Головна Новини Суспільство події Впровадження СOVID-паспортів: чи готова Україна до нововведення
commentss НОВИНИ Всі новини

Впровадження СOVID-паспортів: чи готова Україна до нововведення

Експерти розповіли про переваги та недоліки паспортів вакцинації та їх використання в нашій країні

27 квітня 2021, 14:37
Поділіться публікацією:

В Україні повністю готові до будь-яких заходів щодо впровадження так званих COVID-паспортів, запевняє міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Чи потрібні вони нам насправді? Чи дійсно в Україні є все для їхнього впровадження? Розібратися в цих питаннях порталу "Коментарі" допомогли експерти. 

Впровадження СOVID-паспортів: чи готова Україна до нововведення

Впровадження СOVID-паспортів: чи готова Україна до нововведення. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Коли будь-який посадовець стверджує, що "Україна готова" до чогось, йдеться радше про технічну можливість"

Заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий вважає, що народ країни, де Конституція поступово втрачає значення, а законодавче поле стає суперечливим та усе більше фрагментується, дійсно повинен бути готовим до будь-чого.

"В цьому контексті точніше говорити не про народ – суб’єкт права, а про населення, несуб’єктну масу. Отже, коли будь-який посадовець стверджує, що "Україна готова" до чогось, йдеться радше про технічну можливість, а не про публічність державної влади, — пояснює Костянтин Надутий. — Українці всіляке бачили й терпіли, мовляв, і це ймовірно подарують. Натомість низький рейтинг вакцинації від COVID на фоні безпрецедентної пропаганди цього медичного втручання, вказує на недовіру до усіх інституцій долучених до цього, від громадських до державних і навіть міжнародних".

На думку експерта, в умовах кризи довіри нарощування інформаційного тиску щодо намірів примусових та/або обмежувальних заходів до невакцинованих несе репутаційні й навіть соціально-політичні ризики.

"Чи це не вписується в певні стратегії, реалізацію яких ми спостерігаємо безпосередньо зараз і які аж ніяк не назвеш дружніми до України? На жаль, це спадає на думку. А так, "без філософії" – це  просто реалізація бізнес-стратегія, яка стартувала разом з COVID, а можливо й раніше.  COVID-паспорт, щоб було зрозуміло, можна сприймати подібно до паспорта грипу, який, до речі, значно менш мінливий, ніж COVID. Але немає жодних паспортів грипу, — підкреслює Костянтин Надутий. — Уявіть собі, що невдовзі з'являться, чи вже є, модифікації/штами COVID, на які не діє та чи інша вакцина, або й всі вакцини до старого штаму. І що тоді?"

За словами заступника голови правління Всеукраїнського лікарського товариства, що стосується нашої країни, тут взагалі особлива ситуація, оскільки те, що повинна дати вакцинація — так і не встановлено.

"Це або а) припинення епідемії і зменшення втрат, або б) лиш зменшення втрат. З огляду на темпи поставок вакцин і охоплення вакцинацією у нас можна було б реалізувати якоюсь мірою лиш варіант б), шляхом зосередження ресурсів вакцинації на групах ризику. У нас не реалізується варіант ні "а", ні "б": вакцин недостатньо, а щеплять всіх без винятку й без врахування ризиків захворювання та імунного статусу. Таким чином, в Україні колективний імунітет сформується передусім у природний спосіб, — пояснює Костянтин Надутий. — До чого тоді тут COVID-паспорт? На думку спадає, щоб вколоти всі дози будь-чого навіть тоді, коли потреба в цьому вже стане сумнівною або й зовсім зникне. На жаль, охорону здоров'я громадян – одну з засадничих функцій держави, схоже повністю замінено на комерційну стратегію, яка здоров'я розглядає через призму маркетингу, й де людина є лиш ресурсом. Щоб завершити на позитиві, акцентую: в умовах браку ресурсів у нас вакцинація має бути спрямована на зменшення втрат, тобто на ті контингенти, де ризик смерті найбільший. Це викликало б довіру й могло об'єднати суспільство".

"Система моніторингу повинна бути. І COVID-паспорти в цьому сенсі — гарна ідея"

Юрист, адвокат, експерт в галузі медичного права та фармацевтики Олександр Гришаков впевнений, що паспорти вакцинації або т.зв. COVID-паспорти, потрібно було вводити давно. Як тільки до нас прибула перша партія вакцини. 

"Важливо моніторити статистику, мати уявлення про те, як впливає вакцина на здоров'я. Які відбуваються зміни у вакцинованих різною вакциною — AstraZeneca, Pfizer і т.д. Щоб розуміти зріз, розуміти, наскільки це допомагає. І враховуючи, що всі вакцини досить "сирі", важливо моніторити побічні ефекти, бачити, які відбуваються зміни в організмі людини. А щоб розуміти це, щоб мати облік, потрібен паспорт вакцинації. Тому, безумовно, варто його вводити якнайшвидше", — вважає Олександр Гришаков. 

При цьому він звертає увагу на ризик — коефіцієнт невідомості. 

"Наприклад, людина вакцинувалася. Але ми ж розуміємо, що ситуація з ефектом від вакцин до кінця не зрозуміла. Хворіють люди потім? А якщо захворіли, хвороба проходить в більш легкій формі — чи ні? Або, наприклад, з'явилися нові штами, а людина вакцинувалася, умовно кажучи, старою вакциною. Не факт, що вона допоможе. Але, хоч би що там було, система моніторингу повинна бути. І COVID-паспорти в цьому сенсі — гарна ідея", — резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що Bloomberg опублікував рейтинг найбільш стійких до COVID-19 країн. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

den

27 квітня 2021, 22:01

Скоро лето - приведи свое тело в порядок! Подкачаться и похудеть теперь возможно без диет и спорта, притом быстро и недорого. Реально рабочая штука и подходит даже самим ленивым, вот почитай мой опыт --- http://bit.do/lblog


Новини