від війни: яка ситуація із забезпеченням переселенців в західних областях
commentss НОВИНИ Всі новини

Втікаючи від війни: яка ситуація із забезпеченням переселенців в західних областях

В Хмельницькій та Чернівецькій областях громади прийняли тисячі біженців з регіонів, що постраждали від бойових дій

24 березня 2022, 14:00 comments1574
Поділіться публікацією:

Західні області продовжують приймати переселенців з інших регіонів. У Хмельницькій області транзитом проїхали понад 223 тисячі людей, залишилось проживати в громадах більше 100 тисяч переселенців. Про це повідомили в прес-службі обласної адміністрації.

Втікаючи від війни: яка ситуація із забезпеченням переселенців в західних областях

Переселенці з інших областей, фото Чернівецька ОВА / Фейсбук

Взяли на військовий облік 4300 переміщених громадян, 738 виявили бажання піти на службу до лав ЗСУ. Повідомляється, що область займає друге місце з мобілізації військовозобов'язаних. В області понад 3814 школярів з сімей переселенців розпочали навчальний процес в закладах.

За даними Департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОВА, в школи Хмельницької громади записалися 727 учнів, Кам’янець-Подільської — 477 дітей. Понад 1500 дітей вже навчаються у закладах Теофіпольської, Славутської та Чемеровецької громади. Також Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля було тимчасово евакуйовано з Сєвєродонецька Луганської області до Кам’янця-Подільського.

До Хмельницької області бізнесмени перевозять свої підприємства з регіонів, де ведуться бойові дії.

"Наразі перелік підприємств, які хочуть вести діяльність саме на Хмельниччині, постійно збільшується. Уже в базі даних області зареєстровано понад 300 об'єктів, які готові надати свої вільні площі. Це і склади, і приміщення законсервованих підприємств, які можуть бути використані під зазначені цілі,"- наголосив перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

85 підприємств планують перевезти свій бізнес в цю область та налагодили зв'язок з місцевою владою, обробляються шляхи евакуації потужностей. В громадах працюють гуманітарні штаби, перерозподіляються гуманітарні вантажі для регіонів, де є потреба в цих товарах. Гуманітарну допомогу отримують й переселенці.

У Чернівецькій області прийняли більше 60 тисяч вимушених переселенців, з них 19 000 дітей. Людей безкоштовно розміщують у закладах освіти та соціального захисту. В обласному центрі надають допомогу переселенцям волонтери Турецького Червоного Півмісяця.

На Соборній площі Чернівців вони організували польову кухню та годують першими стравами, гарнірами, гарячими напоями тих, хто потребує. За день волонтери обслуговують тисячу осіб.

За інформацією Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної військової адміністрації, до освітнього процесу в області залучено 5612 дітей з сімей переселенців, 141 дитина дошкільного віку, 5 студентів фахової перед вищої освіти та 304 студенти вишів. Всього зареєстровано 9194 дітей із числа внутрішньо переміщених осіб, 5926 із них – шкільного віку, 2786 дітей віком від нуля до шести років, 24 учнів ПТО, 56 вихованців фахової передвищої освіти та 380 студентів вишів. Також в область переїхало 22 дитини з особливими освітніми потребами.

В Чернівецьку область евакуювали 140 дітей із трьох центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Миколаївщини віком від 3 до 17 років, повідомила начальниця Служби у справах дітей Чернівецької ОВА Наталія Кошурба. У школах Буковини наявні 108 вакансій педагогічних працівників, вже працевлаштовано чотирьох учителів з числа переселенців.

"Звертаюся до бізнес-спільноти Буковини – відкривайте підприємства, відновлюйте роботу, запрошуйте до праці переселенців, які наразі проживають в області. Підприємцям-переселенцям, які втратили роботу через війну, виплачуватимуть через "Дію" 6500 гривень компенсації. Таку ж суму впродовж двох місяців можуть отримувати роботодавці області, які працевлаштують біженців", — наголосив Сергій Осачук, голова Чернівецької ОВА.

Як повідомляв портал, в Кіровоградській та Вінницькій областях допомагають переселенцям з регіонів, де ведуться бойові дії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини