Головна Новини Суспільство події Воєнний стан на все літо: що стоїть за рішенням президента – які плани у військового командування
commentss НОВИНИ Всі новини

Воєнний стан на все літо: що стоїть за рішенням президента – які плани у військового командування

У президента вирішили, що ЗСУ знадобиться більше часу для контратак

19 травня 2022, 11:15 comments2219
Поділіться публікацією:

Під час свого нічного звернення Володимир Зеленський повідомив, що підписав укази про продовження правового режиму воєнного стану та термін загальної мобілізації. Все це пропонується продовжити з 25 травня 2022 року на 90 діб. Про що все це говорить (раніше подібні укази підписувалися тричі – щоразу на 30 днів)? Які шанси, що наступне продовження воєнного стану вже не знадобиться? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Воєнний стан на все літо: що стоїть за рішенням президента – які плани у військового командування

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Наше командування збирається досягати результатів до певної святкової дати, як це робили в СРСР і роблять у РФ

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко називає нинішнє визначення терміну продовження військового стану вимушеним кроком, що підтверджує, що війна переходить у затяжну фазу.

"Російський агресор суттєво втратив свій наступальний потенціал і тепер готується оборонятися на захоплених теренах з будівництвом необхідних фортифікаційних споруд. Також слід внести ясність, що профільний закон не обмежує термін запровадження воєнного стану, на відміну від норм, що регламентують режим надзвичайного стану. Конкретний період обирається президентом та затверджується Верховною Радою. Якщо необхідність військового стану піде достроково, його скасування буде зроблено без вагань", – пояснює експерт.

На його думку, зафіксувавши новий тримісячний період військового стану, влада намагається бути максимально чесною перед суспільством, даючи реалістичні маяки.

"Нас чекає тяжке літо, – попереджає Ігор Чаленко. – Водночас, воно супроводжуватиметься посиленою підтримкою Заходу (зокрема запущеним на повну потужність ленд-лізом, а також активними контрнаступними діями української армії. За прогнозами профільних експертів, внаслідок літньої кампанії ми маємо всі шанси вийти на межі, які повністю обнулять загарбницьку операцію Росії з 24 лютого, більш того, можуть бути сформовані передумови для визвольної кампанії з деокупації ОРДЛО та АР Крим".

Продовжений військовий стан, акцентує експерт, має завершитися якраз до Дня Державного прапора України та Дня Незалежності.

"Це не означає, що наше командування має намір досягати результатів до певної святкової дати, як це робили в СРСР і роблять у РФ. Хоча очевидно, що у цьому питанні спробує відпрацювати російську пропаганду. Однак це чіткий сигнал, що ми продовжимо боротися на нашу свободу, незалежність та суверенітет", – пояснює Ігор Чаленко.

Прогнозувати, чи тримісячний рядок буде останнім, передчасно, упевнений він. Проте передбачає, що літні події стануть основою для рестарту переговорів між Україною та Росією.

"На теперішньому етапі, зазначу, їх зупинено, за заявами двох сторін, окрім гуманітарних питань. Подальші успіхи України можуть змусити Кремль зайняти конструктивну позицію у переговорах. Що, безперечно, приведе до прискорення завершення війни", – резюмує експерт.

Завдання вже не просто вистояти та повернути ситуацію на позиції до 24 лютого 2022-го

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов розмірковує так:

"Цей указ говорить про те, що війна продовжується – і не може бути закінчена протягом 30 днів. І за літо навряд чи буде закінчено. Це видно і щодо ситуації на полях битв, і з політичної риторики тих самих представників Міноборони та Офісу президента. І навіть із погляду планування. Якщо ми просимо Захід дати нам озброєння, на підготовку користування яким нашим військовослужбовцям необхідно близько місяця (а потім ще постачання, логістика, використання на полях битв), то планувати військовий стан потрібно на більш тривалий період. При цьому всім відомо, що не воєнний стан визначає війну, а війна – воєнний стан. І всім уже зрозуміло, що війна за 30 днів точно не скінчиться. Тому чесно, правильно і продуктивно з погляду планування, продовжити військовий стан на 90 днів. Але й через цей термін, гадаю, війна не закінчиться. І, швидше за все, будуть чергові укази про продовження воєнного стану".

Справа в тому, зазначає експерт, що змінилися цілі та завдання самої війни. Він нагадує, що спочатку той самий колективний Захід казав, що Україні потрібно вистояти, аналітики планували партизанську війну, тому нам не давали спочатку наступальне озброєння, обмежуючись зброєю близького бою. А сьогодні ми отримуємо далекобійні гаубиці, С-300, інше важке озброєння, постачання якого обіцяють збільшувати, як і асортимент.

"Якщо раніше західні ЗМІ розмірковували про те, чи буде вторгнення в Україну і скільки воно триватиме (нам відводили від трьох днів до трьох тижнів), то зараз вони вже прогнозують – чи Україна воюватиме на території РФ. І якщо раніше всі західні ЗМІ та лідери світових держав закликали вирішувати питання Донбасу та Криму виключно дипломатичним шляхом, то тепер все частіше говорять про велику ймовірність повернення Україною своїх територій військовим шляхом. Тож завдання вже не просто вистояти та повернути ситуацію на позиції до 24 лютого 2022-го. Ми вже говоримо про те, що перемогою України стане повне відновлення нашої територіальної цілісності та суверенітету у міжнародно визнаних кордонах. А для досягнення таких цілей, природно, потрібно значно більше часу, – наголошує Валерій Димов. — Тому що завдання зараз не просто вистояти, а перемогти РФ. А зробити це за 90 днів навряд чи можливо. Але, наголошую, остаточна перемога України над агресором, повернення ВСІХ своїх територій – лише питання часу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, про що говорить раптова заява Санду — чи можна вибити росіян із Придністров'я.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини