Головна Новини Суспільство події Візовий режим із РФ: чому це хрест на «русском мире» в Україні – чому зважилися лише зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Візовий режим із РФ: чому це хрест на «русском мире» в Україні – чому зважилися лише зараз

Введення візового режиму з Росією - рішення правильне, але перезріле

17 червня 2022, 17:44
Поділіться публікацією:

Україна з 1 липня запроваджує візовий режим для громадян РФ. Про це у п'ятницю, 17 червня, повідомив президент Зеленський. Експерти проаналізували це рішення спеціально для видання "Коментарі".

Візовий режим із РФ: чому це хрест на «русском мире» в Україні – чому зважилися лише зараз

Кордон України. Фото: з відкритих джерел

Ми захищаємо себе на майбутнє від потоку з РФ міграції, криміналу, зброї та іншого

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян позитивно оцінює запровадження візового режиму для росіян, наголошуючи, що це рішення перезріло.

"В умовах російської агресії (а тим більше відкритої її фази) це зумовлено і ціннісними орієнтирами, і безпековими, – пояснює він. – Також треба розуміти, що це рішення спрямоване не так на сьогоднішній день (у зв'язку з активними бойовими діями, українсько-російський кордон фактично закритий), як на майбутнє. Війна скінчиться. У Росії вже спостерігається стагнація, а ситуація лише погіршуватиметься. Відповідно, незалежно від ступеня катастрофічності подальших років для РФ, ризики для України неконтрольованої міграції з російського боку є колосальними. Отже, ми заздалегідь готуємо заслони. Захищаємо себе на майбутнє від потоку з РФ міграції, криміналу, зброї та іншого".

Введення візового режиму з країною-агресором – це консенсусне у суспільстві та політикумі рішення. Тож воно має ще й фактор, що об'єднує для України, що теж позитив, зазначає політолог.

"А у ширшому, цивілізаційному та ціннісному виборі України – ми демонструємо, що східний кордон європейського простору буде на замку. Хоч і зараз вона проходить лінією фронту російсько-української війни. Причому це відбувається на тлі де-факто зникнення наших західних кордонів між Україною та Європейським Союзом", – констатує Олег Саакян.

Путін, який санкціонував вторгнення, власноруч убив концепт "русского мира" та "братських народів"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов розмірковує так:

"Вводити візовий режим із росіянами треба було набагато раніше. Проте будь-яка політична сила, яка б ставила подібне питання до повномасштабного російського вторгнення, не отримала б підтримки. На жаль, чимала частина українського суспільства навіть після анексії Криму та окупації РФ частини Донбасу жила в якійсь "сірій зоні" з думкою на кшталт "зійдемося десь посередині". І Росія всіляко користувалася подібною інфантильністю. Через своїх пропагандистів, через "п'яту колону" в Україні розгойдувала громадська думка у бік максимально спрощеного перетину кордону. Її агенти замовляли навіть в Україні відповідні маніпулятивні опитування".

Але після 24 лютого того кошмару, який обрушили на нас росіяни, понад 90% громадян України змінили свою думку, зазначає експерт. Тому що побачили, як росіяни, не Путін, а всі росіяни поводяться. Як одні вчиняють військові злочини в нашій країні, інші ж всіляко це підтримують.

"Отже, рішення про запровадження візового режиму з країною-агресором – перезріле. І дивно, що це лише відповідь влади на відповідну петицію, а не її власна ініціатива", – говорить Валерій Димов.

Візовий режим, продовжує він, став логічним наслідком відкритої російської агресії.

"Все, що нажите непосильною працею поколінь російських істориків, політологів, пропагандистів, маніпуляторів усіх мастей, що переписували історію та продукували міфи про "єдиний народ" – було спущено у вкрадені російськими окупантами в Україні унітази. Путін, який санкціонував вторгнення, власноруч убив концепт "русского мира" та "братських народів". І Росія десятиліттями пожинатиме наслідки цієї колосальної стратегічної помилки", – прогнозує Валерій Димов.

Ну, а громадяни України, наголошує він, нарешті, остаточно порвали пуповину з "русским миром", що базувався на вкраденій у нас історії, на привласнених росіянами наших традиціях та святинях.

"І я б дуже не хотів, щоб ті громадяни РФ, які чим далі, тим більше почнуть записуватися в "хороші росіяни", намагалися отримати чи візи, чи взагалі українське громадянство в закордонних посольствах. І намагалися потрапити в Україну з боку Заходу, оскільки парадний вхід у вигляді українсько-російського кордону для них тепер зачинено. На мою думку, добрих росіян не буває. Ця війна та реакція на неї переважної кількості росіян – розвіяла і цей міф", – резюмує Валерій Димов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори України та РФ: Сергій Лавров заявив, що Москву влаштовувала переговорна позиція Києва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини