Головна Новини Суспільство події В Україні заговорили про підвищення військового збору та ПДВ: скільки платитимемо
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні заговорили про підвищення військового збору та ПДВ: скільки платитимемо

За інформацією Forbes, Мінфін готує законопроект, у якому буде запропоновано підвищити деякі податки для фінансування військових потреб країни

23 травня 2024, 10:45 comments1155
Поділіться публікацією:

Міністерство фінансів готує законопроект щодо підвищення військового збору та податку на додану вартість. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Forbes", із посиланням на чотирьох депутатів із фінансово-економічного блоку Ради та джерело в Кабміні.

В Україні заговорили про підвищення військового збору та ПДВ: скільки платитимемо

Гроші. Фото: з відкритих джерел

ЗМІ зазначає, військовий збір пропонується підвищити з 1,5% до 5% і поширити його на ФОПів (що збільшить їхнє податкове навантаження вдвічі). Про рівень підвищення ПДВ ще точаться дискусії. Імовірне підвищення – на 2–3 відсоткові пункти (зараз 20%).

Журналісти наголошують, що головною причиною можливого підвищення податків є збільшення військових потреб країни, у тому числі на мобілізацію.

За розрахунками Forbes, підвищення ставки військового збору для найманих працівників (без урахування введення військового збору для ФОП) може додатково поповнити бюджет на 90-100 млрд грн на рік. Підвищення ставки ПДВ додасть від 70 до 120 млрд. грн.

У лютому "Економічна правда" також писала про те, що влада обговорює план збільшення доходів бюджету, який Україна має презентувати в рамках програми з Міжнародним валютним фондом.

Економічне бронювання, яке обговорюється на рівні Верховної Ради, — це також одна з ідей, покликаних підвищити доходи бюджету.

Зазначимо, перед набуттям чинності новим законом про мобілізацію видання "Коментарі" разом з експертами аналізувало , чи є в бюджеті кошти на посилення мобілізації. Тоді виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пєндзін звернув увагу на економічний аспект мобілізації.

"Якщо виходити з того, що приблизно в 1,3 млн. на рік обходиться кожен мобілізований українському державному бюджету (а ми більш-менш уявляємо ситуацію з його наповненням), виникає резонне питання. А за які гроші ми збираємось проводити додаткову масову мобілізацію в країні? Для того щоб мобілізувати сто тисяч людей, нам необхідно 130-135 млрд грн. Їх немає у бюджеті!", – прокоментував експерт.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини