Головна Новини Суспільство події Військовий облік жінок: які наслідки можуть бути для українок і роботодавців
commentss НОВИНИ Всі новини

Військовий облік жінок: які наслідки можуть бути для українок і роботодавців

Експерти розповіли про наслідки спроб реалізувати ініціативу із постановкою жінок на облік для економіки

30 грудня 2021, 19:15
Поділіться публікацією:

Військовий облік жінок: які наслідки можуть бути для українок і роботодавців

Жінки повинні ставати на військовий облік. Фото: Сухопутні війська Facebook ВСУ

Експерти для порталу "Коментарі" пояснили, які можуть бути наслідки від постановки жінок на облік і чи взагалі вдасться зробити таку титанічну роботу за 12 місяців.

Навіщо ставити жінок на військовий облік, якщо Міноборони у принципі не уявляє, навіщо це потрібно

Економічний експерт, співзасновник Аналітичного консалтингового агентства "Українська Фабрика Думки", кандидат наук держуправління Юрій Гаврилечко підрахував прямі втрати для економіки, якщо жінки підуть на військовий облік.

Згідно з його розрахунками, прямі втрати у заробітній платі та частині ВВП країни можуть становити 70-80 млрд грн мінімум або — 1,5... -1,7% ВВП за рік. Це якщо вважати, що на облік підуть ставати 8 млн жінок, що працюють, а оплата їх праці мінімальна — 39 грн/год. Тому що їм потрібно буде взяти довідки у гінеколога, зробити флюорографію, а потім пройти повне медичне обстеження, можливо, взяти якісь документи у ЦНАПах, тобто на це все піде щонайменше п'ять повних робочих днів.

"Я по мінімуму порахував втрати економіки від того, що жінки не отримають зарплату і скільки втратить держава від того, що 54% працюючих протягом тижня не з'являться на роботі. Насправді це буде півтора місяця з перервами. Неможливо прорахувати наперед всі непрямі витрати. Які це будуть втрати для економіки, я навіть не уявляю. Це дуже скромний підрахунок", – наголосив експерт.

Юрій Гаврилечко зазначив, що нинішня система військкоматів ледве справляється з обліком призовників-чоловіків, а це кілька десятків тисяч людей на рік.

"А тепер уявімо, що за рік система, яка здатна, у кращому разі, взяти на облік до 100 тисяч призовників на рік, змушена поставити на облік 8 млн осіб. Тобто у 80 разів більше! Щоб це зробити, потрібно збільшувати штатну кількість працівників, забезпечити їх робочими місцями, обладнанням, зарплатою врешті-решт. Це неможливо зробити за рік. Так, а потім, після закінчення обліку, куди їх подіти? Звільняти? А коштом чого вихідну допомогу виплачувати? Мало того, що втрати економіки будуть, ще й завдання виконане не буде, бо воно так поставлене, щоб не бути виконаним", — каже експерт.

Тут же він додає, що за вісім років війни не збудували у країні навіть патронного виробництва. В Україні немає власного виробництва набоїв, немає виробництва снарядів. З радянських складів, які були, багато вибухнуло. А збройові заводи, що залишилися, сидять практично без замовлень або знищуються, як київські "Арсенал" і "Більшовик".

"Чим воювати будемо? Під час війни кількість набоїв має обчислюватися десятками мільярдів штук. На хвилину бою потрібно хоча б три ріжки патронів для автомата – 90 штук. Тепер підрахуйте, скільки потрібно для 8 млн людей набоїв на хвилину бою… 720 млн штук. Зрозуміло, звичайно, що 8 млн мобілізувати ніхто не буде. Але... тоді взагалі навіщо ця катавасія з постановкою на облік?" – додає Юрій Гаврилечко.

За його словами, незрозуміло, у який термін це буде зроблено і коштом яких ресурсів країна збирається когось навчати, годувати, одягати, забезпечувати зброєю.

"Єдиний план – зібрати з людей штрафи за "непостановку". Немає інших планів. Будь-яка ініціатива має мінімум дві частини: одна частина грошова, а друга ресурсно-адміністративна. На сьогодні ресурсно-адміністративну ніхто не продумував, ніхто не здогадувався, що вона існує", — додає експерт.

Адже наказ Міноборони – це наказ його співробітникам. А от щоб лікарі розуміли, які документи видаватимуть тим, кого мобілізуватимуть, потрібно було видавати спільний наказ із МОЗ, а щоб ще й роботодавці розуміли, як їм поводитися, то ще й із Мінпраці доведеться його погоджувати як мінімум. Щоб на основі цих наказів розроблялися і "спускалися вниз" порядки та інструкції. З іншого боку, сімейні лікарі   вже ФОП і вони не отримають інструкцій від МОЗ чи органів місцевого самоврядування.

"Хто до них доводитиме інформацію про правила проходження медкомісії? Так, а хто їм оплатить додаткове навантаження? НСЗУ? Так у Нацслужби здоров'я немає таких повноважень – медогляд для армії оплачувати для всіх підряд... І грошей у Держбюджеті-2022 на це теж немає. А що робити тим, у кого немає сімейних лікарів? А таких у нас приблизно 25% населення. Але найголовніше — ніхто не збирається відповідати на основне питання: навіщо ставити жінок на військовий облік, якщо Міноборони у принципі не уявляє собі, для чого це потрібно, як і де використовувати працю жінок в армії й у скільки це обійдеться?"- додає експерт.

"Поки що єдиний сенс наказу про постановку на облік: зібрати штрафи з 8 млн жінок і ще кілька сотень тисяч штрафів із роботодавців. До оборони країни це не має жодного відношення. Зростання податкового навантаження (штрафи) та корупції (хабарі у військкоматах). Це і є основною метою "постановки на облік" працюючих (щоб у них точно були гроші на штрафи та хабарі) жінок від 18 до 60 років", — наголошує Юрій Гаврилечко.

Потрібно було проводити інформаційну, виховну, освітню роботу з населенням

Політичний експерт і заступник директора Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський каже, що подібна ідея є прийнятною та адекватною умовам, часу та ситуації, у якій ми знаходимося, а також загальноєвропейському тренду на гендерну рівність.

Адже в Україні вісім років не припиняється військовий конфлікт із РФ на Донбасі та можна припустити, що він триватиме довго. Також він зазначає, що понад 100 тисяч російських військових біля кордону є нічим іншим, як прямою загрозою вторгнення в Україну. Це спричинить запровадження надзвичайного стану, мобілізацію, зокрема і жінок низки професій. Але щоб це не було несподіванкою, варто проводити цю роботу заздалегідь.

На думку експерта, є кілька мінусів реалізації ініціативи з постановкою на військовий облік. По-перше, всю підготовчу роботу потрібно було проводити поетапно, з виникнення конфлікту на Донбасі.

"Якщо ми приймаємо хартії з приводу гендерної рівності, то очевидно, що вони не виключають і військової служби, і можливості мобілізації жінок. На жаль, про це ніхто не говорив. Подібні речі, які стосуються кожної української сім'ї, є дуже складними. Інформаційну, виховну, освітню роботу мали проводити багато профільних державних відомств і міністерств тривалий проміжок часу, а не просто поставити перед фактом, що ось тепер ми закликаємо, звідси з'являється ризик того, що завтра перед фактом поставлять ще когось. Немає ані розуміння того, що може бути далі, ані гарантій і захисту для певних категорій громадян, яких подібні ініціативи не стосуватимуться", — зазначив Владислав Дзівідзінський.

До того ж не продумано і форму реалізації ініціативи постановки жінок на військовий облік.

"Ініціатива має причини, але не прораховані наслідки. Не прораховували наслідки цієї ініціативи, не лише економічні, але й організаційні: скільки це займе часу, хто це має робити, на базі яких військкоматів. Навіть зараз є досить тривала черга для того, щоб стати на облік. Чоловікам це складно пройти, тому жінки створять нові черги та навантаження на військкомати. Не прораховані тимчасові наслідки, у тому числі й економічні", — пояснив політичний експерт.

Владислав Дзівідзінський впевнений, що економічні втрати, про які говорить Юрій Гаврилечко, неминуче будуть. Або прямі втрати від того, що люди будуть відсутні на робочому місці та не виконуватимуть роботу, або непрямі втрати. Другі можливі, якщо всім жінкам дозволять у робочий час пройти медкомісію для постановки на облік та заплатять за ці дні.

"Економічні втрати неминучі, про що мав би говорити міністр економіки, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, ініціатори цього процесу. Мотиви зрозумілі, але наслідки не прораховані та вирішуватимуться ситуативно. Проте варто розуміти, що витрати незрівнянно малі з ціною війни, яку ми можемо дочекатися. Якщо ми не організуємо суспільство, нам доведеться заплатити дуже велику ціну (і матеріальну, і нематеріальну) за невдалі спроби оборони у разі потреби", — резюмував експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі" раніше, українка прийшла ставати на військовий облік, але у неї вимагали довідки від лікарів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Козак

3 січня 2022, 08:40

Чистимо зброю!


Новини