Головна Новини Суспільство події В росЗМІ заговорили про план України щодо врегулювання конфлікту на сході: що найбільше насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

В росЗМІ заговорили про план України щодо врегулювання конфлікту на сході: що найбільше насторожує

Російські ЗМІ розповідають, що влада України склала документ, у якому описано 10 основних кроків, що можуть врегулювати ситуацію на сході країни

25 грудня 2021, 14:28
Поділіться публікацією:

Російські ЗМІ опублікували десять кроків для розблокування процесу врегулювання ситуації на території тимчасово окупованого Донбасу. Їх нібито запропонував офіційний Київ. Видання "Коментарі" звернулося до експертів з проханням дати свою оцінку запропонованим крокам. Чи реально їх втілити у життя? Чому про них стає відомо саме таким чином?

В росЗМІ заговорили про план України щодо врегулювання конфлікту на сході: що найбільше насторожує

Донбас. Фото: obozrevatel.com

Не варто сприймати серйозно матеріали російських ЗМІ, тим більше з посиланням на неназвані джерела

Політолог Кирило Сазонов вважає, що інформація про українські ініціативи, які поширюють російські ЗМІ з посиланням на свої джерела, з самого початку не викликає довіри.

"І, якщо українські журналісти та експерти збираються навсправжки обговорювати ці новини, сперечатися та будувати версії, то треба починати з самого початку. Дати оцінку історії з розіп'ятим у Слов'янську хлопчиком у трусиках та вимагати від Генпрокуратури звіту з розслідування. Опублікувати десять найкращих рецептів приготування снігурів від провідних українських політиків", – іронізує політолог.

Кирило Сазонов наголошує, що Росія генерує масу фейків.

"Настав час звикнути до реальності інформаційної війни. І не сприймати серйозно матеріали російських ЗМІ, тим більше з посиланням на неназвані джерела", – резюмує експерт.

Кремль міг "злити" план України через підконтрольні медіа

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зазначає:

"Ми дізналися про деякі плани України вже за поганою традицією з російських ЗМІ. Можливо, це пов'язано з тим, що є певна конкретика в пунктах 10 кроків, яка, м'яко кажучи, не сподобалася б значній частині українського суспільства. Тому з боку Офісу президента (ОП) раніше було просто сказано, що план є. І його, швидше за все, було передано на погодження до РФ. А російська сторона за своєю традицією дуже швидко злила план через підконтрольні медіа. Для того, щоб підходити до розв'язання цієї проблеми з максимально вигідних для себе позицій".

Ігор Рейтерович вважає, що для української влади це черговий комунікаційний провал. Оскільки подібні речі мають спочатку обговорюватися в Україні.

"Не обов'язково у широкому колі, з усім суспільством. Але профільні міністри, профільні парламентські комітети, частина народних депутатів, безумовно, мають брати участь у таких обговореннях, – упевнений експерт. – Але попри все план розроблявся виключно в ОП – і у дуже вузькому колі".

На думку Ігоря Рейтеровича, за умови, що пункти, описані у "Комерсанті", відповідають дійсності, план є досить реалістичним.

"Там немає нічого нового, що суперечило б тим же Мінським угодам, – пояснює експерт. – За традицією, перша частина пов'язана з безпекою. А далі – питання, пов'язані з політичними аспектами вирішення конфлікту. Але диявол, як відомо, криється у деталях. Останні пункти, де йдеться про імплементацію формули Штайнмайєра та прийняття низки законів (про амністію, особливості місцевого самоврядування, проведення виборів до ОРДЛО), викликають безліч питань. Оскільки конкретики мало, що завгодно, може бути вкладено безпосередньо у законопроєкти, які має розглянути Верховна Рада".

Як приклад Ігор Рейтерович наводить закон про амністію. Буде та всеосяжною, яка стосується всіх, хто брав участь у бойових діях (і не лише) з боку сепаратистів чи представників РФ. Або це має бути виборча амністія, коли окремі випадки мають розглядатися судами.

Україна раніше наполягала на такому варіанті, що не може бути безумовної амністії. Росія ж категорично виступала саме за таку амністію, – наголошує експерт. – Тому від тих деталей, які безпосередньо будуть внесені до тих чи інших законопроєктів, – і залежить реалістичність виконання цього плану. Я більш ніж впевнений, що РФ теоретично може піти на узгодження, прийняття та реалізацію цих 10 кроків лише за умови, якщо до законів буде внесено всі норми, про які росіяни раніше говорили. Чи може піти на це Україна – питання риторичне. Влада – можливо. Суспільство – однозначно такої позиції не прийме".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у МЗС озвучили свою умову щодо прямих переговорів США, ЄС і НАТО з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини