Головна Новини Суспільство події Важливість угоди про безпеку зі США: чи не повторить вона долю Будапештського меморандуму
commentss НОВИНИ Всі новини

Важливість угоди про безпеку зі США: чи не повторить вона долю Будапештського меморандуму

Є надія, що незалежно від результатів президентських виборів адміністрація, яка буде у Білому домі, підтримуватиме цю угоду

14 червня 2024, 14:30 comments1674
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден та український лідер Володимир Зеленський підписали угоду між США та Україною з безпеки, розраховану на 10 років, повідомляє Reuters. При цьому ще раніше видання The Washington Post опублікувало матеріал, в якому йдеться про те, що з огляду на той факт, що претендент на посаду голови Білого дому від республіканців Дональд Трамп лідирує над Джо Байденом у багатьох виборчих опитуваннях, вже підписана угода залишається дуже туманною. Журналісти натякають, що США можуть або взагалі відмежуватися від взятих на себе зобов'язань, або виконувати їх частково. Як вже підписана угода може посилити позиції Києва у війні? Чи є гарантії, що угоди, які Україна підписала зі США та низкою інших країн, не повторять долю Будапештського меморандуму? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Важливість угоди про безпеку зі США: чи не повторить вона долю Будапештського меморандуму

Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото: сайт Офісу президента України

Угода, підписана зі США, дає відповіді на багато питань

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зазначив, що, звичайно ж, є певні побоювання, що всі угоди, які підписувала Україна з різними країнами, можуть бути не виконані у разі, якщо у цих країнах зміниться влада.

Однак, наголошує експерт, не слід забувати, що всі угоди підписувалися з країнами з розвиненою демократією, для яких характерна якась наступність у рішеннях і політиці, що проводиться.

"Особливо, якщо це стосується якихось зовнішніх зв'язків. Тому навіть, якщо там зміниться влада, з великою ймовірністю, попередньо підписані угоди, в даному випадку угоди з Україною, виконуватимуться. Дуже показовою тут є, наприклад, історія з Великою Британією, де, швидше за все, на виборах переможуть лейбористи. Тобто представники опозиції. Причому ця перемога, судячи з усього, матиме розгромний характер. Але при цьому вже зараз вони офіційно заявляють про те, що повністю підтримуватимуть Україну і виконуватимуть, відповідно, ту угоду, яку було підписано Ріші Сунаком", – зазначив Ігор Рейтерович.

Він додає, що в контексті американської угоди є, звісно, свої нюанси.

"З одного боку, вона набагато деталізованіша, ніж усі попередні. Вона справді дає відповіді на багато питань. Хоча там і немає конкретних цифр, але досить чітко виписані напрями співпраці між Україною та США", – зазначив експерт.

Він також закликає звернути увагу навіть на саму назву угоди. Це саме двостороння угода, а не спільна якась угода щодо гарантій безпеки України. Більше того, це буде перша угода, яку збираються зареєструвати на рівні Організації Об'єднаних націй.

"Може, це, до речі, пов'язано з тим, щоб якоюсь мірою підстрахуватися на майбутнє і створити такий прецедент, який навіть у разі перемоги Трампа буде досить складно відмінити. Ну, і плюс, не забуватимемо, що є ще час як мінімум до початку лютого наступного року, оскільки вибори хоч і проходять у США у листопаді, навіть у разі перемоги Трампа, він зможе офіційно вступити на посаду не раніше, ніж у лютому 2025 року. І тому до цього часу є певний шанс, що буде спроба ратифікувати цю угоду в Конгресі. Принаймні, про це говорили представники Офісу президента України. Вийде це чи ні, я більше схиляюся до того, що ні і, швидше за все, це не вдасться зробити. Але якісь певні спроби максимально імплементувати цю угоду до чинного договору щодо надання фінансової та військово-технічної допомоги Україні, звичайно, будуть зроблені. Тому в даному випадку нам треба отримувати максимальні дивіденди від самого факту підписання цієї угоди, від того, що вона приноситиме нам певну і безпосередньо практичну користь", – зазначив експерт.

За його словами, не варто забувати і про символічну користь від цієї угоди. Тому що це сигнал для інших країн, що, якщо ми маємо таку угоду США, з Україною можуть її підписувати і ті, хто ще ніби роздумував над цим і не мав чіткого розуміння – треба їм це робити чи ні.

"Ну і сподіватимемося, що незалежно від результатів президентських виборів, адміністрація, яка буде в Білому домі, підтримуватиме цю угоду і як мінімум протягом 10 років надаватиме певні гарантії Україні", – резюмував Ігор Рейтерович.

Поки що ми отримали максимум, який тільки могли

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко так прокоментував ситуацію:

"По-перше, результати виборів в США ще не відомі, так само, як і дії Трампа, за умови його перемоги. Бо раніше його стратегія була – мінімізувати допомогу Україні, а зараз він вже готовий давати дозвіл на удари по Москві. Є вірогідність, що Трамп може взяти собі на озброєння допомогу Україні у війні з рф. Давайте згадаємо, що саме Трамп ухвалив рішення про передачу Україні Джавелінів, а також наклав санкції на Північний потік-2. По-друге, жодна ратифікація не рятує від того, що одна зі стороні, з тих чи інших причин, не буде виконувати свою частину угоди. Все залежить від рівня відносин, від наявності інтересу та взаємозалежності. Це ключове". 

Експерт наголошує, що ця угода піднімає рівень відносин України і США на новий рівень. Вона містить закріплення важливих для України кроків, які роблять і продовжать робити США. 

"Так, вона не містить гарантій безпеки, бо їх ми зможемо отримати лише в ситуації виходу на якісь домовленості в частині мирної угоди. Це предмет торгів США з рф, як і питання нашого вступу в НАТО. Треба теж бути свідомими цього. Наразі ми отримали максимум, який могли. І це прорив, і заслуга наших дипломатів та президента. А далі треба буде працювати над тим, щоб у нової адміністрації був інтерес виконувати угоду. Також нам потрібно максимально використати час до виборів, щоб витиснути з угоди все, що можемо", – зауважив Ігор Петренко.

По-третє, зауважує співрозмовник порталу "Коментарі", взагалі некоректно порівнювати Угоди і Будапештський меморандум. Вони про інше. Суть угод – закріпити гарантії безпекової допомоги та співробітництва передусім в оборонній сфері на двосторонньому рівні. А от Будапештський меморандум – типу був про "гарантії безпеки"… Тому угоди – це про інше.

Читайте на порталі "Коментарі" – чи відкриє саміт миру шлях до переговорів із РФ: що вже відбувається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 червня 2024, 14:14

Це плаття голого Фюрера.


Новини