Головна Новини Суспільство події Війна в Україні затягується: чому владі потрібно міняти риторику – як нам уникнути упадку сил
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні затягується: чому владі потрібно міняти риторику – як нам уникнути упадку сил

Стратегічне поразка Путіна та переломний момент у війні РФ проти України вже стався, але ворог все одно не готовий відмовитися від своїх планів

9 квітня 2022, 14:24 comments2770
Поділіться публікацією:

Міжнародні експерти та політики, а також низка спікерів Офісу президента не виключать, що війна, яку Росія розв'язала в Україні, може затягтися на місяці... При цьому багато хто вже відчуває так звану "втому від війни" та емоційне вигоряння. Як слід у цій ситуації діяти українській владі та простим українцям? Як мобілізувати ресурси та не опустити руки? Портал "Коментарі" звернувся із цими питаннями до експертів.

Війна в Україні затягується: чому владі потрібно міняти риторику – як нам уникнути упадку сил

Війна в Україні триває вже другий місяць. Фото: DW

Президенту Зеленському та його команді слід озвучувати новий порядок денний для всього світу

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що нашій владі необхідно виходити на якісь нові рівні. Говорити про проблеми, які нас хвилюють з погляду всього людства.

"Бо те, що відбувається – це світова війна, а не локальна криза. І з погляду всіх адекватних, зрозумілих сил у світі – ми знаходимося на передньому краї майбутніх глобальних, тектонічних змін людства. Тому, на мій погляд, президенту Зеленському та його команді слід озвучувати новий порядок денний для всього світу. Так, це може виглядати дещо дивно, що країна, що воює, замість того, щоб постійно говорити "дайте нам більше грошей, дайте нам більше зброї", почне говорити ще й про проблеми, пов'язані з загальним ядерним роззброєнням, з питаннями клімату, світової економіки. (як побудувати її не на принципах жорсткої конкуренції та варварстві, як зараз, а на доповнюваності та економіці дарування), протистояння глобальному тероризму. Тобто продукувати меседжі, які зазвичай кажуть візіонери. Але зараз – саме той час, коли нове лідерство потребує візіонерського підходу. Отже, змінюється вся парадигма конфлікту. І Україна як воююча країна з жертви перетворюється на провідника того майбутнього, яке народжується для всього світу", – пояснює Віталій Кулик.

На його думку, під таке народження, під таку трансформацію ми знайдемо і нових союзників, і нове розуміння. І як наслідок – зможемо якнайшвидше закінчити війну, причому на своїх умовах.

"Бо нам більше надаватимуть зброї, якою можна стримати Росію. Тому що буде запроваджено санкції, які остаточно обвалять економіку країни-агресора. Тому що самі західні (а можливо і не лише західні) країни готові безпосередньо увійти в цей конфлікт. Тим самим буде створено умови, коли сама російська еліта усвідомлює, що альтернативою не припинення агресії є її повне фізичне знищення. І все це дозволить якнайшвидше завершити війну", – резюмує Віталій Кулик.

Коли люди поринають у якісь переживання, вони втрачають контакти з реальністю, нас захльостують погані емоції. Не потрібно цього

Психолог, психотерапевт Ірина Соніна наголошує, що втома — це природно, особливо коли людина перебуває в постійній напрузі. А українці у такій напрузі – і фізичній, і психологічній – живуть з 24 лютого.

"Щоб мобілізувати ресурси, їх треба мати. І тут важливо не забувати заповнювати свої хоча б базові потреби. Їжа, сон – як мінімум. Важливо давати собі відпочити. Якщо працювати на розрив, на знос, ККД буде значно нижчим, ніж якщо давати собі можливість відпочити. Важливо перемикатися на інші теми, іншу діяльність. Поволонтерили, поспілкувалися, поспали, послухали улюблену музику, шанували. Важливо спілкуватися із рідними, близькими, друзями. Обійматись. Ділитись переживаннями", – радить психолог.

Вона наголошує, що утримувати почуття не потрібно. На це також витрачається багато енергії.

"Слід давати почуттям виплеснутися. Поплакати. Посміятися. Поділитися ... Або з кимось близьким, або, якщо є можливість, з психологами, багато з яких зараз консультують безкоштовно. Важливо давати собі відпочинок від новин, від різноманітних чатів. Потім інформації захльостує нас. Слід дозувати його, – пояснює Ірина Соніна. – Також необхідно спиратися на тих, з ким ти відчуваєш себе як МИ (родина, колеги, українці). Не провалюватися на самоту. Не відрізатись від спільності".

Крім того, продовжує експерт, важливо займатися тілом. Робити ту саму зарядку. Те, що перерозподіляє енергію. Причому займатися відчуттям, увагою до кожної ділянки тілу. Якому потрібен як ресурс як їжі, сну, води, а й – контакт зі свідомістю. У цьому добре допомагають практики йоги, медіативні вправи.

"Коли люди поринають у якісь переживання, вони втрачають контакт із реальністю. Нас захльостують погані емоції. Не треба цього. Чи не беріть на себе зайве. Адекватно оцінюєте – я можу це зробити тут і зараз, – закликає психолог. — І точно не слід припиняти мріяти, будувати плани на майбутнє. Що робитимемо після війни? Що ми хочемо робити після війни? Причому робити це не в сенсі відволікання від реальності, а вибудовуючи зв'язок з майбутнім. На це можна спиратися. Це може надихати. Наприклад, обов'язково після війни зроблю те, що збирався, але раніше так і не зробив. Кудись поїду, з кимось поспілкуюсь, чогось навчусь. Це дає ресурс, сили, натхнення.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у МВС розповіли, куди може спрямувати ворог у разі успішних боїв за Донбас.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Фрол

11 квітня 2022, 12:56

ЧТо за хуйня у вас с комментами?


Новини