Головна Новини Суспільство події Війна України та Росії: чи вистоять економіки двох країн – хто ближче до падіння у прірву
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна України та Росії: чи вистоять економіки двох країн – хто ближче до падіння у прірву

У Європі практично не залишилося країн, які проти того, щоб відключити РФ від SWIFT. Тим часом від російського вторгнення страждає і українська економіка, інфляція б'є рекорди

26 лютого 2022, 13:40 comments1490
Поділіться публікацією:

Україна продовжує тримати оборону, відбиваючи атаки окупантів. Як російське вторгнення в Україну, яке триває третій день, позначиться на країнах у фінансово-економічному плані? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Війна України та Росії: чи вистоять економіки двох країн – хто ближче до падіння у прірву

Долари. Фото з відкритих джерел

Відключення Росії від SWIFT виглядає все більше реальнішим, а це вдарить уже по всіх росіянах, а не лише еліті

На думку експерта Української фабрики думки Юрія Гаврилечка, російське керівництво не очікувало, що першими на початок війни відреагують представники великого західного бізнесу, навіть не уряду.

"Тому скільки б доларів РФ не накопичила, витратити їх буде дуже проблематично. Значить – лише свої ресурси та своє виробництво. Заяви європейських урядів про те, що вони відмовляться від покупок російського газу, нафти та вугілля – також стало несподіванкою для Кремля", – вважає експерт.

Він також зазначає, що вичікувальна позиція Китаю поки що працює швидше на нас — і проти РФ.

"Відключення Росії від SWIFT виглядає дедалі реальнішим, а це вдарить уже по всіх росіянах, а не лише еліті. Разом з відмовою "Візи" і "Мастеркарда" від обслуговування емітованих рос.банками карт, це сильний удар по економіці. Перехід на автономну систему розрахунків та готівку – різко обмежить можливості її зростання. Все це в сумі може повернути РФ з 21-го століття до 20-го – в економічному плані", – прогнозує Віктор Гаврилечко.

А в нас, основним завданням, продовжує він, стане повоєнне відновлення економіки. І тут є висока ймовірність того, що ми зможемо розраховувати не на кредити, а на допомогу.

"Вже зараз її нам починають надавати, – наголошує експерт. – Причому найближчі та не найбагатші європейські країни це роблять швидше й у більших обсягах. Сподіваюся, що G7 наслідують їх приклад. Президент Зеленський звернувся до країн ЄС та НАТО з питанням щодо прийняття України до них. Не виключено, що після закінчення так і буде. Причому до ЄС ми можемо потрапити навіть раніше. Що також має позитивно вплинути на економіку нашої країни".

Проблема буде навіть не в курсі долара, а в інфляції

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко впевнений, що ця війна стане сильним ударом по і без того не міцній українській економіці.

"Криза буде жахлива, – пророкує він. – Інфляція може бути більшою за 100%. І зрозуміло, що вихід із такої кризи буде дуже довгим. Тим більше, що не ясно, коли і як закінчиться війна, скільки буде знищено об'єкти промислового характеру. Від цього залежатиме – скільки потрібно років, щоб відновитися".

Проблема, вважає експерт, буде навіть не в курсі долара (який, зрозуміло, рвонув та ще й рветься вгору), а в інфляції.

"Але війна – це завжди жахливо, і це завжди руїни. Причому не лише будинків, а й економіки, – зазначає Олександр Охріменко. – Для РФ, звичайно, теж буде удар (санкції тощо), але не такий сильний, як для України. Ціна на нафту та газ висока – і це дозволить Росії компенсувати втрати. Ось якщо ЄС чи США ввели б санкції (ембарго) на продаж російських нафти та газу, тоді це було б справді суттєво".

Читайте також на порталі "Коментарі" — після "Граду" РФ обстріляла з "Ураганів" дитсадок в Охтирці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини