Головна Новини Суспільство події ЗМІ дізналися, на що розраховує Київ після візиту Моді до України
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ дізналися, на що розраховує Київ після візиту Моді до України

За інформацією AP, Київ хоче змусити Індію зайняти більш нейтральну позицію

23 серпня 2024, 09:00 comments1067
Поділіться публікацією:

Україна хоче використати візит прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді до Києва, щоб спробувати схилити країну до більш нейтральної позиції стосовно російської агресії, зокрема, враховуючи останній візит Моді до Москви, що збігся з ударом РФ по дитячій лікарні Охматдит у Києві. Як передає портал "Коментарі", про це пише агентство AP з посиланням на думки західних аналітиків.

ЗМІ дізналися, на що розраховує Київ після візиту Моді до України

Нарендра Моді. Фото: з відкритих джерел

Офіційно з обох сторін повідомлялося, що візит буде зосереджений на зміцненні економічних зв'язків та співробітництві в оборонній, науковій та технологічній галузях.

Але аналітики кажуть, що цей візит також може бути спробою змусити Індію зайняти нейтральнішу позицію щодо війни РФ проти України, пише AP.

Зокрема, вони згадують поїздку Моді до Росії 8-9 липня, яка збіглася з російськими ракетними ударами по лікарні Охматдит, що викликало різку критику президента Володимира Зеленського. Український лідер назвав зустріч Моді "великим розчаруванням" та "нищівним ударом по мирних зусиллях" після того, як індійського лідера було помічено в обіймах російського диктатора Володимира Путіна.

Поїздка Моді в Україну показує, що Індія "намагається врівноважити ситуацію" після того, як її звинуватили у "належності до Росії", сказав Кей Сі Сінгх, експерт зі стратегічних питань та колишній дипломат.

Незважаючи на тиск Заходу, Нью-Делі утримується від засудження вторгнення Росії чи голосування проти нього у резолюціях ООН. Індія уникає того, щоб стати на якусь із сторін і закликає Україну та Росію вирішити конфлікт шляхом діалогу.

"Візит Моді до певної міри покликаний показати, що стратегічна орієнтація Нью-Делі залишається позаблоковою, і таким чином зберегти баланс у його зовнішній політиці", — сказав Дерек Гроссман, індійсько-тихоокеанський аналітик корпорації RAND.

На думку експертів, Зеленський навряд чи порушить тему зустрічі Моді з Путіним принаймні публічно. Але візит Моді до Москви та індійсько-російські відносини будуть "сильним відтінком" його поїздки до України, навіть якщо про це прямо не згадується у публічних заявах, вважає Читідж Баджпаї, який досліджує Південну Азію у мозковому центрі Chatham House.

Читайте також на порталі "Коментарі" – прем'єр Індії зробив заяву про мир перед візитом до України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини