Головна Новини Суспільство події В Україні підроблені COVID-сертифікати на кожному кроці: експерт розповів, в чому головна небезпека
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні підроблені COVID-сертифікати на кожному кроці: експерт розповів, в чому головна небезпека

Про проблему підробки COVID-сертифікатів вже говорять не тільки в Україні, а й далеко за її межами

20 жовтня 2021, 17:00 comments2036
Поділіться публікацією:

Найбільше американське видання The New York Times окремо звернуло увагу на проблему підробки COVID-сертифікатів в Україні, зазначивши, що країна страждає не тільки від великого спалаху захворювання, але і від масової підробки документів про проходження вакцинації. Чому це стало можливим? Як вирішити проблему? Ситуацію для порталу "Коментарі" проаналізував колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак.

В Україні підроблені COVID-сертифікати на кожному кроці: експерт розповів, в чому головна небезпека

Підроблені COVID-сертифікати. Фото з відкритих джерел

Якщо ті, хто купили підроблений COVID-сертифікат в майбутньому захочуть вакцинуватися, то зіткнуться з нерозв'язною проблемою

В Україні величезними темпами зростає ринок підроблених сертифікатів про вакцинацію, підтверджує Іван Ступак. На його думку, в даному конкретному випадку закон цього ринку досить примітивний, але дієвий: "Є попит на такого роду послуги, а значить і є пропозиція".

Експерт зазначає: "Ввівши нехитрий запит в Гуглі "купити сертифікат про вакцинацію", можна відразу отримати десяток посилань, де достатньо заповнити реєстраційні дані і протягом кількох днів отримати сертифікат на найближчому відділенні тієї ж "Нової пошти". Вартість послуги з занесенням інформації до реєстру МОЗ стартує від 1500 грн".

Іван Ступак виділяє ключові проблеми, які призвели до такої ситуації.

1. Низький рівень освіти людей, для яких ролики з Ютуб або слова троюрідного дядька кума сестри з Одеси про потенційну шкоду вакцинації набагато авторитетніші, ніж рекомендації вітчизняного МОЗ або ВООЗ.

2. Надзвичайно низька довіра українців до держави і вітчизняної програмі вакцинації.

3. Маніакальне бажання "антипрививочників" будь-яким способом обдурити державу, отримати заповітний сертифікат і вільно переміщатися по світу.

"Окремо хочу відзначити, що якщо ця категорія людей в майбутньому все-таки змінить свою думку і захоче вакцинуватися, то зіткнеться з нерозв'язною проблемою. Адже в базі реєстрі МОЗ вони вже числяться як вакциновані", — пояснює Іван Ступак.

4. Держава повністю провалила вакцинацію. Хоча у нас було досить тривале вікно можливостей після останнього спалаху.

5. Слабка роз'яснювальна робота про необхідність вакцинуватися, відсутність контролю за дотриманням масочного режиму, в тому числі із застосуванням санкцій щодо порушників, як це робиться в тому ж Ізраїлі.

"Такий державний провал — наслідок тотального небажання керівництва країни здійснювати якісь серйозні дії, які навіть в теорії можуть спричинити за собою зниження політичних рейтингів партії "Слуга народу" і особисто президента", — вважає експерт.

На його думку, точно НЕ ДОПОМОЖЕ:

1). Самотні "стусани" силовиків у вигляді 30 відкритих кримінальних проваджень за фактом підробки сертифікатів. Ринок продовжує зростати слідом за попитом.

2). Блокування в інтернеті або соцмережах сторінок, які пропагують антівакцинацію. Це тільки призведе до сплеску конспірології серед "антипрививочників", надавши їм впевненість у своїй правоті.

Іван Ступак вважає, що ДОПОМОЖЕ:

1). Активна роз'яснювальна робота держави з залученням зірок кіно, естради та блогерів про важливість вакцинації.

2). Власники бізнесу, повинні бути самі зацікавлені в тому, щоб в їх приміщеннях знаходилися люди з вакцинацією. В Україні величезна кількість людей, які перебувають на державній службі, трудяться в державних та інших комунальних підприємствах. Саме ця категорія людей найближчим часом повинна бути вакцинована на 100%.

Читайте також на порталі "Коментарі" — з 21 жовтня в поїзда пускатимуть тільки COVID-безпечних пасажирів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини