Головна Новини Суспільство події Військовий час: які документи потрібно мати при собі – чиї вказівки виконувати беззаперечно
commentss НОВИНИ Всі новини

Військовий час: які документи потрібно мати при собі – чиї вказівки виконувати беззаперечно

Експерти розповіли про правові нюанси, як діяти в Україні, коли триває повномасштабна війна

25 лютого 2022, 13:05 comments1554
Поділіться публікацією:

Ми переживаємо другу добу російського відкритого вторгнення. Фактично – живемо у новій реальності. Які юридично поради зараз потрібні громадянам? З таким запитанням видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Військовий час: які документи потрібно мати при собі – чиї вказівки виконувати беззаперечно

Блокпост. Фото: з відкритих джерел

Важливо постійно мати при собі документи, що засвідчують вашу особу

Доктор права, адвокат Іван Ліберман наголошує, що у будь-який час може бути відключено інтернет та мобільний зв'язок. І радить виписати на папір номери телефонів найпотрібніших, найнеобхідніших людей та служб. Щоб можна було хоча б написати повідомлення, якщо не вийде додзвонитися.

"Крім того, в нинішніх нових реаліях оригінали документів на нерухоме майно слід тримати або при собі, або сховати в тому місці, про яке знаєте тільки ви. Це буде хоча б якоюсь гарантією безпеки, щоб можна було потім довести, що саме ви є власником даного майна", – пояснює експерт.

Він також наголошує на важливості постійно мати при собі документи, що засвідчують вашу особу. І скептично ставитися до будь-якої, включаючи юридичну інформацію, яка може з'явитися в соцмережах і навіть на офіційних сторінках тих чи інших органів (які можуть виявитися фейковими).

"Краще все ретельно перевірити ще раз, перш ніж прийняти те чи інше рішення, – радить Іван Ліберман. – А після закінчення цієї ситуації важливо перевірити ще раз всі свої дані в електронних базах даних".

У воєнний час виконуйте все, що просять від вас українські військові

Ростислав Кравець, адвокат, голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери" вважає безумовно важливим зробити копії всіх своїх документів, у тому числі щодо своєї групи крові.

"Якщо вас зупиняють, як вам здається, без причин на вулиці українські військові, правоохоронці – не потрібно з'ясувати стосунки. Робіть усе, що просять. Пред'явіть документи, дозвольте обшукати, оглянути транспортний засіб. У воєнному стані це дозволено. Намагайтеся реагувати на все спокійно, не сперечатися", – попереджає Ростислав Кравець.

Також, за його словами, на сьогоднішній момент є проблеми із роботою низки реєстрів, включаючи майновий.

"Про це мені повідомили знайомі нотаріуси. Фактично зараз важко навіть зробити довіреність на щось. Включно з оформленням угод з купівлі-продажу. Враховуючи ситуацію, думаю, варто почекати з такими угодами", – радить експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Резніков просить українців допомогти ЗСУ розвінчати російські фейки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини