Головна Новини Суспільство події В Україні укладено перший договір на розмінування агроземель
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні укладено перший договір на розмінування агроземель

Ділянка, що потребує розмінування, складається з 12 зон з різними рівнями складності

сьогодні, 12:57
Поділіться публікацією:

В Україні було укладено перший контракт на розмінування сільськогосподарських земель в рамках державної програми. Про це повідомила Юлія Свириденко, Перший віцепрем'єр-міністр та Міністр економіки України, під час четвертого засідання Секторальної робочої групи з питань протимінної діяльності.

В Україні укладено перший договір на розмінування агроземель

Розмінування агроземель. Фото з відкритих джерел

Центр гуманітарного розмінування підписав угоду з переможцем аукціону — оператором протимінної діяльності "Українські сервіси розмінування". Цей оператор розміновуватиме площу в 86 гектарів у Шевченківській громаді Миколаївської області. 

Вперше в українській історії ми маємо підписану угоду з розмінування ділянки сільськогосподарського призначення, як результат відкритих торгів у системі Prozorro. Завдяки конкуренції початкова ціна знизилась на понад один мільйон гривень. Так держава отримає економію коштів, а фермер — повну компенсацію вартості розмінування від держави. Загалом в системі Prozorro відбулося вже 11 подібних аукціонів. На торгах змагалося від 2 до 6 учасників. Падіння ціни під час торгів становило понад 18%, що зекономить для державного бюджету понад 44 мільйони гривень, — сказала Юлія Свириденко.

Фермерське господарство стало учасником програми компенсації витрат на розмінування в липні цього року.

Ділянка, що потребує розмінування, складається з 12 зон з різними рівнями складності. На цих територіях виявлено касетні боєприпаси, протипіхотні та протитранспортні міни, а також боєприпаси до стрілецької зброї. Частина ділянок покрита травою, є також дерева і очерет. Оператор отримає 4,85 млн грн за розмінування цієї території, яка в перший рік війни знаходилася фактично на лінії фронту.

Підписаний договір і сапери в полях — найкраще свідчення, що програма компенсацій працює. Для мене дуже важливо, що на участь у програмі подаються як великі, так і малі агровиробники, а конкуренція на аукціонах серед операторів складає до 6 пропозицій на один лот. Це означає, що ми створили прозорі умови для ключових гравців ринку розмінування і це дозволить нам швидше та ефективніше розміновувати наші землі, — сказав заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

У рамках системи Prozorro Центр гуманітарного розмінування вже оголосив 20 аукціонів на закупівлю послуг з розмінування сільськогосподарських ділянок загальною площею 6 690 га. Наступні дев’ять аукціонів заплановані на 1 жовтня, а площа ділянок, на які будуть закуплені послуги, становить 2 470 га, стартова ціна — понад 172 млн грн.

До кінця тижня можуть бути укладені ще три угоди. 

Нагадаємо, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із послом Японії Кунінорі Мацудою, який завершує свою дипломатичну місію в Україні. В ході зустрічі Шмигаль висловив вдячність Японії за підтримку резолюцій ООН, Формули миру Президента Володимира Зеленського, зокрема в частині ядерної безпеки, а також за підписання безпекової угоди. Японія забезпечить третину машин для розмінування в Україні до кінця року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини