Головна Новини Суспільство події Війна продовжує впливати на життя українців: чого чекати у найближчому майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна продовжує впливати на життя українців: чого чекати у найближчому майбутньому

Проривних рішень та несподіваних новин на найближчому тижні очікувати не варто

20 листопада 2022, 13:30 comments3176
Поділіться публікацією:

Росія продовжує атакувати Україну ракетами, живою силою та в інформаційному просторі. Захід продовжує надавати нашій країні підтримку. Насуваються холоди, які серйозно ускладнять життя всім. Експерти спрогнозували спеціально для видання "Коментарі", чого очікувати в найближчому майбутньому в рамках українсько-російського протистояння і не лише його.

Війна продовжує впливати на життя українців: чого чекати у найближчому майбутньому

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Продовжиться загострення на Донецькому напрямку, куди противник кинув масовані сили

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко вважає, що найближчим часом на фронтах особливих рухів не очікується.

"З тієї причини, що в нас уже кілька разів повторюється та сама ситуація, – пояснює він. – Довгий час йде багато новин про якісь дрібні обстріли, невеликі поступи, локальні дії. А потім – різке просування ЗСУ вперед, як було на Харківщині, потім на Херсонщині. Оскільки нещодавно ми серйозно просунулися на півдні, у тому числі деокупувавши Херсон, наступний тиждень будуть, швидше за все, традиційні новини про те, що розбили черговий склад, десь просунулися трохи, десь трохи відійшли".

За словами експерта, продовжиться загострення на Донецькому напрямку, де противник кинув масовані сили, атакуючи Соледар, Бахмут, Вугледар, Авдіївку. Але це вже швидше тенденція, вважає Андрій Єрьоменко, прогнозуючи, що противнику не вдасться досягти наступного тижня там якихось успіхів.

"Щодо обстрілів – схожа історія. Росіяни накопичують ракети. Можливо, буде масований обстріл, але не такий, як 10 жовтня чи 15 листопада. Але навіть якщо не близько сотні, як тоді, а кілька десятків ракет будуть направлені в одну точку, впоратися з такою атакою нашій протиповітряній обороні буде складно, – зазначає Андрій Єрьоменко. – ППО у нас значно зміцніла останнім часом, але стовідсоткове збиття в принципі нереальне, особливо коли проводиться масований обстріл – цілеспрямований, в одну точку. Але тотальні обстріли, коли летять сотні ракет, наступного тижня є малоймовірними".

У внутрішньополітичному полі особливих змін експерт не передбачає. Втім, як і зовнішньополітичному. Будуть традиційні візити, розширення постачання озброєння тощо, констатує Андрій Єрьоменко.

У бізнесу величезна проблема з енергозабезпеченням

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич міркує так:

"У короткостроковій перспективі навряд чи якихось кардинальних змін очікується в економічній політиці. Зрозуміло, що зростатимуть ціни. Інфляція продовжить збільшуватися з простої причини, що держава друкує гроші. І у довгостроковій перспективі це небезпека виходу з-під контролю інфляції, яка нині стримується адміністративними методами, неринковими. І це може завдати серйозного удару по гаманцях пересічних українців. Держава скільки треба, стільки й надрукує папірців, закриваючи внутрішні зобов'язання. Із зовнішніми дещо інша ситуація. З огляду на війну, до них м'якше ставлення, частину можуть списати. А ось звичайним українцям нічого хорошого очікувати не доводиться, враховуючи, що ми досі не бачимо розумної економічної політики від владних та керівників різних інституцій та компаній".

Сергій Доротич звертає увагу, що звучать якісь дивні заяви, що сіють паніку та хаос. Типу – треба на зиму виїжджати з країни, перебиратись у села тощо. При цьому якоїсь розумної стратегії протистояння енергетичним викликам ми не бачимо, зазначає він.

"Не бачить такої стратегії і бізнес. Має величезну проблему з енергозабезпеченням. Влада говорила про деякі поступки, про зменшення митного збору, ПДВ на ті ж генеруючі установки. Але це сталося лише на папері, – розповідає Сергій Доротич. – Де-факто стоїть запобіжник у вигляді корупційної складової. Потрібне рішення одержати практично неможливо. А дозвіл на ввезення без особливих мит генераторів до 500 євро мало допомагає, адже це дуже малопотужні агрегати. Промислові потужності вимагають потужних генераторів на 100-150 квт, щоб працювало виробництво. Це величезні махини. І якби влада реально хотіла допомогти бізнесу, вона мала б одномоментно зняти всі бар'єри для ввезення таких енергогенеруючих установок, промислових генераторів. Щоб будь-який бізнес, будь-які житлові масиви могли собі якомога дешевше придбати такі генератори. І це сприяло б утриманню бізнесу на плаву. Але це не сталося.

Ще однією важливою проблемою для українського бізнесу, економіки є, за словами Сергія Доротича, питання блокування роботи податкових накладних.

"Практично кожна операція блокується, – запевняє він. — У результаті зупиняються цілі виробництва. І це – на тлі війни! Якщо подібна практика не припиниться, ми можемо зайти до такого економічного піку, з якого вже не виберемося. На вирішення всіх цих завдань і слід зосередитися економічному блоку уряду з ним".

Читайте також на порталі "Коментарі" — удар по головному ресурсу Кремля: якими будуть наслідки встановлення граничної ціни на нафту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини