Головна Новини Суспільство події Війна закінчиться дуже швидко: наскільки реалістичними є пропозиції Зеленського, озвучені на форумі в Давосі
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна закінчиться дуже швидко: наскільки реалістичними є пропозиції Зеленського, озвучені на форумі в Давосі

Президент України закликав світ перейти від напівзаходів до реальних санкцій проти агресора

23 травня 2022, 17:32 comments3855
Поділіться публікацією:

Росія стала державою військових злочинів, і весь світ має створити прецедент максимальних санкцій проти агресора та відновлення постраждалої країни після війни. Із заявами про це президент України Володимир Зеленський виступив на форумі у Давосі у понеділок, 23 травня. Як оцінюєте цей виступ? Чого очікувати від власне форуму? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Війна закінчиться дуже швидко: наскільки реалістичними є пропозиції Зеленського, озвучені на форумі в Давосі

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Росіяни мають заплатити не лише за руйнування, а й за смерть українців

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук зазначає, що форум у Давосі – це просто дискусійний майданчик, а не захід, на якому ухвалюються певні рішення.

"Сприймати його слід саме так. Як місце для обговорення різноманітних питань. Природно, що на цьому форумі обговорюватимуть такі гострі теми як енергетична та продовольча кризи, – каже експерт. – Щодо заяв президента України, зокрема щодо необхідності максимального посилення санкцій проти Росії, вони цілком логічні. Особливо в ракурсі подальшої компенсації збитків, які держава-агресор завдала Україні. У нас часто кажуть, що РФ має заплатити Україні репарації. Але я вважаю, що це недоречний термін. Репарацію виплачує країна, яка підписала капітуляцію. Ми розуміємо, що Росія на це ніколи не піде. Ні за якого керівництва".

Отже, продовжує Борис Кушнірук, треба вести мову про санкційний тиск, який постійно наростатиме. А після війни Україна подасть судові позови щодо компенсації збитків від військової агресії.

"Причому заплатити росіяни мають не лише за руйнування, а й за смерть українців. За кожного вбитого, пораненого, який пройшов тортури і таке інше. Це дуже непросто, можливо безпрецедентно. Але дуже важливо, щоб агресор поніс ПОВНУ відповідальність за ВСІ свої злочини. Ми маємо подавати відповідні позови, залучаючи провідних світових юристів, – упевнений експерт. – А щоб РФ нарешті заплатила за все, що наробила в Україні (в тому числі за рахунок своїх заблокованих активів, хоч цього точно не буде достатньо), слід посилювати санкційний режим. І тут висловлені сьогодні тези Зеленського є цілком актуальними. До речі, санкційний режим необхідний не лише для того, щоб зупинити цю війну, а й щоб унеможливити таку. Цю війну ми можемо виграти за рахунок допомоги коаліції світових держав на підтримку України з метою завдання військової поразки росіянам та витіснення їх з наших територій".

Якщо будуть санкції, які перекриють можливість отримувати гроші за енергоресурси, Путін та його оточення будуть зацікавлені у тому, щоб якнайшвидше припинити війну

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов називає виступ Зеленського на форумі у Давосі досить сильним.

"Склалося враження, що президент використав доповідні записки від експертів-економістів, тих, хто вивчав проблеми російської економіки. Тому що так звана "військова спецоперація", як називає цю війну Росія, багато в чому була продиктована певними економічними розрахунками. Справа зовсім не в тому, що росіянам кров із носа треба було боротися в Україні з міфічними фашистами, проводити денацифікацію та інші де.... Насправді більшість воєн у світі – це про економіку. І в РФ підрахували, що проблеми, які виникнуть внаслідок війни з Україною, допоможуть дорожче продавати нафту та газ. І поки що практика, на жаль, показує, що ці розрахунки частково виправдовуються", – зазначає експерт.

Він наголошує, що почали різко зростати ціни на сировину. А воно у структурі російського експорту становить 48%.

"Здебільшого РФ торгує нафтою та газом. І, якщо будуть санкції, які перекриють можливість отримувати гроші за енергоресурси, Путін та його оточення будуть зацікавлені у тому, щоб якнайшвидше припинити війну. Тому що без експорту нафти та газу Росія існувати не може, – пояснює Микола Спиридонов. – На світовому ринку продажу російська нафта займає лише 9%, а газ – 6%. Щодо аграрного ринку, то російського зерна там лише 2%. Дослідження показують, що економіка РФ міфологізована, як і сила російської армії. І замінити російські енергоресурси, а тим більше іншу продукцію можна буде набагато легше, ніж здається".

На думку експерта, після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну та всіх злочинів, скоєних тут росіянами, пора зрозуміти, що не можна допомагати агресору, накачуючи його економіку грошима.

"Слід запровадити реальне ембарго на торгівлю російськими нафтою та газом. І на цьому акцентував Зеленський, зокрема у своєму виступі на форумі в Давосі. Свого часу саме серйозні санкції та відповідне ембарго допомогли розвалити СРСР. І цим шляхом слід вести РФ. Щоб вона, як мінімум, втратила можливість створювати проблеми своїм сусідам і в цілому світі (а зараз вона неприховано загрожує всьому світу – і продовольчою кризою, і міграційною, і ядерною зброєю, і новими вторгненнями), втративши можливість витрачати гігантські кошти на озброєння та пропаганду . А як максимум – розвалилася внаслідок внутрішніх катаклізмів на кілька суб'єктів. У будь-якому разі, російська загроза буде локалізована", – наголошує Микола Спиридонов.

І Зеленський, який був визнаний найвпливовішими чоловіком року за версією журналу "ТАЙМ", який є одним із найпопулярніших спікерів у світі – намагався донести ці істини до цього світу, акцентує експерт.

"Війна в Україні перейшла у фазу, яку називають „війна Афіни” – битвою економік. І якщо економіка РФ різко падатиме, це не дозволить агресору продовжувати бойові дії в Україні і не тільки. Зеленський це розуміє – і озвучив максимально зрозуміло та зрозуміло. Чекаємо на відповідь від Західного світу. З ембарго та блокуванням відповідних танкерів. Після цього війна може бути закінчена досить швидко. Як швидко може бути відновлена українська економіка (і Зеленський також говорив про це під час виступу в Давосі), яка страждає зараз у рази більше за російську. Нам допомагатиме весь цивілізований світ, та й ми самі об'єднаємося заради цього, як об'єдналися зараз, відбиваючи російську агресію", – резюмує Микола Спиридонов.

Читайте також на порталі "Коментарі" – ворог не відмовився від своїх планів подолати Сіверський Донець, але у ЗСУ своє бачення з цього приводу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини