Головна Новини Суспільство події В Україні з'явився публічний реєстр корупціонерів: як він працює і кому загрожує
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні з'явився публічний реєстр корупціонерів: як він працює і кому загрожує

Інформація про корупційні проступки тепер буде загальнодоступною

11 березня 2021, 16:37
Поділіться публікацією:

Боротьба з корупцією виходить в Україні на новий рівень. 11 березня представники Національного агентства з питань протидії корупції представили увазі громадськості публічний реєстр корупціонерів. Про подію повідомляє Telegram-канал "PavlovskyNews".

В Україні з'явився публічний реєстр корупціонерів: як він працює і кому загрожує

В Україні запрацював єдиний реєстр корупціонерів. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

За словами глави НАЗК Олександра Новикова, відтепер кожен українець зможе перевірити будь-якого співвітчизника на предмет корупційних дій. На спеціальному ресурсі CorruptionInfo існує можливість за ПІБ або ж реєстраційним номером певного документа знайти інформацію, чи причетна людина до корупції.

В Україні з'явився публічний реєстр корупціонерів: як він працює і кому загрожує - фото 2

Також на головній сторінці порталу є статистика, в якій зазначається загальна кількість осіб, внесених до цього реєстру, і їх поділ за видом відповідальності, яку вони понесли за свої проступки.

Представники Нацагентства впевнені, що із допомогою такого сайту працівникам правоохоронних органів буде набагато простіше відслідковувати "популярні" корупційні практики.

Крім того, ця база безпосередньо впливатиме і на самих корупціонерів. Наприклад, якщо людина з реєстру або очолювана нею компанія вирішить взяти участь в якомусь із торгів на Prozorro, інші учасники конкурсу зможуть ознайомитися з його корупційним минулим. Це, до речі, може навіть призвести до скасування торгів.

Більшості українців, які потребують перемогти корупцію, подібна ідея має сподобатися. Актуальність функціонування реєстру корупціонерів в Україні підтверджує і політолог Андрій Мішин. В першу чергу експерт відзначає рух країни у напрямку позбавлення від негативної репутації "території системних корупційних схем".

Разом із цим, на думку Мішина, залишаються питання до адекватності та неупередженості оновленого Реєстру НАЗК. Їх наявність означає існування загроз для національної безпеки, прав і свобод громадян.

"По-перше, в умовах фактично зовнішнього управління Реєстр, оновлений в рамках допомоги американсько-британського проекту USAID / UK, може бути використаний в інтересах деяких трансатлантичних ТНК і тубільних олігархів проти незговірливих чиновників центральної та місцевої влади, — пояснює свою точку зору експерт. — На сайті НАЗК найбільш корумпованою в Україні позначена Дніпропетровська область, що насторожує".

Другим важливим моментом Андрій Мішин відзначає активізацію хейтерських структур, що останнім часом все частіше діють під виглядом кампаній журналістських розслідувань. Політологу здається, що подібні організації можуть використовувати Реєстр в інтересах замовника — не тільки проти конкретних людей, а й проти бізнес-структур.

"По-третє, Реєстр — зручний інструмент для політичних переслідувань. Наприклад, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник з’явився там два роки тому за надуманими звинуваченнями. Як виключити його — ніхто із розпорядників Реєстру сьогодні не знає, — зазначив Мішин. — Тому про ефективність і користь Реєстру говорити поки рано. Подивимося, коли стануть відомі розцінки за включення або виключення конкретних персон і компаній у список корупціонерів".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що в Україні з'явиться єдиний портал повідомлень про корупцію.

Також на сайті знайдеться інформація про те, яким чином європейські заклики перемогти корупцію в Україні можуть вплинути на боротьбу з вітчизняним олігархатом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини