Головна Новини Суспільство події Війна може наблизити Україну до ЄС та НАТО: експерти розповіли, які шанси
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна може наблизити Україну до ЄС та НАТО: експерти розповіли, які шанси

Україна продовжує дотримуватися курсу на членство в ЄС та НАТО - експерти розповіли, чи є шанс, що перемога у війні з РФ наблизить ці перспективи

28 лютого 2022, 15:00 comments1041
Поділіться публікацією:

Більшість країн ЄС та НАТО підтримують боротьбу України проти Росії. Які шанси, що Україна після цієї війни (перемога в якій обов'язково буде за нами) прискореними темпами вступить до ЄС та НАТО? Чи є ймовірність, що статути цих союзів буде переформатовано, враховуючи нові реалії, які створила російська агресія? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна може наблизити Україну до ЄС та НАТО: експерти розповіли, які шанси

Прапори ЄС, НАТО та України. Фото: з відкритих джерел

Якщо Україна буде нейтральною, позаблоковою, це завжди буде спокусою для Росії

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно впевнена, що з'явився шанс, що ми реально станемо членами ЄС та НАТО.

"До цього, як на мене, політичного рішення з боку, зокрема, ключових країн Євросоюзу – Німеччини, Франції – не було. Україна часто говорила про необхідність отримання чіткої перспективи щодо членства в ЄС та НАТО. Нехай це займе певний час, але ми маємо знати чіткі терміни – і що ми маємо для цього зробити. Але до відкритого акту вторгнення РФ, до її відвертого прагнення знищити Україну як держави, не було навіть політичного рішення щодо нашої європейської та євроатлантичної інтеграції, а не лише термінів. Зараз ми бачимо, наскільки разюче змінюється позиція європейців. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель роблять не просто заяви на підтримку України, а й про надання нам зброї. Чого раніше ЄС ніколи не робив. І щодо перспектив членства позиція змінилася, – зазначає аналітик. – У тому числі тому, що нейтральний статус України, коли ми поза будь-яким блоком – економічним, військово-політичним – не став гарантією від ненападу з боку РФ".

За словами Олесі Яхно, раніше вважалося, що оскільки Росія проти вступу України до НАТО, в ЄС – не треба давати такої чіткої перспективи.

"У НАТО так було на Бухарестському саміті 2008 року, коли ні ми, ні Грузія не отримали ПДЧ. З Євросоюзом – те, що спостерігаємо весь час практично. Так, підписано Угоду про асоціацію, але ми не маємо конкретного плану, конкретних дат вступу до ЄС. Проте політика Росії показала, що нейтральний статус будь-якої країни – це саме мотивація для РФ бути агресивнішою. Так було з Грузією, так стається з Україною. Більше того, все це Кремль використовує ще й для шантажу Заходу. І ось ці всі спроби повернути Україну в зону свого впливу, а якщо не вдається повернути, то знищити, а якщо не вдається знищити, то завдати максимальної шкоди, стали мотивом для усвідомлення – якщо Україна буде нейтральною, позаблоковою, це завжди буде спокусою для Росії. Вона завжди намагатиметься так чи інакше захопити Україну", – пояснює експерт.

А тому, наголошує вона, дуже важливо, що прийнято, схоже, рішення на політичному рівні керівництва ЄС про невідворотність приєднання України до цього союзу. Але було б добре, впевнена Олеся Яхно, щоб прозвучали все ж таки конкретні терміни, а також – що саме Україна має зробити у ці терміни.

Експерт продовжує:

"Раніше вважалося, що Україна – слабка держава, що ми станемо тягарем для ЄС. Зараз же наша країна виявила приголомшливу життєстійкість, прагнення до збереження своєї держави, продемонструвала, що наша армія – одна з найкращих, якщо не найкраща в ЄС. І хоч не має такого технічного забезпечення, як у європейців, але має безпрецедентний бойовий досвід та дух. Все це, гадаю, сприяло розумінню Заходом, що Україна може і має стати важливою частиною ЄС. І привнести туди свій досвід сталості держави. Усередині Європи відбувається значна трансформація. З НАТО, гадаю, те саме. У військовому сенсі Україна після 2014-го, за 8 років війни та модернізації армії, цілком варта того, щоб бути представлена в Альянсі. Можливо, політично ми ще не готові. А НАТО – це ж військово-політичний союз. Але відкрита фаза російсько-української війни, гадаю, прискорить і нашу євроатлантичну інтеграцію".

Адже у Росії, зазначає Олеся Яхно, був інший варіант. Замість того, щоб нав'язувати безперспективну тему нерозширення НАТО, вона могла сама змінити свій агресивний курс. Не займатися шантажем Європи – газовим, міграційним, не руйнувати інституції, не шантажувати, а потім напасти на Україну – спочатку гібридно, потім відкрито.

"Якби РФ цього не робила, на Заході, особливо в Німеччині, Франції, Італії, де традиційно сильні бізнес-зв'язки з Росією, ще довго могли б відтягувати рішення про вступ України до НАТО. Але своїми діями Росія не лишила вибору ні Європі, ні НАТО. І зараз вона пожинає не тільки санкції, ефект від яких ще потрібно усвідомити. Припиняється усіляке фінансово-економічне співробітництво з державою-агресором. Розриваються контракти, фірми та фізособи виходять зі складу акціонерів, рад директорів найбільших російських компаній. Всі, навіть ті, хто довго заплющував очі, відводив погляд, побачили, ЩО є Путінська РФ. І більше аргументи у стилі "не зліть Росію" не працюють. Тому що вона нападе навіть без нагоди. І цей напад точно прискорить входження України до ЄС та НАТО", – резюмує Олеся Яхно.

Агресія проти України прискорить розпад самої Росії

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій розмірковує так:

"Зараз такий прискорений вступ України до ЄС та НАТО виглядає, як на мене, нереалістичним. А всі заяви про європейське та євроатлантичне майбутнє України – скоріше знак довгострокової підтримки нашої країни. Мовляв, Україна є частиною Західного світу, частиною демократичної системи".

Але після того, як все нормалізується, питання може актуалізуватись протягом року, вважає експерт.

"Але йдеться саме про вступ до ЄС. Там можуть навіть підкоригувати для цього свій статут. А ось у НАТО у короткостроковій перспективі ми вступимо навряд чи, – прогнозує Олександр Палій. – Що можна точно сказати, то це те, що ця агресія проти України прискорить розпад самої Росії. Тому що удар по економіці буде найпотужнішим".

Читайте також на порталі "Коментарі" – російські ворожі війська продовжують зазнавати втрат у війні проти України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини