Головна Новини Суспільство події Узбекистан проти «газового союзу» з РФ: про що це говорить – що стоїть за таким розворотом країн Азії
commentss НОВИНИ Всі новини

Узбекистан проти «газового союзу» з РФ: про що це говорить – що стоїть за таким розворотом країн Азії

Монополія Росії закінчилася – і країни Середньої Азії можуть обирати між нею та Китаєм.

8 грудня 2022, 12:07
Поділіться публікацією:

Узбекистан слідом за Казахстаном відмовився вступати в "газовий союз", запропонований росією, повідомляє Reuters. Згідно з планами кремля, російський газ через Центральну Азію йшов би на китайський ринок. У Казахстані відразу відкинули цю пропозицію (пояснили, що не дозволять використовувати свою територію для обходу західних санкцій). Тепер в аналогічному ключі висловився Узбекистан. Про що говорить ситуація, як вона може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Узбекистан проти «газового союзу» з РФ: про що це говорить – що стоїть за таким розворотом країн Азії

Узбекистан відмовився від газового союзу із РФ. Фото: з відкритих джерел

Середня Азія переключається з Росії на Китай

Економічний експерт Данило Монін пояснює:

"Дедалі очевидніше, що Середня Азія переключається з Росії на Китай. І РФ втрачає свій вплив у регіоні. Слабких заміняє Китай".

Раніше, пояснює експерт, цей газ йшов до Європи — і країнам Середньої Азії доводилося домовлятися з Росії, використовувати російські трубопроводи. Нерідко росіяни викуповували азіатський газ дешево.

"Тепер монополія Росії закінчилася – і країни Середньої Азії можуть обирати між нею та Китаєм. І вони обирають Китай", – констатує Данило Монін.

У кремлі ж досі вважають, що всі санкції, які західні країни вводять проти росії, зрештою, значно болючіше вдарять по них самим

Економіст, громадсько-політичний діяч Олександр Гаврутенко зазначає, що ключовим побоюванням, з яким завжди стикається будь-який союзник Росії, – це одностороннє нав'язування москвою своєї волі, встановлення нею для себе привілейованих умов співробітництва.

"А в умовах міжнародних санкцій навіть вкрай залежні від Росії країни намагатимуться вийти з такої залежності. Або хоча б не множити свої економічні ризики", – пояснює експерт.

У кремлі ж, продовжує він, досі вважають, що всі обмеження та санкції, які західні країни вводять проти росії, зрештою, значно болючіше вдарять по них самим – і надалі призведуть до того, що вже москва, а не підступний Захід", диктуватиме свої правила на міжнародних енергетичних ринках.

"У цьому, власне, і полягає ідея штучного створення масштабної енергетичної кризи, від якої кремль сподівається залишитися у виграші. Але для цього потрібно, як мінімум, виграти війну в Україні – чи хоч би встигнути до її закінчення не розвалити свою власну країну. А з цим, як бачимо, московські "стратеги" мають проблеми. І вони, очевидно, наростатимуть із кожним днем продовження агресії", – вважає Олександр Гаврутенко.

Поведінка Росії суперечить будь-яким правилам, нормам міжнародної безпеки

Ми спостерігаємо системну картину поступової ізоляції країни-агресора навіть найближчими її колишніми соратниками, пояснює кандидат економічних наук, екс-директор із розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев.

"Поведінка Росії суперечить будь-яким правилам, нормам міжнародної безпеки. Поступово це спричинить повну ізоляцію її економіки, – прогнозує експерт. – Безумовно, росіяни можуть замкнутися на собі та жити як та сама Північна Корея. Але поступово це призводитиме до зубожіння населення. Плюс — відцентрові сили рано чи пізно призведуть до того, що Росія розвалиться на низку держав, які будуть вести більш виважену і менш імперську політику. Поки що росія постійно втрачатиме доходи, що зрештою змусить її припинити військові дії".

За словами Андрія Рязанцева, практично всі держави починають розуміти, що спілкування в будь-якому вигляді, зокрема економічному, з Росією, може призвести до погіршення їхнього власного стану на світовому ринку.

"А ніхто не хоче бути ізгоєм, потрапляти під вторинні санкції, які точно вводитимуться найбільшими економіками світу стосовно посібників російського терористичного режиму, – наголошує експерт. – Однією із багатьох помилок цієї імперії зла є те, що вона переоцінює вплив своєї сировинної бази на світову економіку. Розраховує, що без її енергоресурсів світ не зможе нормально існувати. Насправді, це не так. Завжди на місце одного приходить інший. І знайдуться (вже перебувають) альтернативи енергоресурсам країни-агресора".

Читайте на порталі "Коментарі" — ППО Patriot в Україні не буде: як пояснити рішення Заходу – чому воно не стало несподіванкою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини