Головна Новини Суспільство події В історії про поновлення зернової угоди поставлено крапку: Гутерреш зробив заяву
commentss НОВИНИ Всі новини

В історії про поновлення зернової угоди поставлено крапку: Гутерреш зробив заяву

Повторення зернової угоди не матиме сенсу, вважають в ООН

23 грудня 2023, 15:35
Поділіться публікацією:

Відновлення повноцінного функціонування Чорноморської зернової ініціативи в колишній формі навряд чи матиме сенс. Як повідомляє портал "Коментарі", таку думку на прес-конференції в Нью-Йорку висловив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, інформує Укрінформ.

В історії про поновлення зернової угоди поставлено крапку: Гутерреш зробив заяву

Антоніу Гутерреш. Фото: із відкритих джерел

"Ми підтримуємо контакт з обома сторонами, намагаючись знайти нові форми. Не думаю, що повторення зернової угоди матиме сенс", – заявив генсек ООН.

Водночас, за словами Антоніу Гутерреша, "було б цікаво, якби у Чорному морі вдалося створити умови для свободи мореплавства".

Варто нагадати, що саме з ініціативи Москви зернова угода припинила функціонувати. Росія в односторонньому порядку вийшли із зернової угоди, після чого потроїла тотальний ракетний та дроновий терор портової та сільськогосподарської інфраструктури України. Для відновлення зернової угоди Кремль очікує на зняття частини санкцій щодо постачання російського зерна та добрив на європейські ринки.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба неодноразово заявляв, що Україна наполягатиме на збереженні санкцій проти Росії щодо зернової угоди та на ультиматум Кремля не погодиться. Він зазначив, що санкцій проти експорту сільськогосподарської продукції Росії і так немає, а заяви Кремля щодо цього – маніпуляції.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (ЦСКІБ) вважають, що переговори про повернення Москви до "зернової угоди", звідки та вийшла в середині літа, більше не мають сенсу, оскільки гуманітарний морський коридор успішно працює і без участі РФ. При цьому Київ закликає партнерів посилити можливості судноплавства у Чорному морі: організувати патрулювання та тралення морських вод, надати Україні додаткові засоби захисту портової інфраструктури від російських обстрілів. Тим часом у Туреччині переконані, що відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи можливе. Як оцінюєте заяву ЦСКІБ та перспективи відновлення "зернової угоди"? Що можна зараз сказати про ситуацію з українським експортом за допомогою суден? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини