Головна Новини Суспільство події Українцям загрожує інформаційна пандемія: що це таке і чим вона небезпечна
commentss НОВИНИ Всі новини

Українцям загрожує інформаційна пандемія: що це таке і чим вона небезпечна

Експерти розповіли порталу "Коментарі" про походження інфопандеміі, а також про методи боротьби з нею в українському суспільстві

4 березня 2021, 11:01
Поділіться публікацією:

Здоров'ю українців загрожує "інфодемія" недостовірної і неточної інформації про нову пандемію коронавірусу. До такого висновку дійшли в дослідженні на замовлення Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) та Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ), про результати якого повідомляє українське представництво ПРООН. Чому це стало можливим? Як боротися з проблемою? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Українцям загрожує інформаційна пандемія: що це таке і чим вона небезпечна

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Комунікація державних структур з населенням настільки погана, що їм ніхто не вірить, їх ніхто не чує

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова впевнена, що так звана інфодемія загрожує українцям з того дня, коли нові обличчя, що прийшли до влади, заявили, що журналісти їм не потрібні й вони будуть будувати комунікацію по-новому.

"В результаті комунікація державних структур з населенням настільки погана, що їм ніхто не вірить, їх ніхто не чує. Всі бачать тільки одне — чиновники постійно брешуть, щоб утриматися в кріслах. А це дає величезне поле для маніпуляцій пройдисвітів всіх мастей у всіх сферах, не тільки в питанні охорони здоров'я. Цій державі потрібні хороші професійні піарники, які зможуть організувати правильну комунікацію", — вважає Тетяна Лупова.

На її думку, це проблема не тільки українська. І вирішується вона двома способами: або якісною комунікацією, в результаті якої є довіра до влади, або тоталітарною зачисткою всього, що не подобається, не підходить або заважає державі.

"Два кардинально різні підходи. Перший довгий, важкий і не дає ідеального результату, тому, що чиновникам доводиться бути відкритими, чесними, доброзичливими і авторитетнішими, ніж умовна сусідка на лавочці, що складає фейки. Другий — зрозумілий і такий бажаний для нашого посттоталітарного керівництва: а давайте, як у СРСР, все заборонимо і всіх посадимо. З розвитком соцмереж процес побудови якісної довірчої комунікації між чиновником і обивателем дуже ускладнився, особливо в державах, де система неповоротка, застаріла і не готова до нових викликів", — резюмує Тетяна Лупова.

Українське суспільство більшу частину свого життя страждає від неякісної інформації та фейків

За словами політолога Наталії Білоус, інфодемія вразила українців ще до пандемії.

"На превеликий жаль, українське суспільство більшу частину свого життя страждає від неякісної інформації та фейків. А за час коронавірусу тенденція інформаційних вкидань тільки посилилася, — вважає експерт. — Варто зазначити, що існує маніпулятивний метод, який називається "проблема-реакція-рішення". Створюється проблема, якась "ситуація", розрахована на те, щоб викликати певну реакцію серед населення — з тим, щоб воно само зажадало вжиття заходів, які необхідні правлячим колам. Наприклад, допустити розкручування спіралі насильства в містах або організувати криваві теракти для того, щоб громадяни зажадали прийняття законів про посилення заходів безпеки та проведення політики, що ущемляє громадянські свободи ".

Також, за словами політолога, влада може викликати якусь економічну або техногенну кризу, щоб змусити людей у своїй свідомості вжити заходів щодо ліквідації його наслідків. Нехай і в порушення їх соціальних прав, як "необхідне зло".

"Або як приклад різного роду хвороби, які розробляються в лабораторіях з метою скорочення певної кількості населення, вакцинації населення, видача медичних паспортів для перетину кордону, для працевлаштування. Умовно кажучи, поділ громадян на касти вільних і залежних. Але потрібно розуміти, що кризи самі не народжуються, — підкреслює Наталія Білоус. — Багато створені штучно. Як штучно створюються і всякого роду інфодеміі. Останні повністю вичерпати не вдасться, але можна і потрібно з ними боротися. Як мінімум — перевіряти ту чи іншу інформацію хоча б в трьох різних джерелах, звертатися в органи влади за допомогою в проясненні ситуації ".

Раніше "Коментарі" розповідали, чому інформаційна кампанія влади з приводу вакцинації провалилася.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини