Головна Новини Суспільство події Верховний Суд скасував указ Зеленського про звільнення Тупицького: що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховний Суд скасував указ Зеленського про звільнення Тупицького: що буде далі

Раніше президент України Володимир Зеленський відсторонив Тупицького з посади судді КСУ

14 липня 2021, 18:30
Поділіться публікацією:

У середу, 14 липня, Верховний Суд України (ВСУ) визнав незаконним рішення президента Зеленського про звільнення голови Конституційного Суду України (КСУ) Олександра Тупицького. А КСУ визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Як оцінюєте ці рішення? Чи випадково, що вони з'явилися в один день?

Верховний Суд скасував указ Зеленського про звільнення Тупицького: що буде далі

Олександр Тупицький (фото з відкритих джерел)

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко називає рішення ВСУ про незаконність указу Зеленського щодо звільнення Тупицького (фактично про скасування указів часів президентства Януковича про призначення Тупицького) прогнозованим. Але воно має не стільки юридичний складник, скільки — кастовий.

"Думаю, судді пішли на корпоративну змова, кастову змову. Просто не здали "свого". Так, можливо, з боку Зеленського було прийнято сумнівне рішення з точки зору права. При Януковичі таких приймалося теж багато. І при Зеленському. Але я схиляюся до того, що тут більше справи кастові", — говорить Віктор Бобиренко.

При цьому, якщо ВСУ Офіс президента цей бій програв (і вже заявив, що буде готувати апеляцію), то КСУ, на думку аналітика, зіграв на боці Зеленського, поставивши крапку в питанні з українською мовою.

"Хоч це не свідчить про те, що не може бути знову підняте мовне питання. Його завжди підіймають як димову завісу, коли потрібно відвернути увагу людей від зростання тарифів, від корупції й так далі", — зазначає Віктор Бобиренко.

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай вважає, що потрібно ще розібратися, в плюс або в мінус Зеленському зіграє мовне рішення КСУ.

"Ядерний електорат Зеленської був на південному сході й частково в центрі країни. І ці виборці не сприймали та не сприймають обмеження прав російськомовних. Так що рішення КСУ сприймуть точно негативно. І спроєктує це на Зеленського, який в останні пів року чи то спеціально, то чи ситуативно почав перебиратися "в нішу" колишнього "Народного фронту", партії Порошенко, навіть частково "Свободи", використовуючи їх наративи. Тобто, Зеленський буде втрачати бали на південному сході. Але якщо він і його оточення вирішило і далі вдаватися до електорального поля правого сегмента, то рішення КСУ зіграє в плюс чинній владі, — прогнозує Валентин Гайдай. — Як уже зіграло в плюс рішення про блокування низки каналів, санкції проти опозиції й так далі ".

Коментуючи рішення ВСУ по Тупицькому, експерт не виключив, що ми стали свідками якихось компромісів між гілками влади.

"КСУ робить певний реверанс у бік Банкової своїм рішенням з української мови. А Банкова, можливо, має вплив на ВСУ, згладжує свою політику щодо КСУ, — пояснює Валентин Гайдай. — Головним же маркером, чи вдалося знайти КСУ та Офісу президента спільну мову, стане розгляд КСУ подання щодо (не)законності прийняття закону про ринок землі. Параліч КСУ викликаний, з моєї точки зору, не стільки його рішенням по е-деклараціях, скільки саме ринком землі. Була інформація, що КСУ може скасувати цей закон, визнавши його неконституційним. Незабаром після цього і почалися "хитання", в тому числі з Тупицьким. А тому треба дивитися не стільки на рішення КСУ щодо мовного закону, скільки на затягування з вирішенням по правомірності відкриття ринку землі. Або ж висновки, які можуть як порадувати Банкову, так і досить її засмутити".

Нагадаємо, що раніше експерти розповіли "Коментарям", до чого може призвести протистояння частини КСУ та Офісу президента.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Іван

14 липня 2021, 23:19

Ми обирали президента, усіляких там тупицьких ми не обирали. Вимагаємо від президента здійснити судову реформу, розігнати усі ці псевдосуди, усіх цих суддів - мародерів українського народу - і навести, нарешті, правовий лад в Україні замість суддівської мафії.


Новини