Головна Новини Суспільство події Чи відкриє саміт миру шлях до переговорів з РФ: що вже відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи відкриє саміт миру шлях до переговорів з РФ: що вже відбувається

Про прямі переговори Києва та Москви поки що не йдеться

13 червня 2024, 09:02 comments1357
Поділіться публікацією:

Вже в ці вихідні пройде такий довгоочікуваний саміт миру в Швейцарії. Наразі відомо, що в ньому не буде брати участь Китай і це, як пише німецьке видання "Der Spiegel", стало чи не найбільшим розчаруванням для президента ЗеленськогоВ той же час інші ЗМІ пишуть про те, що Володимир Зеленський зумів знайти потрібні слова і вмовити бути особисто присутнім на саміті президента Аргентини Хав'єра Мілея. До того ж, в медіа вже публікують деталі фінального комюніке саміту, головна теза якого підштовхути обвидві сторони до прямих переговорівОтже, які у вас відчуття перед стартом саміту? Чи дійсно він може стати підготовчим етапом до прямих переговорів Києва та Москви? Видання "Коментарі" з цими запитаннями звернулося до експертів.

Чи відкриє саміт миру шлях до переговорів з РФ: що вже відбувається

Саміт миру. Фото: з відкритих джерел

Президент прагне створити коаліцію країн для потенційних переговорів з РФ

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук поділився такими роздумами:

"Підготовка до саміту миру все ще триває. Зокрема президент України Володимир Зеленський не припиняє проводити зустрічі на міжнародному рівні, для того, щоб заручитися якомога ширшою підтримкою. Треба відмітити, що він переконав взяти участь у саміті президента Аргентини Хав'єра Мілея, вирушив з візитом до Саудівської Аравії. А, як ми знаємо, раніше Саудівська Аравія начебто відмовлялася від участі в саміті. Тепер ситуація вже виглядає не так однозначно. Продовжується консолідація відповідних зусиль, дипломатичних можливостей, ресурсів. Все для того, щоб саміт пройшов якомога більш успішно".

Експерт додає, що на саміті будуть обговорені і затверджені три пункти із формули миру, які стосуються енергетичної, ядерної безпеки, продовольчої безпеки та звільнення заручників та українських дітей. При цьому Петро Олещук зауважує, що це може бути початком дискусії щодо інших питань. 

"Зрозуміло, що це в кінцевому рахунку відкриє можливості в тому числі і для переговорів з Росією, але мова швидше за все не йтиме про прямі переговори Києва та Москви. Президент України через саміт миру, через  формулу миру  прагне заручитися максимальною підтримкою усіх можливих партнерів. І в такий спосіб хоче, щоб з Росією вступала в переговори не Україна сама окремо, а коаліція держав, яка б могла ставити досить конкретні і чіткі вимоги для Росії, для справедливого завершення війни. Тому так, в саміті в Швейцарії можна вбачати перші кроки до переговорів з Росією, але переговорів в абсолютно іншому форматі, ніж, наприклад так звані Мінські домовленості чи Нормандський процес, від імені достатньо широкої коаліції", – зазначив політолог. 

На його думку, сам саміт повинен започаткувати новий етап дипломатії щодо завершення війни.

"Наскільки цей етап буде довгий, наскільки результативний наразі сказати досить важко, але є всі підстави сподіватися, що саміт вийде достатньо представницький і, все ж таки, буде спроможний ухвалити якісь значимі рішення", – резюмував співрозмовник порталу "Коментарі".

Саміт миру – це однозначно крок на посилення нашої позиції

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун акцентував увагу на тому, що наразі ми живемо в умовах, коли світ з його найяскравішими і найпотужнішими роздумами і інтелектуальними спроможностями не здатний запропонувати варіанту розвитку подій в російсько-українській війні, який би призвів до її завершення. 

"Тобто ми маємо супер-держави, на кшталт Сполучених Штатів, маємо сильних союзників в Європі, маємо людей, які формували порядок денний міжнародної політики десятиліттями, але жоден з них, жодне з об'єднань цих людей не можуть зараз дати алгоритм, який міг би задовольнити обидві сторони, який міг би привести до завершення війни. Не вирішують це питання гроші, види озброєння, яке надають нам партнери. Тому у нас немає якоїсь альтернативи тій формулі миру, яку запропонував президент Зеленський, яка транслюється протягом тривалого часу усіма можливими каналами комунікації. Це величезний шмат дипломатичної роботи з боку України з залученням абсолютно різних людей, не завжди політиків, не завжди українців задля того, аби переконати ті чи інші сторони взяти участь у саміті миру", – зазначив експерт.

За його словами, всі, включно з Україною, розуміють що рано чи пізно доведеться спілкуватися з Росією. 

"Для нас це дуже болючий момент, в першу чергу, емоційно, психологічно, тому що те, що ми пережили за два з лишнім роки повномасштабної війни не вкладається в жодні комунікаційні рамки. Україна хоче справедливого завершення війни. Це очевидно. Але, з іншого боку, для нас же самих і для наших міжнародних партнерів також зрозуміло, що задля будь-якого закінчення війни навіть на абсолютно українських умовах потрібна інша сторона, яка погодиться на ці умови. Поки що немає впевненості в тому, що Росія здатна згодитися з нашими пропозиціями і вона виведе відразу війська. Але принаймні саміт миру з його, як ми сподіваємося сотнею і більше учасників, може дозволити сформувати сильну позицію України і більшості країн світу з приводу того, що російська агресія – це збройна агресія, це суперечність будь-яким міжнародним статутам і міжнародному праву. Те, що робить Росія – це глибоко незаконно", – зауважив Максим Джигун.

Він звертає увагу, що наразі у світі немає якихось спільних документів, які б визначали те, що Росія – це країна, яка здійснює незаконну збройну  терористичну агресію. Важливо, щоб такі з’явилися. 

"Війна має закінчитися на справедливих умовах і формула миру це пропонує. Очевидно, що і президент Зеленський, і його оточення розуміють, що рано чи пізно доведеться спілкуватися з росіянами, але легше це робити, коли в тебе за спиною є бодай сотня країн, які розділяють твою позицію хоча б по основних засадничих пунктах задля відновлення миру. Тому що в Росії є авторитарний тоталітарний клуб друзів, таких, як Китай, Іран, Північна Корея, Білорусь. Всі вони насправді не погоджуються із цими демократичними українськими пропозиціями, але, коли ми будемо сидіти за столом перемовин і матимемо на столі документ під яким підписалася сотня країн – це вже переводить дискусію зовсім на інший рівень. Підсумовуючи хотів би сказати, що саміт миру – це не автоматичне вирішення проблем, пов'язаних з війною, але це однозначно крок на посилення нашої позиції в перемовинах які можуть відбутися наприкінці цього року або в 2025-му", – зазначив Максим Джигун.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи почули Зеленського в Німеччині: про що говорять його заяви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

16 червня 2024, 11:29

Та нихрена эти самиты не решат. Уже пиарят второй саммит, затем третий, четвертый, десятый и так до последнено украинца. Сборище мерзких, циничных мразей и с ними клоун-убийца.


Новини