Головна Новини Суспільство події Війна в Україні – 25-й день: чому гинуть ворожі генерали і, що задумала РФ на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні – 25-й день: чому гинуть ворожі генерали і, що задумала РФ на Донбасі

Росія намагається перегрупуватися, щоб зробити ще одну спробу для атаки за тими напрямками, де вдалося закріпити хоча б незначний успіх

20 березня 2022, 14:45 comments3728
Поділіться публікацією:

На 25-й день відкритого російського вторгнення в Україну ситуація залишається невизначеною. Росія захопила низку територій, але з облцентрів – лише Херсон, де продовжуються проукраїнські мітинги. Маріуполь, який окупанти взяли в облогу і стирають з лиця землі варварськими обстрілами, продовжує давати відсіч. Від Києва ворога вдалося відсунути. Тим часом, санкційний тиск на Росію зростає, а українські воїни отримують від Заходу новітні системи озброєння, якими ударно знищують окупантів. Нинішній стан російсько-української війни для видання "Коментарі" проаналізували експерти.

Війна в Україні – 25-й день: чому гинуть ворожі генерали і, що задумала РФ на Донбасі

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

У чаді психозу політичне керівництво Росії почало гнати російських генералів-брехунів безпосередньо на передову – виконувати обіцянки "швидкої перемоги"

Екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, колишній голова Луганської військово-цивільної адміністрації, керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Якщо брати зовнішньополітичні висновки – очевидна загальносвітова консолідація навколо нашої країни. Я не поділяю ті стогони та плачі, заламування рук у стилі "НАТО нас не любить, НАТО нас не поважає, навіщо нам потрібне таке НАТО?!". На мій погляд – це явно проросійський наратив, який намагаються вдмухати в вуха українцям. Треба розуміти, що є різні способи надання військово-технічної допомоги нашій державі з боку партнерів. У тому числі від окремих країн-членів НАТО, не обов'язково від блоку загалом. Ці механізми працюють, ми отримуємо допомогу. Та хотілося б більше. Але такі процеси швидко не вирішуються. А прогрес – очевидний".

Георгій Тука не сумнівається, що допомога збільшуватиметься. І вважає, що треба набратися терпіння і дочекатися того моменту, коли нашим воєначальникам вдасться консолідувати сили армії, отримати необхідне технічне забезпечення – і завдати низки нищівних ударів по ворогові, з максимальним для нього збитком.

"Щодо військового контексту – бачимо зрив глобального плану російського бліцкригу. До речі, у нас рідко запитують – чому за неповні чотири тижні з початку вторгнення в Україну Росія втратила вже 5 воєначальників – більше ніж за 1 та 2 Чеченську кампанію. А річ у тім, що військове керівництво РФ усі ці роки відверто брехало політичному керівництву. Розповідало легенди про боєздатність та незламність російської армії. І після того, коли ця псевдо-друга армія у світі почала битися лобом об стіну української армії (абсолютно, як вони доповідали, непідготовленою та небоєздатною), то в чаді психозу політичне керівництво Росії почало гнати російських генералів-брехунів безпосередньо на передову – виконувати обіцянки "швидкої перемоги". Тому і такі жертви у лавах вищого військового командного складу РФ", – пояснює експерт.

Але, акцентує він, говорити про те, що найближчим часом на нас чекає бравурна перемога – не вірно.

"Ворог ще дуже сильний, а в нас поки що сил для повномасштабної атаки на агресора недостатньо. Треба набирати поповнення – і до батальйонів територіальної оборони, і до підрозділів збройних сил. Треба накопичувати боєзапаси, технічні комплекси, засоби ППО. І після цього я не сумніваюся в тому, що буде завдано нищівних ударів по місцях скупчення збройних сил РФ. Припускаю, насамперед це відбудеться на північному напрямку – від Києва, Чернігова до Білорусі. А надалі акцент буде перенесений на південь, щоб допомогти розблокуванню Маріуполя", – прогнозує Георгій Тука.

Росіяни не відмовилися від плану оточення українських військ на Донбасі – з подальшим диктуванням своїх умов на переговорах

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгірьов вважає, що зараз російська армія намагається вирішити питання виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

"Особливо напружена ситуація у блокованому окупантами Маріуполі, який вони буквально випалюють обстрілами, не даючи мирним жителям евакуюватись. Окрім того, агресор фактично відрізав Україну від Азовського моря. Першочергове завдання у росіян (і з політичного, і з військового погляду) – взяти Маріуполь. Фактично це означатиме збільшення шансів створення т.зв. "ДНР" у рамках адмінкордонів Донецької області. Аналогічно складна ситуація на Луганщині. Зусилля агресора зосереджені у напрямку Рубіжного, Сєвєродонецька, Попасної. Це основні міста, що залишилися там під контролем України, та які становлять промисловий трикутник Луганської області. Усі ці дії противника спрямовані на відрізання українського угруповання військ на Донбасі, створення "котла". Невипадково йдуть флангові удари з боку частково захопленої росіянами Запорізької області. І постійні удари із окупованої частини Донбасу. Росіяни не відмовилися від плану оточення українських військ на Донбасі – з подальшим диктуванням своїх умов на переговорах. Якщо їхні плани втіляться в реальність, вони будуть більше тиснути на визнання т.зв. "Л-ДНР" у межах областей, а також на визнання Україною Криму російським", — попереджає експерт.

Паралельно, зазначає він, росіяни кинули сили на захоплення АЕС, взяли Каховське водосховище. Це – вода та електроенергія на територію окупованого Криму.

"Київський напрямок, по суті, відволікання уваги, – вважає Дмитро Снєгірьов. – Тут багато залежатиме від позиції Білорусі, яку РФ підштовхує до прямого входження до цієї війни. На жаль, є серйозна загроза з боку білоруського напрямку. Біля кордону зафіксовано передислокацію військ РФ та Білорусі".

Тішить, що на 25-й день війни найвище військово-політичне керівництво, наскільки це можливо, утримує ситуацію під контролем, зізнався експерт.

"До нас надходить макроекономічна допомога з боку США та європейських фінансових структур (що допомагає утримувати соціально-економічну ситуацію). До нас надходить нове озброєння. НАТО загалом та Пентагон зокрема визнали ефективність використання українськими військовими нових систем озброєння, включаючи Stinger, Javelin та NLAW. Плюс – розробляється логістика постачання нам потужних засобів ППО. Головне робити це без зайвого галасу, – упевнений Дмитро Снєгірьов. – У політичному сенсі важлива заборона проросійських партій, яку запроваджено рішенням РНБО. І, звичайно, важливо, що російська агресія згуртувала українську націю, справжнє формування якої відбувається саме зараз".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, чи наважиться Лукашенко на відкрите вторгнення в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини