Головна Новини Суспільство події Втікаючи від війни: яка ситуація із забезпеченням переселенців
commentss НОВИНИ Всі новини

Втікаючи від війни: яка ситуація із забезпеченням переселенців

У Вінницькій та Кіровоградській областях громади продовжують приймати біженців з регіонів, де ведуться бойові дії

17 березня 2022, 17:05 comments1880
Поділіться публікацією:

Із зони бойових дій продовжують виїжджати українці. Яка наразі ситуація в областях, що приймають тих, хто тікає від війни, ми дізнавалися в координаційних центрах Вінницької та Кіровоградської областей.

Втікаючи від війни: яка ситуація із забезпеченням переселенців

Переселенці в Кропивницькому, фото Телеграм Кіровоградської ОДА

В Олександрії Кіровоградської області проблем із кількістю вільних місць для переселенців наразі немає. Про це нам повідомили в гуманітарному штабі. Біженців розселяють в школах, дитячих садочках, лікарнях, гуртожитках.

В місті біженцям видають талони на гаряче харчування. Кілька кафе готують обіди, там безкоштовно можуть поїсти. Для переселенців теплий одяг і продукти для приготування збирають в кількох місцях. Потім волонтери видають речі тим, кому це потрібно.

З 21 березня в центрі соціального захисту розпочнуть приймати заявки на реєстрацію внутрішньо переміщених осіб для того, щоб такі люди змогли отримати грошові виплати від держави. Також громадяни можуть звертатися до регіональних центрів зайнятості, щоб стати на облік та знайти роботу. Ті, хто має дітей шкільного віку мають прийти до школи в тому місті, де вони зупинилися й записатися.

Область щодня приймає від 7 до майже 9 тисяч біженців, третина з них – діти. З початку війни через Кіровоградщину проїхало 49 тисяч переселенців, частина з них залишилася проживати в містах та громадах.

11 березня 128 дітей-сиріт із Миколаївського дитячого будинку приїхали на автобусах до Кропивницького. З 14 березня 830 дітей із сімей вимушених переселенців влилися в навчальний процес на Кіровоградщині. Місця для розселення біженців в області є в достатній кількості.

У Вінницькій області, за словами відповідальної за поселення біженців у територіальних громадах Тетяни Романчук, вільних місць для постійного проживання майже немає. В громадах наразі проживає приблизно 34 тисячі переселенців. Область приймає на українців ночівлю. Всі заклади, де можна було розселити людей, задіяні на 100%. Біженці, яких розміщують в комунальних закладах, забезпечені гарячим харчуванням.

Пані Тетяна говорить, що наразі дуже багато переселенців, тому не всі їх потреби задовільняються. З 16 березня у Вінниці працює Центр надання гуманітарної допомоги біженцям. До центру, що в приміщенні колишнього кінотеатру Коцюбинського (Соборна, 68), можна подати заявки на отримання всього необхідного. Однак спочатку треба зареєструватися у департаменті соціальної політики міськради як внутрішньо переміщені особи й пред’явити свої документи. В громадах місцеві жителі приносять до гуманітарних штабів речі, засоби гігієни, одяг, продукти тощо.

За даними Вінницької державної адміністрації на території Оратівської громади перебуває 3650 переселенців, в самому селищі близько 450 осіб, з них 130 дітей. Тульчинська міська громада прийняла 6575 транзитних внутрішніх переселенців, 15 березня в громаді перебувало 3302 переселенці, з них 1677 дітей і 71 маломобільна людина з інвалідністю. Всі біженці в громаді розселені, забезпечені харчуванням та всім необхідним.

Як повідомляв портал, Ірина Верещук розповіла про гуманітарні коридори на 17 березня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини