Головна Новини Суспільство події В очікуванні переговорів Путіна та Сі Цзіньпіня: чим вони можуть закінчитися – чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

В очікуванні переговорів Путіна та Сі Цзіньпіня: чим вони можуть закінчитися – чому це важливо

Росії може бути виставлений якийсь дедлайн, а також поставлені умови щодо недопущення застосування ядерної зброї

14 грудня 2022, 13:17 comments3431
Поділіться публікацією:

Наприкінці грудня можуть відбутися переговори російського диктатора Володимира Путіна та китайського лідера Сі Цзіньпіня. Які очікування від цієї зустрічі, яка швидше за все буде у форматі онлайн? Як змінилися взаємини РФ та КНР за цей рік під впливом російського вторгнення в Україну? Як вони можуть змінитися? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

В очікуванні переговорів Путіна та Сі Цзіньпіня: чим вони можуть закінчитися – чому це важливо

Переговори Сі Цзіньпіня з Путіним. Фото: з відкритих джерел

Наразі війна РФ проти України є для Китаю вже контрпродуктивною

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ припускає, що нова зустріч Сі Цзіньпіня з Путіним буде не так звіркою позицій, як пошуком нового простору, континіуму для подальших спільних дій. І меж цього простору.

"Сутність у тому, що Китай не сприймає Росію як рівного партнера. Він виступає за створення двополярного світу, де з одного боку США (Західний світ), з іншого – КНР. І РФ тут відведена лише роль шестірки, яка має забезпечувати могутність Китайського полюса", – пояснює експерт.

На його думку, Китай вміло експлуатує російські фантомні історичні комплекси загалом та особисті комплекси диктатора-Путіна. При цьому КНР не забуває про історію відносин з Росією, яка не завжди була безхмарною.

"Протягом минулого та початку цього року Китай, скажімо так, геополітично "розвів" Росію. Шляхом певних натяків та умовчань офіційний Пекін створив у Кремля ілюзію, що війна проти України матиме якусь китайську підтримку. Робилося це для того, що РФ досягне швидкого успіху у разі своєї широкомасштабної агресії. А такий успіх її розв'язав би руки Китаю для вирішення так званої "тайванської проблеми". Захід був би стурбований тим, що РФ опинилася на кордонах із Польщею, захопивши Україну, а КНР могла б спокійно вирішувати у вигідному для себе ключі питання з Тайванем. Але Україна своїм героїчним опором сплутала всі геополітичні карти. І зараз війна РФ проти України є для Китаю вже контрпродуктивною. Вона впливає на динаміку світової економіки", – зазначає Олексій Кущ.

А Китай, продовжує він, хоч і намагається зробити ставку на внутрішній ринок, залишається експортоорієнтованою країною. І рецесія світової економіки, високі ціни на енергоресурси, що стали наслідком російської агресії, явно не планують КНР наступного року.

"Тому швидше за все Сі Цзіньпін поступово забиратиме ті аванси, які він видав Путіну на початку лютого – під час візиту російського диктатора на зимову Олімпіаду в Пекіні. Аванси, які на думку китайського керівництва, РФ не відпрацювала. Умовно кажучи, десять місяців тому Сі Цзіньпін відкрив Путіну геополітичний акредитив, який Росія не змогла попрацювати. І відповідно, зараз цей акредитив закривається", – наголошує експерт.

Про це, вважає він, йтиметься під час бесіди Сі Цзіньпіна з Путіним.

"Плюс – Китай уже чітко дав зрозуміти, що не сприймає ядерні загрози, якими сипле Путін, періодично натякаючи на можливість використовувати тактичну ядерну зброю проти України. Це відкриває скриньку Пандори, що для КНР (та й усього світу) неприйнятно. Тож про це теж йтиметься, – прогнозує Олексій Кущ. – І про терміни завершення війни. Росії, припускаю, буде виставлений дедлайн, а також поставлені умови щодо недопущення застосування ядерної зброї".

З боку РФ на переговорах цілком очікується прохання про отримання економічних преференцій або навіть зброї

Експерт зі Східної Азії Олексій Живора вважає, що переговори Сі Цзіньпіна з Путіним, ймовірно, насамперед стосуватимуться економічних зв'язків між Росією та Китаєм.

"Пекін зацікавлений у диверсифікації імпорту енергоносіїв. І, зважаючи на міжнародну ізоляцію Росії, може диктувати вигідні для себе умови, – зазначає експерт. – Проте слід враховувати, що китайська енергетика все ще більшою мірою заснована на спалюванні вугілля, а інші енергоносії здебільшого імпортуються з країн Середнього Сходу набагато дешевшим способом морем. Звичайно, для Росії ця ніша виглядає перспективною, але виходячи з логістичних та економічних міркувань, на це потрібні роки, якщо не десятиліття стабільних інвестицій".

Олексій Живора припускає, що з боку РФ на переговорах цілком очікується прохання про отримання економічних преференцій або навіть зброї у зв'язку з невдалим повномасштабним вторгненням в Україну.

"Але Кремль жодним чином не перебуває в позиції сили по відношенню до Китаю, тому чекати будь-яких змін на фронті чи посилення Росії внаслідок переговорів за рахунок КНР не варто, – запевняє експерт. – Вже зараз можна говорити, що побоювання про зближення КНР та РФ на початку року виявилися безпідставними. Це насамперед заслуга наших сил безпеки та оборони. Поки що, незважаючи на "чорну скриньку" пекінської внутрішньої політики, економічний розвиток для КНР залишається у пріоритеті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — спроба № 2 широкомасштабного наступу РФ: чи буде вона чому не можна допустити заморожування війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини