Головна Новини Суспільство події В Україні згортається свобода преси: NYT розкрило тривожні подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні згортається свобода преси: NYT розкрило тривожні подробиці

Журналісти та групи, що стежать за дотриманням свободи преси, б’ють на сполох у зв’язку з тим, що, за їхніми словами, український уряд посилює обмеження і тиск на ЗМІ

19 червня 2024, 18:00
Поділіться публікацією:

Про небезпечну тенденцію згортання свободи преси в Україні пишуть журналісти західних видань. Журналісти "The New York Times" (NYT) звернули увагу на те, що українські колеги скаржаться, що "за уряду президента Володимира Зеленського посилюються обмеження та тиск на ЗМІ в Україні, які виходять далеко за межі потреб країни під час війни". 

В Україні згортається свобода преси: NYT розкрило тривожні подробиці

Свобода преси. Фото: з відкритих джерел

В інтерв'ю виданню українські журналісти поскаржилися, що зазнають дедалі більших обмежень та тиску з боку влади Зеленського, стверджуючи, що ці заходи вже давно виходять за межі вимог безпеки у воєнний час. За словами опитаних аналітиків, через контроль над ЗМІ, влада намагається обмежити позитивне висвітлення діяльності опозиції, і придушити критику за корупцію та помилки на адресу уряду.

Журналісти навели нещодавні приклади про те, як український репортер, який повідомив, що державне інформаційне агентство намагалося заборонити інтерв’ю опозиційним політикам, що наступного ж дня отримав повістку про призов.

Повідомляють також про те, як українська спецслужба стежила за співробітниками інформаційного видання, що займається розслідуваннями, через вічка в їхніх готельних номерах.

Також кореспонденти NYT ознайомилися з інструкціями для журналістів Укрінформу, які, за словами газети, включили до чорного списку народних обранців, громадських активістів та, зокрема, деяких військових ветеранів.

Як зауважує NYT, до російського вторгнення в лютому 2022 року та після здобуття незалежності в 1991 році Україна була відома плюралістичним медіасередовищем, опозиція мала свої телеканали, були незалежні ЗМІ. Підтримання цієї культури було одним із завдань війни, додають журналісти газети. При цьому вони зауважують, що українські журналісти здебільшого прийняли правила воєнного часу, які забороняли оприлюднювати пересування чи позиції військ, місця російських ракетних ударів та звіти про втрати військових, вважаючи це заходами, необхідними для національної безпеки.

Також українські журналісти визнали певну самоцензуру, утримуючись від критичного висвітлення уряду, щоб уникнути підриву морального духу або щоб повідомлення про корупцію не переконали іноземних партнерів схвалити допомогу. Але нині журналісти та медіаорганізації повідомляють, що низка нещодавніх випадків вказує на дедалі більш обмежене середовище для роботи репортерів та журналістів-розслідувачів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — "темники", як за часів Кучми: про що говорить скандал із цензурою, які будуть наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини