Головна Новини Суспільство події Українські пілоти вже пройшли навчання: яка країна передумала із передачею винищувачів
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські пілоти вже пройшли навчання: яка країна передумала із передачею винищувачів

Швеція відмовилася від планів відправлення винищувачів Gripen в Україну

28 травня 2024, 14:52 comments8381
Поділіться публікацією:

Швеція призупиняє плани відправлення винищувачів Gripen до України, щоб дати можливість ввести в дію винищувачі F-16. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив міністр оборони Швеції Пол Йонсон, інформує "Reuters".

Українські пілоти вже пройшли навчання: яка країна передумала із передачею винищувачів

Винищувач Gripen. Фото з відкритих джерел

"Інші країни коаліції наполегливо просили нас почекати із системою Gripen", — заявив він, маючи на увазі країни, які планують передати Україні літаки F-16 американського виробництва.

При цьому міністр додав, що це пов'язано з тим, що "зараз основна увага приділяється впровадженню системи F-16".

Минулого року Україна розпочала переговори зі Швецією про можливість отримання винищувачів Gripen, і скандинавська країна пізніше заявила, що оцінить потенціал відправлення літаків, зроблених шведським оборонним підрядником Saab.

JAS 39 Gripen — це багатоцільовий винищувач, розроблений шведською компанією Saab. Він був прийнятий на озброєння шведських ВПС у 1997 році і з того часу експортувався до кількох інших країн. Gripen відомий своєю маневреністю, надійністю та доступною ціною.

Наприкінці травня 2023 року Швеція зробила важливий крок на підтримку України, дозволивши українським пілотам пройти тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Тренування проходили на симуляторах та включали пробні польоти.

Читайте також на порталі "Коментарі" — прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо оголосив, що Повітряні сили мають 45 винищувачів F-16, з яких Україна отримає 30 найближчими роками. Однак де Кроо вказав на важливе обмеження для винищувачів F-16, які чітко прописані в угоді з Україною.

"Все, що входить до нашої угоди, чітко там прописано, українські Збройні сили можуть їх використати на українській території", — сказав де Кроо.

За словами прем'єр-міністра Бельгії, його країна намагатиметься зробити все можливе, щоб Україна якнайшвидше отримала західні бойові літаки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини