Головна Новини Суспільство події Війна в Україні: чому Росія стратегічно вже програла – що чекати у другій половині травня
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: чому Росія стратегічно вже програла – що чекати у другій половині травня

Росія не припиняє свого наступу в Україні, але робить ті ж помилки, що й перші дні повномасштабної війни

2 травня 2022, 17:07 comments1479
Поділіться публікацією:

У травні прогнозується ескалація бойових дій в Україні, які продовжуються вже третій місяць. Незважаючи на те, що російська армія після вторгнення 24 лютого втратила вже майже 24 тисячі своїх військовослужбовців у цій неоголошеній війні, Кремль продовжує кидати нові сили на захоплення українських територій. Явно поспішає до 9 травня, тим більше, що в РФ вже набирає обертів "победобесие". Експерти проаналізували фронтову обстановку спеціально для видання "Коментарі", а також пояснили, чому Росія точно програє.

Війна в Україні: чому Росія стратегічно вже програла – що чекати у другій половині травня

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Ми готові вести переговори лише про повне виведення окупаційних військ, гарантії безпеки, про зміцнення позицій України в усіх напрямках

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж пояснює:

"Росія кинула проти України величезні сили. Але її передові частини та техніка вже відсотків на 25-30 знищено. Вбитими та пораненими країна-агресор втратила до 40% боєздатної живої сили із спочатку задіяних у нападі 140 оперативно-тактичних груп. Це найпотужніший удар. Такого опору від української армії, українського народу окупанти точно не очікували".

Наразі Кремль хаотично збирає всі можливі резерви, зазначає генерал. Витягує рештки з усіх округів. У так званих "ДНР" та "ЛНР" вже проведено тотальну мобілізацію, на фронт кинули навіть студентів. Більше звідти взяти практично нема чого. Мобілізують людей у Криму, вербують найманців. Але все це – контингент без належного досвіду та мотивації. І потрапивши в перший же серйозний бій, багато хто розбігається або здається.

"До того ж, у Росії вичерпується запас ракет. Під час тих самих ударів "Ураганами" та "Градами" останнім часом багато боєприпасів просто не вибухають. Техніка та озброєння агресора працювали ці місяці на знос. До того ж, щось було розкрадено раніше, щось зберігалося в неналежних умовах. Щось просто застаріло. Отже технологічний рівень Росії у цій війні падає, а мотиваційного був спочатку. Тепер же про мотивацію взагалі говорити не доводиться, бо відправка в Україну для багатьох стає квитком в один кінець – на той світ. Рівень втрат у росіян – величезний. І приховувати його складніше. Саме тому з навіть "тихою" мобілізацією – величезні складнощі", – наголошує Микола Маломуж.

Але, продовжує він, російське керівництво не залишає надії до 9 травня здобути "перемогу" в Україні. Хоч на якихось напрямках.

"Щоб після цього виходити на переговори, які вони, до речі, не раз нам пропонували. Але пропонували – в ультимативній манері. Просуваючи виключно свої позиції. Була спроба знайти консенсус під час зустрічі у Стамбулі. Але потім розкрилися російські військові злочини у Бучі, в інших звільнених містах. І вести переговори стало у рази складніше. Тим більше, що українська сторона в переговорах зайняла чітку позицію – не здавати національних інтересів, не йти на територіальні поступки, не торгувати суверенітетом", – зазначає генерал.

За його словами, є ще важливий факт, який зміцнює наші позиції та наближає нашу перемогу.

"Думаю, за два-три тижні завершиться постачання в Україну основної частини озброєнь та техніки третього, четвертого та навіть п'ятого покоління. Союзники надають нам протиракетні і ракетні комплекси, потужну артилерію авіацію, бронетанкові сили, нові дрони, навіть краще "Байракторів", що добре себе зарекомендували. І вся ця армада – високої якості та чималої кількості, яку пришвидшеними темпами освоюють українські військовослужбовці – це пряма загроза для Росії. Саме тому я прогнозую у другій половині травня перехід української армії у наступ за низкою напрямків. З вибиванням ворога із тимчасово захоплених ним територій. З оточенням та знищенням російських підрозділів. Але важливо розуміти, що Росія до цього масово прасуватиме Україну обстрілами і намагатиметься здійснити свої прориви на південно-східному напрямку. Зміцнитися десь, а то й зайняти нові позиції. Для того, щоб ми раніше пішли на якісь поступки. Проте ми готові вести переговори лише про повне виведення окупаційних військ, гарантії безпеки, про зміцнення позицій України в усіх напрямках", – акцентує Микола Маломуж.

Він вважає, що фактично РФ має два виходи.

"Перший – якнайшвидше погодитися на наші умови припинення війни. В тому числі на повний пакет наших вимог щодо гарантій безпеки. Тоді є варіант, що війна завершиться у травні-червні після низки переговорів та підписання відповідної угоди. Другий варіант – продовження війни. При цьому наша армія, завдяки допомозі союзників, продовжить зміцнюватися, а російська продовжить слабшати (адже тут і нові санкції на підході). Так, це затяжніша війна, але вже з перспективами розгрому російської армії. І не з виведенням Криму на невизначений час через дужки переговорів, а з перспективою повного звільнення Донбасу та Криму в найближчому майбутньому. Але нам важливо витримати найближчі тижні, щоби дати позитивні перспективи українській армії та дипломатії", – резюмує генерал.

Відкрите вторгнення в Україну і все, що було за цим — величезний стратегічний провал, ганьба і програш РФ

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай звертає увагу, що генеральної битви, так званої "Битва за Донбас" чекали ще кілька тижнів тому. Деякі військові експерти навіть пророкували повторення Курської дуги часів Другої світової. Але цього нема.

"Так, відбувається певний наступ росіян на низці ділянок фронту. Але про глобальний наступ, про якусь епічну танкову битву говорити не доводиться. Росія повторює помилки початку цієї воєнної кампанії. Вона йде різними колонами. Харків, Ізюм, Донбас, Запоріжжя, Кривий Ріг, Миколаїв. Сили розпорошені. Концентрації удару на одному-двох місцях немає. Що дає змогу нашим військовим перебивати ворожі комунікації, завдавати тактичних ударів, проводити перегрупування, – пояснює Валентин Гайдай. – При цьому основні боєздатні російські частини вже виведені з ладу. Десятки тисяч загиблих, поранених, взятих у полон. Судячи з інформації, що просочується з РФ — там багато відмовників серед навіть досвідчених військових. Не кажучи про необстріляних, котрі точно не горять бажанням їхати в Україну".

Враховуючи це, а також зміцнення ЗСУ сучасним озброєнням, яке дедалі масовіше нам постачає Захід, експерт прогнозує, що російський наступ ("до 9 травня" і не тільки) захлинеться. На всіх напрямках, включаючи Донбас, Харків, Одесу, Кривий Ріг тощо.

"І є висока ймовірність, що до кінця травня – на початку червня, отримавши достатню кількість сучасних образів озброєння, українські війська підуть у контрнаступ. А влітку війна завершиться", – каже Валентин Гайдай.

За його словами, коли б це не сталося, слід розуміти, що Росія точно програє. Вже програла.

"Відкрите вторгнення в Україну і все, що було за цим — величезний стратегічний провал, ганьба і програш РФ", — упевнений експерт.
І розкладає на пункти, чому все саме так.

1. Росія нібито не хотіла розширення НАТО за рахунок України. А отримала розширення Альянсу (швидше за все – за прискореною процедурою) за рахунок раніше нейтральних Фінляндії та Швеції. Східний блок НАТО (Польща, країни Балтії, Чехія) різко збільшують оборонні бюджети, створюють аналог української територіальної оборони.

2. Деякі країни (той самий Азербайджан) починають випробовувати Росію на міцність (ситуація в Карабаху). Японія дедалі жорсткіше говорить про Курилах. І є ймовірність, що РФ почне в найближчому майбутньому втрачати території, а не приростати ними за рахунок чергових захоплень.

3. Російська агресія об'єднала українців, незалежно від мовних, політично, релігійних та інших уподобань. Навіть умовні проросійські регіони чинили і чинять окупантам неймовірний опір. Тобто РФ зуміла налаштувати проти себе всіх українців. Навіть тих, хто, умовно кажучи, "вибачив" їй Крим та окупацію частини Донбасу.

4. Знищено всі бізнес-проекти РФ із Європою. Навіть такі ще недавно затяті прихильники Москви як Париж і Берлін – переривають економічні відносини з країною-агресором. Та й увесь ЄС прискореними темпами відмовляється від російських нафти, газу, вугілля. Не кажучи вже про масове виходи з російського ринку іноземних компаній.

5. Замість демілітаризації України – наша армія приростає найновішими образами озброєнь.

6. Розвіяний міф про силу "другої армії світу". На третьому місяці вторгнення Росія не має стратегічних перемог в Україні. Тактичні (взяття того ж таки Херсона, Мелітополя, неупередження Маріуполя після його фактичного знищення і з масою втрат) є, але це точно не те, на що розраховував Кремль, починаючи "спецоперацію". А на загальну мобілізацію російське керівництво навряд чи наважиться. Тим більше, що незрозуміло, чим це потенційне "поповнення" озброювати – і яку техніку садити.

7. Катастрофічний вплив санкцій на російську економіку буде виявлятися чим далі, тим більше. З усіма наслідками, що випливають…

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Росії рота солдатів відмовилася висуватися на війну в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини