Головна Новини Суспільство події Війна в Україні: скільки переселенців переїхало до західних областей
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: скільки переселенців переїхало до західних областей

Поки держава напрацьовує механізми допомоги, в роботу активно включилися волонтери, які допомагають переселенцям у Волинській та Львівській областях

17 березня 2022, 22:50
Поділіться публікацією:

 24 лютого російські війська вдерлися в Україну. На своєму шляху окупанти не жаліють нікого, вони бомблять житлові будинки, лікарні, вбивають цивільне населення. Багато людей  у ці часи втратили свій дім, тікаючи від війни вони їдуть в різні регіони України, зокрема, й на Західну Україну. "Коментарі" вирішили дізнатися, скільки людей прибуло у Волинську та Львівську області та як їм допомагають влаштуватися на новому місці.

Війна в Україні: скільки переселенців переїхало до західних областей

Дуже багато переселенців їдуть у Львівську область (фото з відкритих джерел)

Волинська область

До Волинської області приїздить набагато менше переселенців, аніж, наприклад, до Львівської. Люди кажуть, що бояться загрози з боку Білорусії. Але в регіоні активно допомагають тим людям, які приїхали на Волинь.

Голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко  у Facebook повідомив, як в області допомагають  переселенцям.

"Щодо тих, хто залишився на Волині, то на облік в обласний центр зайнятості стали 24 вимушених переселенців. Семеро медиків-трансплантологів уже працевлаштовані у Волинській обласній клінічній лікарні. Також більше тисячі евакуйованих дітей зареєструвалися на навчання в освітні заклади області. Окрім того, в одному із волинських інтернатів поселено 98 дітей-сиріт",- повідомив голова ОВА.

Як розповіла керівниця відділу інформаційної політики Волинської ОВА Каріна Мариневич, держава починає напрацьовувати механізми допомоги для біженців. А багато людей використовують Волинську область, як транзитну.

"З початку війни ми прийняли більше ніж 22 тисячі людей, але частина їх покинула межі області та поїхала за кордон. Кілька днів тому, ми інформували про 13 тисяч переселенців, зараз можливо їх трохи більше, десь приблизно 15 тисяч. Ми вже підготували 5 тисяч місць для поселення. Дуже складно відстежувати,  скільки людей прибуває щодня, адже цифра щодня змінюється. Хтось залишився, а хтось вже поїхав", — завила вона.

Також вона повідомила, які є механізми з допомоги людям, які тікають від війни.

"Наразі нам відомо про постанову, що передбачає відшкодування територіальним громадам комунальних послуг. Як це буде відбуватися, поки невідомо, бо там потрібно давати розрахунок. Але там йдеться тільки про комунальні заклади. Також з’явилася ще одна постанова, у ній йдеться, що внутрішньо переміщені будуть ставитися на облік, щоб їх відстежувати для надання державної підтримки.

Львівська область

Під час війни Львів став своєрідним великим евакуаційним центром. Сюди приїздять багато людей, як збираються покинути Україну. Але деякі вирішили лишитися.

Голова Львівської військової адміністрації Максим Козицький у Телеграм-каналі повідомив, що  наразі у регіоні проживає 158 тисяч вимушених переселенців, але це тільки приблизні цифри. Окрім цього, чиновник звернувся до бізнесу та інших організацій допомогти у розгортанні додаткових місць в області.

"Зараз на Львівщині проживає 158 тисяч вимушених переселенців. Це без врахування людей, які розмістилися у приватних секторах і ще не стали на облік. Наш резерв ліжкомісць дозволяє прийняти ще 17 тисяч людей.  Запрацювали нові гуманітарні коридори, люди вибираються з окупованих міст і це означає, що Львівщина може потребувати значно більше місць прихистку, ніж є зараз", — повідомив Максим Козицький.

Відомо, що в регіон дуже багато людей добирається своїм ходом і в жодні центри не звертається. Відомо, що програм чи спецрозпоряджень наразі нема – їх просто ще не встигли зробити.

 Але у Львівській області усім, хто шукає прихисток, активно допомагають, волонтери. В кожному районі області працюють гуманітарні штаби. Переселенців приймають Арена Львів, санаторії в області, хостели і готелі селять жінок з дітьми і літніх людей — безкоштовно.

Деякі місцеві підприємства повідомили, що готові взяти на роботу переселенців, зокрема, мережа продуктових магазинів "Близенько".

Наразі у Львові є проблема  із орендою житла, бо є великий попит і місцеві круто позаламували ціни. На цю проблему навіть зреагував мер міста Андрій Садовий, який попросив повідомляти про дуже високі ціни за житло.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що яка ситуація із забезпеченням переселенців у Вінницькій та Кіровоградській області.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини