Головна Новини Суспільство події В Україні змінять критерії відбору підручників для шкіл: нардеп розповіла, у чому сенс
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні змінять критерії відбору підручників для шкіл: нардеп розповіла, у чому сенс

Ухвалений законопроект встановлює чіткі вимоги до якості навчальної літератури

14 грудня 2021, 15:20
Поділіться публікацією:

Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект №5465, згідно з яким встановлять чіткі критерії відбору підручників. Насамперед це стосується навчальної літератури для шкіл, гімназій та ліцеїв. Докладніше про важливість законопроекту у Facebook розповіла нардеп Інна Совсун.

В Україні змінять критерії відбору підручників для шкіл: нардеп розповіла, у чому сенс

Шкільна література. Фото: stroybirja.km.ua

"Проблема підручників не вичерпується порадами лікувати рак содою і вдягати спідницю до п'ят, щоб уникнути зґвалтування. У робочому зошиті "Людина і світ" для 4 класу є розповіді про російську антарктичну станцію "Восток" — замість української антарктичної станції "Академік Вернадський". На громадян якої країни це розраховано? У зовсім нових підручниках для 8 класу — виданих 2021 року — теж багато "цікавого". Підручник з української мови (Авраменко, Борисюк, Почтаренко) переказує затяганий фейк про конкурс милозвучності мов, призове місце на якому зайняла — українська мова. Спростування можна знайти, наприклад, на каналі Твоя підпільна гуманітарка", – зазначає нардеп.

Інна Совсун наголошує, таких "скарбів" в українських підручниках закопано безліч. Все це інформаційне сміття роками забивало дітям голову. Законопроект №5465 створено, щоб докорінно змінити ситуацію.

Далі політик пояснила, як законопроект діятиме. За її словами, законодавчо буде закріплено, що підручники мають ґрунтуватися на наукових даних, не містити дискримінаційних висловлювань, а при їх написанні заборонено порушувати принципи академічної чесноти. Для батьків та вчителів з'явиться можливість скаржитися на погану якість навчальних матеріалів – до Міносвіти. Якщо скарги виявляться обґрунтованими, підручник заборонять використовувати у школі.

Також у всіх шкільних підручників буде цифровий інтерактивний додаток – щоб усі учні могли скористатися перевагами цифрових технологій в освіті. Це допоможе, наприклад, краще утримувати увагу дітей на навчанні.

"Тепер Міносвіти та підпорядковані йому установи мають розробити механізми — для реалізації закону. Судячи з бурхливих дебатів під час обговорення деяких норм — зробити це буде непросто. Але я впевнена, що активна спільнота батьків, учнів, освітян та видавців радо допоможе чиновникам — зробити підручники кращими. І я також — завжди готова допомогти", – наголосила Інна Совсун.

Вона додає, всі наші проблеми, всі перемоги та поразки починаються з освіти. А без якісних підручників хорошої освіти не здобудеш.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Європа профінансує профтехосвіту в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини