Головна Новини Суспільство події В Україні приберуть заборону на продаж нерухомості: чому це важливо для економіки – де є попит на житло
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні приберуть заборону на продаж нерухомості: чому це важливо для економіки – де є попит на житло

Незважаючи на війну Росії проти України, життя в західних і центральних регіонах повільно приходить у норму, а, отже, збільшується і попит на житло

20 квітня 2022, 13:35 comments2126
Поділіться публікацією:

Міністр юстиції України Денис Малюська анонсував, що найближчими днями буде відкрито ринок нерухомості та буде можливість оформляти значно більше реєстраційних дій. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю заяву.

В Україні приберуть заборону на продаж нерухомості: чому це важливо для економіки – де є попит на житло

Ринок нерухомості. Фото: з відкритих джерел

Рішення уряду правильне, тому що в більшості західних та центральних регіонів України покупці чекають на можливість придбати нерухомість

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта зазначає:

"Так, дійсно, з різних джерел ми отримуємо інформацію про відновлення роботи реєстру речових прав на нерухоме майно. Це рішення, на наш погляд, правильне, тому що в більшості західних та центральних регіонів України попит активний – і покупці чекають на можливість придбати нерухомість".

За словами Юрія Піти, чекає відкриття реєстрів також бізнес, який тимчасово переводить свою потужність ближче до західних областей.

"Відкриття реєстру також відновить угоди щодо довгострокової оренди, іпотечне кредитування, оформлення спадщини або, наприклад, створення підприємств та внесення нерухомості до статутного фонду. При цьому слід врахувати, що повноцінно ринок зможе працювати за умови відкриття та інших реєстрів, що використовуються для підготовки до угоди, вивчення об'єкта та сторін операції із нерухомим майном. Також потрібно забезпечити належну роботу ЦПАУ та нотаріусів", – наголошує президент АСНУ.

Він наголошує, що ринок нерухомості в регіонах, які не постраждали від військового вторгнення РФ в Україну, є досить активним у частині оренди.

Також є впевненість, що після відкриття реєстрів буде активний ринок купівлі-продажу, до ріелторів надходять запити на покупку. Вже є відкладений попит – і його треба задовольнити, тож активність ринку очікується, – каже Юрій Піта. – Для того, щоб мінімізувати ризики під час укладання угод, раджу звертатися до професійних ріелторів, які добре знають ринок та забезпечать вигідну покупку".

Сегмент житла оживе швидше за ринок комерційної нерухомості

Експерт із нерухомості Михайло Артюхов упевнений, що відкриття ринку нерухомості необхідне для повноцінної роботи економіки країни. А тому це – позитивна новина.

"Зміна володіння нерухомістю умовно на 1 долар створює рух в економіці на 5-7 доларів у суміжних секторах, – наголошує експерт. – Покупцям нерухомості важливо звернути увагу на те, що рахунки за комунальні послуги останніх періодів, як правило, не сформовані. Отримання пакета документів для нотаріального оформлення купівлі-продажу може відбуватися довше, ніж звичайно".

Сьогодні, за словами Михайла Артюхова, ринок нерухомості перебуває у замороженому стані. І знадобиться 2-3 місяці для пошуку балансу попиту та пропозиції в обставинах, що склалися.

"Попит на купівлю житла в столиці сьогодні практично відсутній. Тільки починається інтерес до пропозицій, які починають формуватися інтернет ресурсами. Сегмент житла оживе швидше за ринок комерційної нерухомості, – вважає експерт. – Проте економіка в країні відновлюватиметься через операції з комерційною нерухомістю та ринком землі, де йде створення доданої вартості. Середньому та малому бізнесу час формувати ідеї та плани дій після завершення військових дій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні повідомили, що сьогодні авіапарк України значно збільшився, він у два рази більший, ніж був ще два тижні тому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини