Головна Новини Суспільство події Відсторонення невакцинованих співробітників: порушення закону чи ефективний спосіб подолати пандемію
commentss НОВИНИ Всі новини

Відсторонення невакцинованих співробітників: порушення закону чи ефективний спосіб подолати пандемію

Нові обмеження не стосуються осіб, які мають абсолютні протипоказання до проведення профілактичних щеплень проти СOVID-19

8 листопада 2021, 10:55
Поділіться публікацією:

З понеділка, 8 листопада, набув чинності наказ МОЗ України, норма якого не допускає до роботи невакцинованих від коронавірусу вчителів, держслужбовців та науковців. Працівники, які не отримали щеплення, відстороняються без збереження зарплати та без нарахування стажу за ці дні. Експерти для видання "Коментарі" оцінили рішення влади, розповівши, які у нього можуть наслідки і чи можна було піти іншим шляхом.

Відсторонення невакцинованих співробітників: порушення закону чи ефективний спосіб подолати пандемію

Вакцинація в Україні - фото з відкритих джерел

Указ МОЗ про недопуск до роботи невакцинованих людей порушує Конституцію України

Адвокат, кандидат юридичних наук Сергій Войченко вважає, що указ МОЗ є антиконституційним, бо грубо порушує гарантовані права громадян на працю.

"Стаття 43 Конституції України говорить: право на працю – це можливість кожного громадянина заробляти себе на життя роботою, яку ця особа вільно обирає або на яку погоджується. У ряді рішень Конституційного суду наголошується, що таке право на працю забезпечується обов'язком держави створювати громадянам умови для повного здійснення права на працю, гарантувати рівні можливості у виборі професії та трудової діяльності, реалізовувати програми професійно-технічного навчання та підготовки. В іншому рішенні КСУ зазначалося, що свобода праці передбачає можливість особи займатися чи не займатися працею, а якщо займатися – вільно її обирати. Держава ЗОБОВ'ЯЗАНА забезпечити можливість українцям БЕЗ ДИСКРИМІНАЦІЇ вступати у трудові відносини для реалізації своїх здібностей. Тобто право на працю – невід'ємне", – пояснює Сергій Войченко.

Він наголошує, що існує ієрархія нормативних актів. І жодний указ МОЗ чи іншого міністерства не може суперечити Конституції України.

"Указ МОЗ про недопуск до роботи невакцинованих людей порушує Конституцію України, – упевнений Сергій Войченко. – Право на працю означає забезпечення РІВНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ для реалізації цього права. А в нас обмежують права громадян на працю. Тому я не підтримую такого рішення. Людям потрібно дати можливість самостійно приймати ті чи інші рішення щодо вакцинації, а не розчісувати під один гребінець та ще й з порушеннями Конституції".

Потрібно було не обмежуватися урядовими постановами, а регулювати ситуацію на законодавчому рівні шляхом внесення тих чи інших змін до існуючих законів – чи прийняття нових

Юрист, адвокат, експерт у галузі медичного права та фармацевтики Олександр Гришаков вважає, що ми бачимо вимушені заходи з боку держави.

"Ніколи ще Україна та й інші країни не проходили таких випробувань. І влада всюди шукає способи, щоб зупинити епідемію та вакцинувати максимальну кількість людей. Тим більше, коли ковід-удари забирають все більше життів, а лікарні переповнені хворими", – зазначає експерт.

Але, на його думку, є низка питань.

"По-перше – ми бачимо вибірковість. Представників одних професій зобов'язали щеплюватися, інших це не торкнулося. Зрозуміло, що такий підхід породжує масу критики, зокрема посилання на гарантоване всім право на працю за рівних можливостей реалізації цього права. Але тут, напевно, річ у тому, що влада вирішила спробувати обов'язкову вакцинацію на певній частині населення. І подивитись, як відреагує суспільство. Потім, можливо, підуть на радикальніші заходи, – розмірковує Олександр Гришаков. – По-друге, відповідна урядова постанова входить у суперечність із Кодексом законів про працю, із низкою статей Конституції. Підзаконний акт не може бути сильнішим за закон, тим більше – Основний закон".

У результаті, прогнозує юрист, на нас чекають конфлікти та судові процеси. Зокрема щодо відновлення на роботі, виплати зарплати, а можливо і компенсацій.

"Роботодавців поставили у складне становище, яке робить їхню діяльність із усунення співробітників від роботи напівлегальною. Потрібно було не обмежуватися урядовими постановами, а регулювати ситуацію на законодавчому рівні шляхом внесення тих чи інших змін до існуючих законів – чи прийняття нових. Тому що пандемія створила нову реальність. І вона змушує вживати нових заходів. Епідемію можна побороти лише всім разом, але діяти треба злагоджено", – резюмує Олександр Гришаков.

Раніше на порталі "Коментарі" – нові вимоги до вакцинації у США: як відрізняється підхід в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 листопада 2021, 11:18

Знов корумповані, яких патріотично влаштовували на "хлібні"/бюджетні посади куми та друзі з Рошен-95, стикаються з порушенням їх конституційних прав. Занурили злиденну Україну в корупцію, брехню, продажність, дикунство з фаєрами, і жаліються. Припинити не вакцинованім платити лікарняні. Всім корумпованим у вишиванках чиновникам сплачують по дві зарплати на рік додатково, на оздоровлення - достатньо. Освіту всю переводити у Інтернет, досить утримувати цих нероб, які живуть/вчать подвійним стандартам: у школах співають про любов до країни, я поза школою їх вихованці через слово застосовують брудну лайку агресора - ось такий результат якісної роботи патріотів-вчителів.


Новини