Головна Новини Суспільство події В Україні тисячі камер спостереження передають інформацію до Китаю: у чому загроза
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні тисячі камер спостереження передають інформацію до Китаю: у чому загроза

Пекін може оволодіти записами з українських міст, прифронтових регіонів та стратегічних підприємств

26 січня 2024, 10:40 comments1762
Поділіться публікацією:

Тисячі камер спостереження в Україні передають інформацію на сервери, які контролює китайський виробник. Як передає портал "Коментарі", такого висновку дійшли журналісти проекту "Схеми".

В Україні тисячі камер спостереження передають інформацію до Китаю: у чому загроза

Камери відеоспостереження. Фото: з відкритих джерел

Йдеться про камери китайських компаній Hikvision та Dahua, які активно використовуються по всій країні. Журналісти провели експеримент і разом із фахівцями встановили, що більш старі їхні моделі більш вразливі до хакерських атак. На злом пристрою 2015 пішло близько 15 хвилин.

Наголошується, що і Hikvision, і Dahua, які виробляють ці камери, частково належать державним компаніям Китаю. Вони можуть бути пов'язані із комуністичною партією.

Журналісти звернули увагу, що китайська влада зобов'язала компанії надавати країні всю інформацію, яку вони вважають необхідною для контррозвідувальної діяльності. Отже, Пекін може оволодіти записами з українських міст, прифронтових регіонів та стратегічних підприємств, йдеться у матеріалі.

Важливо врахувати той факт, що у 2022 році у США обидві компанії – Dahua та Hikvision, а також їхніх державних співвласників China Mobile та CETC визнали китайськими військовими компаніями. Крім того, і Dahua, і Hikvision продовжують працювати у Росії. Лише у 2022 році перша сплатила понад 70 млн рублів податків. Обидві компанії у 2023 році були внесені Національним агентством із протидії корупції (НАЗК) до переліку міжнародних спонсорів війни.

Враховуючи факт співпраці Пекіна та Москви, є ризик передачі інформації з цих пристроїв безпосередньо Москві. У правоохоронних органах "Схемам" уточнили, що саме камеру Hikvision виробництва 2016 року зламали росіяни під час атаки по Києву 2 січня.

Читайте також на порталі "Коментарі" — партнерство Сі та Путіна міцнішає: Росія стала головним постачальником нафти до Китаю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини