Головна Новини Суспільство події Вихід РФ з переговорів із Японією: яка можливість тепер відкривається перед Києвом та Токіо
commentss НОВИНИ Всі новини

Вихід РФ з переговорів із Японією: яка можливість тепер відкривається перед Києвом та Токіо

Росія тепер може забути про новітні технології, розробником яких є Японія

22 березня 2022, 14:40 comments3847
Поділіться публікацією:

Російська Федерація заявила, що більше не продовжуватиме переговори з Японією (яка засудила російську агресію проти України та запровадила низку санкцій проти РФ) щодо мирного договору щодо південних Курильських островів . Експерти проаналізували цей крок для видання "Коментарі".

Вихід РФ з переговорів із Японією: яка можливість тепер відкривається перед Києвом та Токіо

Прапори РФ та Японії. Фото: з відкритих джерел

Японці розуміють, що відкрилося вікно можливостей

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що новий політичний та економічний демарш із боку РФ (тепер – на адресу Японії) – це продовження російської дипломатії хамства.

"Така "дипломатія" допомагає російській владі створювати потрібну їй картинку всередині суспільства. У стилі — ми обложена фортеця, оточені ворогами. Ми такі гарні, а з нами принципово ніхто не хоче працювати, з нами ніхто не дружить! Цей демарш навряд чи якось позначиться на позиціях Путіна всередині РФ. Навряд чи на нього зверне серйозну увагу і світове співтовариство. Тим більше, що Японія сама чудово розуміла — Південних Курил їй у найближчому майбутньому, а можливо і ніколи, не повернути", — пояснює політолог.

Але це "ніколи", наголосив він, закінчилося 24 лютого 2022-го, коли Росія пішла на відкрите вторгнення в Україну. Чим фактично підписала собі смертний вирок.

"Японці розуміють, що відкрилося вікно можливостей. І єдине, що їх зараз стримує від того, щоб повернути свої території силою – це ядерна зброя, якою постійно погрожує всьому світу неадекватний російський режим. Думаю, Японія почне незабаром виділяти значні додаткові кошти на свої військові та безпекові потреби. А також посилить допомогу Україні. У Токіо розуміють: що більше Україна відтягне на себе ресурсів РФ, тим легше буде гіпотетично повернути Курили", – резюмує Микола Мельник.

Зараз для України з'являється шанс налагодити поглиблену співпрацю з Японією в оборонній сфері та безпеці

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва — Петро Бурковський — зазначає, що Росія зараз робить все більше кроків, що ізолюють її від зовнішнього світу.

"Японія — дуже важливий партнер, країна з передовими технологіями, у тому числі, в оборонній сфері. Агресивна політика Росії лише підтвердить правоту японських політиків, які вважають, що їхня країна повинна відмовитися від політики нейтралітету і брати активну участь у побудові системи глобальної безпеки", — каже аналітик.

Тобто зараз для України з'являється шанс налагодити поглиблену співпрацю з Японією в оборонній сфері та сфері безпеки", – наголошує Петро Бурковський.

Ми бачимо початок нової епохи політики РФ

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик не сумнівається, що переговори щодо мирного договору РФ з Японією та повернення окупованих японських територій із самого початку були лише грою з боку росіян.

Таким чином, упевнений експерт, Москва намагалася продемонструвати Токіо готовність до компромісу – з метою налагодження стосунків. Реально звільняти окуповані японські території РФ не збиралася.

"Після повномасштабного вторгнення в Україну гра в договороспроможність і адекватність на міжнародній арені втратила для Росії актуальність, – пояснює Денис Москалик. – А Японія, у свою чергу, твердо заявила про свою підтримку України. Ми бачимо початок нової епохи політики РФ, більш ворожої по відношенню до сусідів, до всього світу. Як наслідок, Росія втрачає можливості для економічного і політичного з усе більшим числом країн, стаючи біднішою, більш закритою і ворожою для всього світу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Генштабі розповіли, на скільки в окупантів вистачить запасів боєприпасів та продовольства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини