Головна Новини Суспільство події Війна в Україні: чому Захід не поспішає постачати зброю Україні – чи в ній лише проблема
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: чому Захід не поспішає постачати зброю Україні – чи в ній лише проблема

Україна отримує військову допомогу від західних союзників, але ще не в тих обсягах, як хотілося б

16 квітня 2022, 14:00 comments1990
Поділіться публікацією:

Війна, яку Росія розв'язала проти України, завершиться швидше, коли наша держава отримає більш потужну підтримку від країн-партнерів, особливо йдеться про санкції та зброю. Про це сказав президент України Володимир Зеленський у своєму новому відеозверненні. Чому з отриманням допомоги виникали та виникають проблеми? Невже Захід не розуміє, що стріляє в ногу, затягуючи цю війну? Чи логічно, що Україні не дають потужнішого озброєння? Видання "Коментарі" з експертами розбиралося у ситуації.

Війна в Україні: чому Захід не поспішає постачати зброю Україні – чи в ній лише проблема

Зброя для України. Фото: з відкритих джерел

Захід передає озброєння з урахуванням потенційної можливості та, головне, здатності української армії виграти цю битву

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна наголошує, що проблеми з отриманням військової допомоги виникали та виникають з різних причин.

Причина перша – неправильні прогнози щодо розвитку воєнних подій в Україні.

"На початку війни країни Заходу скептично ставилися до здатності ЗСУ та української влади ефективно відбити напад російських військ. Тому ухвалення рішень щодо додаткових постачань в Україну зброї затягувалося. Згодом запеклий опір української армії та українського народу викликав неприховане здивування та захоплення у всьому цивілізованому світі. Прогнози були "підкориговані" з урахуванням потенційної можливості та, головне, здатності української армії виграти цю битву", – пояснює політолог.

Причина друга – логіка війни.

"Війна розвивається у певній послідовності. Країни Заходу розуміють, що різке збільшення поставок озброєння дасть змогу неймовірно мотивованій українській армії завдати нищівної поразки ворогові, яка стане ганьбою та приниженням для РФ. А це може призвести до непередбачуваних наслідків до масштабної ядерної війни, – зазначає Ганна Малкіна. – Тому Захід допомагає дозовано, розраховуючи, що сили та ресурси Росії вичерпаються під натиском економічних санкцій, військових втрат на полі бою та призведуть до зміни режиму, так би мовити, природним шляхом. На жаль, нам від цього не легше, але логіка загалом зрозуміла".

Причина третя – обмежені ресурси країн-донорів.

"У країнах Євросоюзу не такі великі запаси озброєння. В умовах постійних загроз з боку РФ "закінчити все в Україні – і рушити далі" європейці дуже вдумливо розглядають питання, що можна надіслати на допомогу українській армії, а що треба залишити собі", – аргументує експерт.

Причина четверта – юридичне оформлення постачання.

"З юридичного погляду не можна ось так взяти, завантажити озброєння – і відправити до іншої країни. Необхідно пройти процес укладання договорів, контрактів, погодження різних рівнях, підготувати техніку, побудувати логістику. Все це займає певний час", – констатує Ганна Малкіна.

Потрібно активніше просувати дипломатичні ініціативи для якнайшвидшого припинення цієї війни

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов розмірковує так:

"У цих заявах президента, звісно, є раціональна ланка. Ми бачимо, що військове посилення України за допомогою Заходу зірвало російських бліцкриг під тим самим Києвом. Змусило окупантів взагалі відступити на півночі. Не дозволило агресору здійснити швидкий поступ на сході. Росія явно не очікувала, що в української армії з'явиться така кількість "Стінгерів", "Джавелінів". Зараз до нас йде бронетехніка, серйозніші комплекси ПЗРК. Тож у цьому ключі слова Зеленського зрозумілі".

Але є й зворотний бік медалі, наголошує експерт.

"Чим більше на нашій території буде сучасної важкої зброї, тим війна буде кровопролитнішою. Адже на кожне надходження в Україну більш потужної зброї Росія стягує сюди потужнішу свою. Підтягує ще більші сили. Оскільки війна йде на нашій території, відповідно – руйнуються від застосування ще більших видів озброєння саме українські міста, наша інфраструктура, гинуть наші мирні громадяни", – зазначає Кирило Молчанов.

Тому продовжує він навряд чи слід робити ставку виключно на військову перемогу – на полі бою. Потрібно активніше просувати дипломатичні ініціативи для якнайшвидшого припинення цієї війни, упевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти в ексклюзивному інтерв'ю розповіли, чому примирення України та Росії не буде століттями.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини