Головна Новини Суспільство події Виїзд чоловіків за кордон можуть офіційно узаконити: плюси та мінуси такої ініціативи
commentss НОВИНИ Всі новини

Виїзд чоловіків за кордон можуть офіційно узаконити: плюси та мінуси такої ініціативи

Питання дозволу всім чоловікам виїжджати за кордон активно обговорюється у суспільстві

26 жовтня 2023, 17:50 comments6833
Поділіться публікацією:

В Україні можуть дозволити виїзд чоловіків за кордон при виконанні низки вимог. Відповідний законопроект зареєстрував нардеп від "Слуги народу" Георгій Мазурашу. Цікаво, що законопроєкт перебуває на розгляді у парламенті ще з вересня 2022 року, але зараз у ЗМІ знову актуалізувалося його обговорення. Чому саме зараз знову порушується це питання? У чому є ризики такого рішення під час повномасштабної війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Виїзд чоловіків за кордон можуть офіційно узаконити: плюси та мінуси такої ініціативи

В Україні хочуть дозволити всім чоловікам виїжджати за кордон

Виїзд громадянина України з певною фіксацією є доцільним

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко зазначає, що Георгій Мазурашу багато виступає у соцмережах із критикою заборони виїзду чоловіків-українців за кордон. І наводить свої аргументи із цього приводу. Наприклад, раніше особи, які працювали за кордоном (так звані заробітчани) передавали в Україну величезну кількість грошей.

"Так, за 2021 рік ця сума склала близько 13 млрд доларів. Ці кошти потім вливали в українську економіку, відкривалися нові бізнеси, з'являлися нові робочі місця тощо. Вони не осідали в кишенях чиновників (схеми із держзамовленнями тощо), а реально рухали нашу економіку, опинившись у руках простих українців", – наголошує експерт.

Природно, після введення заборони на виїзд за кордон (при тому, що багато заробітчан спеціально повернулися, щоб захищати країну) з такого роду припливом коштів виникли проблеми, пояснює Сергій Войченко.

Більше того – почав процвітати інший бізнес. А саме – нелегальне переміщення українців за кордон.

"І ті, кому вдалося виїхати, ні грошей не шлють, ні самі не повертаються, побоюючись і покарання, і того, що більше не зможуть виїхати. А в деяких же бізнес пов'язаний саме із закордонними відрядженнями, з необхідністю періодично перебувати за межами України", – акцентує адвокат.

Тому, констатує він, виїзд громадянина України з певною фіксацією, із фінансовою гарантією повернення є доцільним.

"Тим більше, що на тих же блокпостах усіх зараз перевіряють по так званій базі ухилянтів. І, якщо людина є ухилянтом, прикордонники точно її не випустять. Ну, а, якщо хтось, хто має право на виїзд, не повернеться, то буде покараний фінансово", – наголошує Сергій Войченко.

На його думку, нинішні скандали з ТЦК і військкомами, що різко збагатилися, і представниками військово-лікарських комісій, яким люди готові платити величезні суми, аби отримати можливість виїхати за кордон, говорять самі за себе.

"Єдиний спосіб припинити цю корупцію, прикрити цей "тіньовий ринок" – це ухвалити законопроєкт на кшталт того, що пропонує Мазурашу. Адже той, хто хоче виїхати – виїжджає і зараз. Просто переплачуючи величезні кошти, які зрештою потрапляють не в бюджет (звідки могли б йти на підтримку ЗСУ), а в кишені корупціонерів, які через підконтрольних собі депутатів, очевидно, блокуватимуть ухвалення таких законопроєктів", – прогнозує експерт.

Ініціатива Мазурашу виглядає як ІПСО на мінімалках

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран розмірковує так:

"Слід дивитися не так на суть ініціативи, як на того, хто з нею виступає. Що це за депутат, який його бекґраунд. А практично всі ініціативи Мазурашу точно сумнівно виглядали у ракурсі зміцнення обороноздатності України. Звідси виникає резонне питання – а, чого ця людина хоче? Чи реально допомогти комусь – чи провести якусь інформаційно-психологічну спецоперацію (ІПСО), роблячи розкол по лінії суспільство-влада-військові?".

В українців, продовжує експерт, справді є невдоволення з приводу того, що вони не можуть виїхати за кордон, якщо того хочуть. Ідуть розмови про те, що це обмежує конституційні права громадян.

"Не коментуватимемо – законне чи ні тут рішення влади. Нехай із цим розбираються правознавці. Але очевидно, що є невдоволення. Як і те, що влада не піде назад. І не змінить, більш ніж через півтора роки після масштабного вторгнення росіян, своє рішення. Відповідно, коли порушується тема послаблення заборони на виїзд за кордон, це провокує зростання негативу щодо влади. І погіршує загальний емоційний стан суспільства, – пояснює Віктор Таран.

Він пропонує згадати слова китайського стратега та мислителя Сунь-цзи, який зазначав, що, якщо ти хочеш знищити країну (називав її – царство), важливо посіяти всередині невдоволення, розсваривши владу, армію та народ. Коли існує такий розкол, таку країну легко захопити.

"І мені здається, що нардеп, який пропонує подібні законопроєкти, свідомо чи ні, розколює цей трикутник, який має бути монолітним. Навіщо він це робить, якою є його мотивація – нехай розбираються правоохоронці, його партія і так далі. Але така ініціатива має вигляд ІПСО на мінімалках", – констатує політтехнолог.

Окремі депутати відірвані від реальності

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник припускає, що про законопроєкт Мазурашу більш ніж річної давності знову згадали зараз, тому що в суспільстві нині триває активна дискусія – що далі? Кого ще мобілізувати, як мобілізувати?

"Є прихильники того, що у нас має бути виключно контрактна армія, служити слід лише по своїй волі. А є й думка, що мобілізовані мають бути всі, зокрема жінки. І ці дві точки зору – емоційні. А є раціональна. Можливо, нам не потрібна мільйонна армія. Але вона точно має бути добре озброєна", – міркує експерт.

Щодо законопроєкту Мазурашу, він, на думку співрозмовника "Коментарів", лише на перший погляд спрямований на усунення одного з осередків корупції. Мовляв, ми не можемо нічого вдіяти з цією проблемою, люди все одно виїжджають за кордон, платячи за це часом по 5 тисяч доларів. Давайте краще на цьому заробить держбюджет! Нехай виїжджають під певну заставу, яка у разі неповернення залишиться у бюджеті.

"Я вважаю таку позицію шкідливою. У той час як держава має займатися поясненням населенню важливості захищати Україну, знаходяться ті, хто пропонує законопроєкти у стилі "нехай із країною відбувається що завгодно, я відкуплюся — і поїду". Впевнений, що ця безглузда, розкольницька ініціатива не буде прийнята. Але вона демонструє відірваність окремих депутатів від реальності, вважає Микола Мельник. – В Україні є проблеми із мобілізацією. Але вирішувати їх треба не шляхом зменшення мобілізованих, а шляхом пояснення важливості боронити свою країну".

У сьогоднішніх реаліях ініціатива Георгія Мазурашу може зіграти

Власник медіа-холдингу "Коментарі" Віктор Гольдський пояснив, що суть законопроєкту, автором якого виступає Георгій Мазурашу, є такою: військовозобов'язані чоловіки зможуть залишати країну при внесенні певної суми на рахунок будь-якого держбанку, а також щомісячних виплат на користь ЗСУ.

І хоча це ініціатива із серії: "якщо не можна перемогти корупцію, то треба її очолити", у сьогоднішніх реаліях вона може і зіграти, вважає експерт.

"Посудіть самі, з початку повномасштабного вторгнення певна кількість чоловіків залишила країну, використовуючи ті чи інші не зовсім легальні схеми. Дуже багаті залишили Україну навіть без позначок на кордоні у паспорті (тобто, за документами вони перебувають в Україні, а фактично за кордоном). Деякі скористалися можливістю виїхати по волонтерській лінії через систему Шлях або далекобійниками. Потім з'явилася тема з інвалідністю, а рейтинг найбагатших військкомів наводить на думку про регулярні побори за відстрочку по призову. Наразі набирає обертів варіант отримання другого громадянства та виїзду вже по паспорту однієї з європейських країн. А, скільки ресурсів витрачає держава на затримання цих "втікачів" та "хабарників"?!", – зазначає Віктор Гольдський.

Він резюмує, тому законопроєкт народного депутата від правлячої партії має право на реалізацію. Так би мовити, позиція win-win для держави та громадян.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США новий спікер Палати представників з оточення Трампа: що це означає для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини