Головна Новини Суспільство події Втікаючи від війни: як громади в центрі та на заході приймають переселенців
commentss НОВИНИ Всі новини

Втікаючи від війни: як громади в центрі та на заході приймають переселенців

В Закарпатській та Черкаській областях все більше переселенців залишаються на тривалий термін

7 квітня 2022, 14:37
Поділіться публікацією:

З регіонів, де ведуться бойові дії триває евакуація цивільного населення. Раніше ми повідомляли про ситуацію в громадах, що приймають переселенців в центрі та на заході України.

Втікаючи від війни: як громади в центрі та на заході приймають переселенців

Евакуація населення, фото ДСНС

Закарпаття

Як повідомили в Закарпатській військовій адміністрації, в області вже зареєструвалися більше 100 тисяч переселенців, з них понад 37 тисяч дітей та більше 250 осіб з інвалідністю. Для розселення використовують 290 комунальних закладів.

Також готуються здати будівлі для тимчасово розміщення переселенців в селі Соломоново, що в Ужгородському районі. Там планують розмістити 1500 людей. До проекту долучилася місія ООН в Україні. Область отримала від США 18 модульних будинків для тимчасового проживання вимушених переселенців, їх передано на Київщину.

Днями Болгарія прийняла 51 біженця із зон бойових дій, зокрема із Донецька, Слов’янська, Краматорська, Конотопа та інших населених пунктів, вони проживатимуть на курорті "Сонячний берег".

В області працює 296 місць харчування для переселенців, які фінансуються з місцевого бюджету. Загальна кількість громадян, що отримують гарячі обіди понад 16000.

З них в обласному центрі працює шість закладів, де люди харчуються щодня.  Це ресторан "Дельфін" (2000 відвідувачів щодня), робоча їдальня заводу АТ УФМК (300 відвідувачів), їдальня "Ромашка" (80 осіб), кафе "венеція" (100 осіб), КСПП "Інновація" (50 людей), залізничний вокзал (1500 відвідувачів). На потреби в харчуванні переселенців виділили вже понад 50 млн гривень: 20 млн грн з обласного бюджету й 31,5 млн грн з місцевих.

В області працює 66 кол-центрів для переселенців, з них 2 в Ужгороді, 64 — в територіальних громадах. За даними ОВА, 50 тисяч переселенців отримують грошову допомогу від Міжнародної організації міграції та Агенства з питань біженців представництва ООН в Україні. Сума виплат складає по 1000-2200 грн на особу.

На Закарпаття вже перевозять підприємства. Як повідомив заступник голови ОВА Василь Іванчо, вже здійснена релокація 47 підприємств, з них 20 відновили роботу. Для таких підприємств планують створити нові майданчики — індустріальні парки.

ДВНЗ "Ужгородський національний університет" та Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти підписали Меморандум про співпрацю.

Черкаська область

В Черкаській області вже оселилися 70 тисяч переселенців. За інформацією голови ОВА, Ігоря Табурця, щодня в містах і громадах залишаються на ночівлю тисячі громадян, що їдуть з гарячих точок. В школах області діти вийшли на дистанційне навчання, вже зареєструвалося більше 4 тисяч дітей з сімей переселенців. Відновили роботу пів сотні дитячих садочків в дистанційному форматі.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко наголосив, що в обласному місті критична інфраструктура функціонує, приватні підприємства відновлюють свою роботу, міський транспорт перевозить пасажирів, лікарні забезпечені всім необхідним. В місті працює Благодійний фонд "ДОПОМОЖИ БЛИЖНЬОМУ ЧЕРКАСИ", що збирає кошти для підтримки військових ЗСУ та тероборону амуніцією, спорядженням.

В Черкасах працюють майже 750 лікарів і 1400 медичних сестер. Переселенців приймають без декларацій та без електронних направлень.
Сформовано резерв медикаментів, перев’язувальних матеріалів, продуктів харчування, питної води, є достатні запаси дизельного палива для роботи генераторів на випадок відключення електроенергії.

Аграрії Черкащини планують засіяти 476 тис. га ярими зерновими та зернобобовими культурами: пшеницею, буряком, вівсом, соняшником. Лісівники вже висадили майже 400 гектарів культур або понад 2,5 млн сіянців.

Область запрошує до себе підприємців, що хочуть евакуювати свій бізнес. Керівництво області налагоджує контакти з бізнесменами,
показує вільні площі для релокації виробництв, надає контакти місцевих підприємців, сприяє створенню кооперацій та надає юридичний і економічний супровід.

Обидва регіони забезпечують перевезення гуманітарних вантажів до південних, східних, північно-східних областей. Громадяни долучаються до волонтерської діяльності, виготовлення продуктів харчування для військових, переселенців, мешканців регіонів, де тривають бої з ворогом.

Як ми писали раніше стало відомо, яка ситуація із забезпеченням переселенців на Прикарпатті та Тернопільщині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини