Головна Новини Суспільство події Війна б'є не лише по Україні: що відбувається в Шрі-Ланці – яким боком тут Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна б'є не лише по Україні: що відбувається в Шрі-Ланці – яким боком тут Росія

Незабаром може почати лихоманити багато країн, які залежать від поставок українського зерна

11 липня 2022, 09:45
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що обмеження Росією експорту українського зерна могло сприяти заворушенням у Шрі-Ланці. Він також висловив побоювання, що це може спровокувати інші кризи. Чи справді події у Шрі-Ланці стали відголоском російсько-української війни? Чому світова спільнота не докладає більше зусиль для протистояння російській агресії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна б'є не лише по Україні: що відбувається в Шрі-Ланці – яким боком тут Росія

Протести у Шрі-Ланці. Фото: із відкритих джерел

Події, які відбуваються на Шрі-Ланці – це непрямі наслідки того, що світ вражає війна в Україні

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков пояснює:

"Нинішня ситуація у світовій економіці, як і у світовій політиці – кризова. І війна в Україні стала джерелом для посилення кризових явищ (у тому числі спровокованих ковідом та обмежувальними заходами, з ним пов'язаними) не лише в Євросоюзі чи Штатах (де посилилися інфляційні процеси, подорожчало паливо), а й у менш благополучних державах".

Порушено логістичні ланцюжки, терміни доставки товарів, з України не вивозиться зерно, наголошує експерт. Все це, за його словами, призводить до того, що страждають насамперед небагаті країни. Залежні багато в чому від постачання того ж українського зерна.

"Це та ж Шрі-Ланка, Ліван, низка арабських країн. Тож – так, події, які відбуваються на Шрі-Ланці – це непрямі наслідки того, що світ вражає війна в Україні", – вважає Олексій Плотніков.

Щодо недостатнього, на думку українців, тиску світової спільноти на країну-агресора, то суть у тому, пояснює експерта, що кожна країна думає передусім про себе. Про власні національні інтереси. Включно з економічними.

"І ті ж європейці стурбовані тим, як наслідки санкцій проти РФ позначаються на них самих. Як вони перезимують з огляду на різке зниження постачання енергоносіїв при одночасному зростанні цін на них? Де вони шукатимуть газ? Як опалюватимуть будинки? У той же час, не варто забувати, що світова спільнота запровадила, навіть собі на шкоду, чимало санкцій проти Росії. Що постачає нам озброєння. Все це є досить відчутним і для нас, і для країни-агресора", – констатує Олексій Плотніков.

Війна в Україні стала каталізатором багатьох процесів у світі

Політичний експерт Денис Гороховський упевнений, що державний секретар США Ентоні Блінкен має рацію в тому, що сьогодні ми бачимо, як наслідки російської агресії в Україні отримують відлуння по всьому світу.

"Причому це стосується абсолютно різних країн із абсолютно різним рівнем економіки. Однак, у всіх подібних відлунь є одна спільна риса: нікому у світі не стало краще від дій Росії", – наголошує експерт.

При цьому, продовжує він, не можна говорити, що війна в Україні спричинила ці процеси. Швидше – каталізатором.

"Так у Шрі-Ланці причиною заворушень насамперед стала політика місцевих еліт, обмеження прав і свобод місцевих жителів, а також бездумні економічні ініціативи. Адже очевидно, що однією із причин стала заборона у квітні 2021 року на використання неорганічних добрив та агрохімікатів. Ця ініціатива далася взнаки на обсягах виробництва чаю, який є однією з провідних експортних культур. Що, у свою чергу, призвело до економічних втрат близько 425 мільйонів доларів. Крім того, виробництво рису впало на 20% лише протягом перших шести місяців", – пояснює Денис Гороховський.

Якщо взяти Німеччину, зазначає він, то сьогоднішні проблеми в енергетичному секторі стали очевидними через події в Україні, але були створені задовго до початку повномасштабної агресії Росії в лютому поточного року.

"А причина їх – у бажанні німецьких політичних еліт отримувати надприбутки та відповідне глибоке партнерство з російськими компаніями, що зробило Німеччину практично заручником. Тепер німці змушені в екстреному порядку вирішувати цю проблему, – наголошує Денис Гороховський. – Таких прикладів можна навести багато. Війна в Україні стала каталізатором для них, але аж ніяк не першопричиною. Крім того, не можна забувати, що ціла низка великих світових гравців, були впевнені, що Україна не зможе вистояти під натиском росії, тому спочатку не надавали нашій країні реальної масштабної допомоги. Сьогодні ця ситуація вже змінюється. Але, на жаль, час було втрачено. А ціною такої повільності стали тисячі життів громадян України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Олексій Резніков підтвердив інформацію про те, що Зеленський наказав звільнити південь України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини