Головна Новини Суспільство події В ОБСЄ офіційно погодилися на компроміс із РФ: подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

В ОБСЄ офіційно погодилися на компроміс із РФ: подробиці

В ОБСЄ погодились із пропозицією РФ, щоб продовжити життя організації

2 грудня 2023, 09:55 comments1916
Поділіться публікацією:

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі оголосив про обрання Мальти країною, яка головуватиме у 2024 році, а також продовження мандату трьох ключових посадових осіб організації після багатомісячного блокування з боку Росії. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у повідомленні на сайті ОБСЄ.

В ОБСЄ офіційно погодилися на компроміс із РФ: подробиці

Зустріч Ради Міністрів ОБСЄ. Фото: сайт ОБСЄ

Згідно з рішенням ради міністрів ОБСЄ, Мальта головуватиме в організації у 2024 році, а також продовження повноважень генерального секретаря Хельгі Шмід, представниці з питань свободи ЗМІ Терези Рібейру та верховного комісара у справах національних меншин Кайрата Абдрахманова до вересня 2024 року.

Також було продовжено повноваження керівника Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Маттео Меккачі.

На думку Османі, консенсус членів ОБСЄ щодо обрання Мальти головуючої у 2024 році та кадрових рішень "ще раз демонструє важливість та ефективність досягнення згоди шляхом переговорів та компромісу заради наших спільних цілей та завдань".

"Незважаючи на наші відмінності та розбіжності, ми продемонстрували стратегічне бачення, необхідне для продовження наших конструктивних зусиль, спрямованих на реалізацію та застосування конкурентних переваг ОБСЄ через роботу її виконавчих структур на благо всіх наших народів", – заявив глава МЗС Північної Македонії.

Варто зазначити, що Росія протягом багатьох місяців блокувала роботу ОБСЄ, перш за все виступаючи проти обрання Естонії державою, що головує у 2024 році. Глава російського МЗС Сергій Лавров до останнього не відкидав, що заблокує діяльність ОБСЄ, не голосуючи за ключові кадрові рішення.

Оскільки в ОБСЄ всі рішення мають ухвалюватися консенсусом, через обструкцію Москви інші держави пішли на поступки та підтримали нейтральну Мальту, на яку РФ уже погодилася.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому в ЄС погодилися на участь Лаврова у зустрічі ОБСЄ: що не так із цією організацією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини