Головна Новини Суспільство події Війна не перешкода: компанії, пов'язані з Ахметовим, продовжують багатіти
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна не перешкода: компанії, пов'язані з Ахметовим, продовжують багатіти

Фінансова звітність ДПЕКу, як і структура її власності, дуже заплутана

6 червня 2024, 16:34
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що влітку 2022 року Forbes-Україна повідомляв про те, що найбагатший українець Рінат Ахметов збіднів утричі – до 4,6 млрд дол, а вартість ДПЕК (Донецька паливно-енергетична компанія) впала більш ніж утричі – з 1 9 млрд дол. до 580 млн., там правильно зауважили на тому, що може допомогти бізнесмену вийти з кризи. Тоді йшлося про видобуток вугілля.

Війна не перешкода: компанії, пов'язані з Ахметовим, продовжують багатіти

ДТЕК

І, справді, головний актив вугільного бізнесу Ахметова – ПАТ "ДПЕК Павлоградвугілля" за час війни майже подвоїв свій виторг, піднявши дохід з 23,9 млрд грн у 2021-му році до 44,2 млрд грн у 2023-му. Найприбутковіша частина енергохолдингу бізнесмена – "ДПЕК Трейдинг", який, незважаючи на війну, за два роки збільшив свій дохід приблизно на третину, зі 122,5 млрд грн у 2021-му до 165,6 млрд грн у 2023-му році.

Проте загалом фінансова звітність ДПЕКу, як і структура його власності, дуже заплутана. Так, ТОВ "ДПЕК Енерго", як керуюча компанія, заробило в 2023 році 1 млрд 261 млн грн., що приблизно на 200 млн більше, ніж до вторгнення РФ. При цьому свій прибуток за 2023 рік, як повідомила компанія у ЗМІ, група відправила на ремонт ТЕС, а це – 13,7 млрд грн. Чи йдеться про весь прибуток компанії або тільки про чистий прибуток – поки що відповіді на це питання немає.

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент України Володимир Зеленський в одному зі своїх інтерв'ю вже після початку повномасштабної війни, по суті, анонсував продовження націоналізації енергетичних активів. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів, чи може держава взятися за націоналізацію ДПЕК? Якщо так, то чому досі цей процес не просувається.

Також видання "Коментарі" повідомляло – підприємець Рінат Ахметов єдиний з українців увійшов до рейтингу найбагатших людей світу за версією агентства Bloomberg. Більше того, з початку року він навіть збільшив свій стан.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини