Головна Новини Суспільство події В чому важливість візиту Моді в Україну: чи допоможе Індія наблизити мир
commentss НОВИНИ Всі новини

В чому важливість візиту Моді в Україну: чи допоможе Індія наблизити мир

Для України дуже важливо налагодити конструктивні та взаємовигідні відносини з Індією

24 серпня 2024, 17:02 comments2192
Поділіться публікацією:

Відбувся довгоочікуваний візит прем’єр-міністра Індії Нарендру Моді в Україну. За результатами візиту між Україною та Індією було підписано низку угод про співпрацю. Під час візиту Моді заявив, що Індія ніколи не була нейтральною у війні, і у неї з першого дня конфлікту була сторона – "мир". Наразі ж, наголосив прем’єр, Індія наполягає на дипломатичному врегулюванні війни РФ проти УкраїниТакож повідомляється, що між Зеленським то Моді відбулися довготривалі перемовини, подробиці про які не потрапили в ЗМІ. На фоні візиту контрастувало те, що цього ж літа в Москві Моді обіймався з Путіним, а вчора в Києві говорив про розбите серце через вбивства українських дітей. Що можна сказати про цей візит до Києва? Як Індія може допомогти Україні в контексті війни? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

В чому важливість візиту Моді в Україну: чи допоможе Індія наблизити мир

Зеленський та Моді. Фото: із відкритих джерел

Шанси на якісь успішні посередницькі зусилля щодо агресії Росії з боку Індії невеликі

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова згодний з тим, що візит Моді і справді був історичним. При чому не лише для України, а й для всього регіону Східної Європи. 

"Індія намагається показати себе, як світового гравця, що бажає поширити свою присутність та вплив в світі, за межами свого традиційного регіону. До того ж Нью Делі хоче показати, що, на відміну від КНР, не підтримує агресію Росії. Але при цьому це відбувається на тлі закупівлі рекордної кількості російської нафти Індією, подовження (хоч і скорочення) контактів в сфері замовлення зброї. Незважаючи на тісні зв’язки з Вашингтоном, Моді не пристає до антиросійської коаліції, демонструє теплі відносини з Москвою. Тож такий прагматизм, що спирається на десятиліття активної участі у Русі Неприєднання в часи холодної війни. Шанси на якісь успішні посередницькі зусилля щодо агресії Росії з боку Індії невеликі. Але все одно сам факт візиту був корисним для України, просування проукраїнського наративу у світі", – прокоментував експерт.

В результаті візиту Моді виникає вікно можливостей

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко так прокоментував ситуацію:

"Візит прем'єр-міністра Індії до України є історичним насамперед через сам факт, що це перший візит прем'єр-міністра Індії до України за всі 33 роки незалежності України. Але цей візит має не лише символічне значення. Він закладає фундамент та створює позитивні імпульси для активізації двосторонніх відносин і в політичній, і в торговельно-економічній сферах. У цьому є потреба для обох країн, хоч і з різних причин".

Експерт звертає увагу, що для України дуже важливо налагодити конструктивні та взаємовигідні відносини з Індією, найбільшою країною світу щодо населення, економікою, що динамічно розвивається, з величезним ринком. Індія також є однією з найвпливовіших країн так званого Глобального Півдня. Просування інтересів України, у тому числі нашої позиції щодо умов справедливого миру, у країнах Глобального півдня, є зараз одним із пріоритетів зовнішньої політики України. Активізація взаємодії з Індією може сприяти вирішенню цього завдання.

"У свою чергу керівництво Індії розуміє глобальне значення війни між Росією та Україною та необхідність дієвого реагування на цю міжнародну проблему. Під час візиту Моді до Росії півтора місяці тому відбувся масований ракетний удар РФ по Україні, у тому числі по клініках дитячого та материнського здоров'я. Внаслідок цього удару загинули десятки українців, у тому числі й діти. І це створило негативний контекст навколо візиту прем'єр-міністра Індії до Росії. І це, напевно, вплинуло на рішення здійснити візит до Києва. Таким чином, Моді відновлює баланс, паритет у зовнішній політиці Індії, показує, що Індія не підтримує війну проти України, а виступає за припинення цієї війни. Відповідно компенсується негативне сприйняття візиту Моді до Росії. Своїм візитом до України Моді хоча б опосередковано демонструє, що авторитет Індії може сприяти завершенню війни між Україною та Росією. Зрештою, для Індії вигідно на перспективу розвивати економічні відносини з Україною, особливо в аграрній та оборонній сферах. І під час візиту прем'єр-міністра Індії до Києва було підписано угоди щодо співробітництва у цих сферах", – зазначив Володимир Фесенко.

Також він наголошує, що цей візит став результатом активної роботи української дипломатії. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба навесні відвідав Індію з офіційним візитом. І вже тоді розпочалася робота з підготовки візиту до України глави уряду Індії.

Щодо впливу цього візиту на перспективи майбутніх мирних переговорів, то, на думку Володимира Фесенка, не варто робити поспішних висновків.

"Не варто чекати від цього візиту якихось проривних та швидких наслідків. Напевно, на жаль, але у світі зараз немає держави, яка б переконала Росію припинити її війну проти України, чи хоч би сісти за стіл переговорів без попередніх вимог. Змусити Росію до цього можна лише силою. І для початку реальних мирних переговорів поки що не дозріли об'єктивні передумови", — зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

На його думку, позиція Індії щодо встановлення миру в Україні є абстрактно-миротворчою.

"По суті, це лише заклик до початку переговорів і до акценту на дипломатичні інструменти припинення війни. Тим не менш, в результаті візиту Моді виникає вікно можливостей для більш активного залучення Індії до мирного процесу, який реалізується в рамках глобальних самітів світу. І Україна зацікавлена у більш активній участі Індії у цьому процесі. Також українська дипломатія намагатиметься використовувати свої контакти з Індією та Китаєм для того, щоб поступово підштовхувати Росію до реалістичних мирних переговорів. При цьому, нашим дипломатам і державному керівництву треба вибудовувати дуже гнучкий і обережний баланс відносин з Індією та Китаєм, з урахуванням того, що між цими країнами існують дуже непрості відносини", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ дізналися, на що розраховує Київ після візиту Моді до України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини