Головна Новини Суспільство події Влада ЄС, США чи України: соціологи з’ясували, кому більше довіряють українці
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада ЄС, США чи України: соціологи з’ясували, кому більше довіряють українці

Європейський Союз має найвищий рівень довіри серед українців

16 липня 2024, 13:52 comments5427
Поділіться публікацією:

Владні інституції у Брюсселі та Вашингтоні викликають більше довіри українців, ніж влада в Києві. Водночас відносна більшість проти того, щоб делегувати повноваження визначати політику України. Як інформує портал "Коментарі", про це свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова.

Влада ЄС, США чи України: соціологи з’ясували, кому більше довіряють українці

Опитування українців. Фото: з відкритих джерел

Соціологи з’ясували, що Європейський Союз має найвищий рівень довіри серед українців (скоріше довіряють йому 59,7% респондентів, скоріше не довіряють — 20,2%).

Влада США має менший баланс довіри (скоріше довіряють їй 37,0%, скоріше не довіряють — 32,4%.

Натомість українська влада порівняно з іноземними інституціями викликає менше довіри (скоріше довіряє їй 30,9%, скоріше не довіряють — 49,3%).

"Це може відображати високий рівень очікувань від ЄС та розчарування у власних національних інституціях", — зазначають соціологи.

Разом з тим, українці менше схильні ділитися суверенітетом з органами влади Європейського Союзу. Зокрема, у разі якби Україна стала членом ЄС, з ідеєю, щоб національна зовнішня політика визначалася органами ЄС, погодилися б 37% опитаних громадян України, не погодилися б — 48%.

Так само, з ідеєю, щоб оборонна політика України визначалася органами ЄС, погодилися б 38% опитаних, не погодилося б — 45,6%.

Опитування проведено фондом "Демократичні ініціативи" та Центром Разумкова з 15 по 20 червня 2024 року серед 2016 респондентів. Опитування методом face-to-face проводилося лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також на порталі "Коментарі" — скільки українців вважають, що бути ухилянтом не соромно: опитування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини