Головна Новини Суспільство події Війна РФ та України – четвертий день: з чим прорахувався Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна РФ та України – четвертий день: з чим прорахувався Путін

Четвертий день продовжується війна Росії проти України. Низка міст зазнали ракетних ударів. У різних місцях країни відбуваються бої

27 лютого 2022, 15:44 comments4475
Поділіться публікацією:

Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію на середину дня четвертої доби російського відкритого вторгнення. І події України, і події Росії, і реакцію світу.

Війна РФ та України – четвертий день: з чим прорахувався Путін

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Україна на сьогоднішній момент є не просто частиною цивілізованого світу, а й тією його частиною, яка бореться проти російської навали

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда акцентує, що українська армія виявилася набагато потужнішою, набагато готовішою до опору, ніж думали росіяни.

"І вже традиційно українські військові спираються на всебічну підтримку цивільного населення. Спільно вони завдають серйозних ударів по загарбникам. І російські втрати у рази перевищують ті, що прогнозували у РФ. Офіційні заяви російського Генштабу про те, що вони втратили лише одного солдата з початку вторгнення – це така брехня, в яку не вірять навіть самі росіяни", – упевнений експерт.

Він також зазначає, що українські політики зуміли стати вище над наявними протиріччями – і об'єднатись проти головної загрози. Це дуже важливий факт, важливий момент нашої боротьби та дорослішання, нашої побудови справді незалежної України, наголошує Євген Магда, вважаючи, що у такому єднанні – запорука нашої перемоги. Як і в готовності мільйонів українських громадян захищати свою державу.

"Дуже важливою стала підтримка наших партнерів, всього цивілізованого світу. Ми бачимо, що російська невмотивована агресія, яка спирається виключно на брехню, стала каталізатором змін позицій держав, які намагалися залишатися осторонь протидії Росії. Це Німеччина, і Угорщина, і Кіпр. І питання не тільки у відключенні РФ від SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів), яке вже узгоджено всіма і станеться з дня на день. Питання також у наданні Україні зброї, фінансової допомоги. Тому що Україна на сьогоднішній момент є не просто частиною цивілізованого світу, а й – тою його частиною, яка бореться проти російського навали", – зазначає Євген Магда.

Важливим експерт вважає оцінити ще один факт.

"У своєму зверненні щодо оголошення "спеціальної військової операції" (як Путін називає вторгнення російських військ в Україну та обстріли нашої території ракетами – війну), президент РФ заявив, що народ України повинен мати право на самовизначення. Таким чином він просто показав свої справжні наміри. А саме – розчленувати Україну. Для нашої країни це дуже серйозний виклик, з яким ми маємо боротися, каталізуючи всі зусилля, – наголошує експерт. – Ну, а саме це звернення та вторгнення засвідчили, наскільки російська влада боїться вільної України".

Росія точно ще довго пожинатиме наслідки свого вторгнення в Україну

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко розмірковує так:

"Сталося неймовірне. Те, у що не могли повірити, схоже, ні Путін, ні його стратеги, ні навіть західні політики й аналітики, які закликають українську владу до евакуації з Києва. І влада, і армія, і всі структури, і весь український народ стали на захист своєї країни, своєї держави. За допомогою (і за це спасибі) західної зброї українці демонструють неймовірну гідність. Наступ ворога фактично зупинено. Ми вистояли найважчі першу добу, прийшли до тями — і даємо потужну відсіч. Весь світ бачить жах, що творить агресор. Розстрілюються мирні будинки, гинуть старі, жінки та діти. І сьогодні проти РФ ополчився весь світ, крім її явних васалів. Якби не мужність українських солдатів, усього народу, якби бліцкриг вдався і Україну вдалося зламати за лічені дні, то такої підтримки ми б не побачили".

Так, санкції проти РФ у будь-якому разі було б запроваджено. Але не такого масштабу. І не такого масштабу була б підтримка України, зазначає Михайло Дяденко.

За його словами, зараз ми можемо говорити про корінний перелом у світогляді всього демократичного світу.

"Росія точно ще довго пожинатиме наслідки свого вторгнення в Україну. Навіть не роками, а десятиліттями. Санкції, які вводяться, які ще з'являться, вплинуть на російську економіку. Вже йде відмова від російських енергоносіїв. Навіть із боку такого близького РФ партнера як Німеччина. Країни закривають небо від Росії. Все це негативно позначиться на житті кожного росіянина, – прогнозує Михайло Дяденко. – Включно з тими, хто не хотів війни, але не зробив нічого, щоб її запобігти".

Експерт із жалем зазначає, що існують ризики застосування Путіним дедалі більше руйнівної зброї, втягування у конфлікт нових країн – як це робиться із Білоруссю.

"Але Україна не має наміру здаватися. Упевнений, ми вистоємо у цій кровопролитній війні", – резюмує Михайло Дяденко.

Коли світ побачив, що ніякого бліцкригу немає, як мав намір Путін, ситуація докорінно змінилася

Політолог, директор Агентства з моделювання ситуацій Віталій Бала прокоментував для нашого видання світову реакцію на вторгнення РФ в Україну.

"На мій погляд, спочатку ситуація була не зовсім такою, якою ми очікували в ракурсі підтримки з боку закордонних партнерів. За винятком, зрозуміло, Польщі та країн Балтії, які з самого початку поводилися як союзники і словом, і справою. Усі готові тією чи іншою мірою приймати біженців. І ставлення до них – співчутливе. Хоча коли з'явилися перші повідомлення про те, що Захід готовий приймати українців біженців після російського вторгнення, це, як на мене, звучало в ракурсі того, що Україна ось-ось капітулює. За день максимум два. І ті, хто не захоче залишатися під Путіним, масово кинуться за кордон. Але на сьогоднішній день про біженців не так кажуть, як раніше. Тому що їх небагато. Адже Україна чинить запеклий опір агресору", – пояснює експерт.

І все частіше, продовжує він, адекватні країни говорять уже швидше про підтримку нас – фінансами, зброєю, санкціями проти Росії, які ми спочатку просили, навіть вимагали.

"Коли світ побачив, що ніякого бліцкригу немає, як мав намір Путін, що немає того, на що, можливо, очікували навіть близькі до РФ країни (Угорщина, Італія, Німеччина), ситуація докорінно змінилася. Саме завдяки збройним силам України та мужності всіх, хто став проти агресора, – наголошує Віталій Бала. – Тож мені здається, що біженців буде небагато. Більше того, Зеленський закликав повертатися в Україну і допомагати нам боротися з окупантами. І цей заклик можуть почути не лише українці. Тож цілком можливий зворотний процес. У тому числі, коли ми почнемо відновлювати країну після того, як виженемо загарбників. Особливо, якщо на це буде виділено якийсь донорський фонд із реальним наповненням".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли, чому бронетехніка агресора спокійно перетнула кордон України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини