Головна Новини Суспільство події Відновлення України – питання зрушило з мертвої точки: з чого починаємо – чому саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Відновлення України – питання зрушило з мертвої точки: з чого починаємо – чому саме зараз

Усі кажуть, що післявоєнна Україна має бути сучаснішою, а міста – краще, але без допомоги всього світу це не станеться

4 липня 2022, 09:08
Поділіться публікацією:

У понеділок, 4 липня, у Лугано (Швейцарія) стартує міжнародна конференція з повоєнного відновлення України. Які важливі рішення можуть бути ухвалені за підсумками заходу? Що слід врахувати під час повоєнного відновлення України? Чи правильно, що про це говорять до закінчення війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Відновлення України – питання зрушило з мертвої точки: з чого починаємо – чому саме зараз

Зруйновані міста. Фото: DW

Відновлення України слід обговорювати до закінчення війни – вже сьогодні

Український економіст, професор Школи менеджменту ім. Везерхеда при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США), ректор-засновник American University Kyiv Роман Шеремета, який візьме участь у конференції у Лугано, розповів нашому виданню:

"Український уряд представлятиме план щодо відновлення України, над яким велася копітка робота. До створення цього плану залучили кілька тисяч осіб (вчені, депутати, економісти, експерти різних рівнів), була низка робочих груп. У деяких і я брав участь. Дуже важливо, що на конференції буде присутній не лише український уряд, а й бізнес та міжнародна спільнота. Вони також мають своє бачення щодо відновлення України. Так, я працював із представниками CEO Club Ukraine, Всеукраїнської бізнес-спільноти Board, Спілки підприємців України, Торгової палати. І вони об'єднавшись, створили свій план. І різні представники цієї групи представлятимуть у Лугано своє бачення ситуації".

Також, за словами експерта, у заході братимуть участь представники Світового банку, МВФ, великого міжнародного капіталу. Які теж ділитимуться – як вони бачать післявоєнний розвиток України. Діалог між усіма сторонами дуже важливий, щоб почути одне одного, зрозуміти, як Україні рухатися далі, за якими принципами, пояснює Роман Шеремета.

"Вкрай важливо вибудувати систему принципів, за якими проходитиме збір коштів, як вони будуть спрямовуватися, розподілятися, хто контролюватиме це, – зазначає він. – Крім того, необхідно прояснити, хто буде стейкхолдерами (зацікавлена сторона, причетна сторона, учасник робіт, участь у проекті). Чи це окремі міста, чи країни, чи міжнародні структури. У принципі, участь братимуть усі вони, але необхідно чітко проговорити роль кожного, їхню взаємодію".

Експерт не сумнівається, що відновлення України слід обговорювати до закінчення війни. І ввести відповідний план у дію – також до закінчення. Вже сьогодні.

"Звичайно, це потрібно робити розумно, – уточнює Роман Шеремета. – Наразі немає сенсу відбудовувати ті чи інші підприємства у зоні бойових дій. Натомість цілком можливо інвестувати у Західну Україну, де безпечніше, куди перебралися багато бізнесів зі східної, південної та центральної частини країни".

Слід мати стратегію відновлення України – щонайменше на 10 років

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк вважає, що подібні конференції слід проводити не лише у Швейцарії, а й у топ-10 країн, які особливо відкриті для допомоги Україні, для відновлення нашої країни.

"Вже є низка фондів, організацій, які займаються цією діяльністю самостійно – із залученням донорів, якихось інституцій із різних держав, – розповідає вона. – Дуже хотілося б, щоб відновлення України проходило з урахуванням декарбонізації (має на увазі зниження викидів вуглекислого газу) міст, підприємств. Обов'язково слід враховувати проблему глобального потепління, яка лише загострилася через російську агресію – і проти нашої країни, і проти всього цивілізованого світу".

Відновлювати Україну слід уже зараз, упевнена Ганна Крисюк. Особливо на звільнених теренах, звідки значно відсунули лінію фронту. І, звичайно, розвивати економіку на територіях у глибокому тилу, у тій самій Західній Україні.

"Слід мати стратегію відновлення України – як мінімум на 10 років. Стратегічні об'єкти, підприємства, школи, лікарні, житлові будинки, інфраструктура тощо. Вже зараз є донори, організації, які готові допомагати. Навіть до нас, до Міжнародного штабу допомоги українцям, звернулася низка компаній та фондів (з Люксембургу, Бельгії, Німеччини, Польщі), які готові включатись у відновлення українських житлових масивів – у різній формі, на різній основі. Отже, впевнена, наша держава і на конференції в Лугано, і на інших подібних заходах відстоюватиме найбільш вигідний варіант саме для українців", – резюмує Ганна Крисюк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський пояснив висновок ЗСУ з Лисичанська та назвав два напрямки, де йдемо вперед.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини